Vesti
Saopštenja

Kosovo i EU usvajaju zajedničke smernice ekonomske politike

Predstavnici Zapadnog Balkana i Turske razgovarali su danas o svojim programima ekonomskih reformi (ERP) sa predstavnicima država članica EU, Evropske komisije i Evropske centralne banke na godišnjem sastanku dijaloga o ekonomskoj i finansijskoj politici u Briselu. Sastanak je rezultirao zajedničkim dogovorom o šest konkretnih smernica za ekonomsku politiku koje će partneri sa Zapadnog Balkana i Turska implementirati u narednoj godini.
Kosovo i EU usvajaju zajedničke smernice ekonomske politike
Ilustracija (Foto Pixabay)

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu, sastanak je bio koncentrisan na socio-ekonomske i zdravstvene izazove koje je stvorila pandemija kovida-19, ali i uticaj rata u Ukrajini.

"Učesnici su se složili oko velikog značaja zajedničkog dijaloga o ekonomskoj i finansijskoj politici i važnosti preduzimanja odgovarajućih političkih odgovora kako bi se ublažili negativni uticaji na energiju, cene hrane, rast i zapošljavanje. EU će nastaviti da podržava partnere u proširenju u ispunjavanju ekonomskih kriterijuma za pristupanje i sve učesnike posvećene ubrzavanju zelene i digitalne tranzicije na Zapadnom Balkanu i Turskoj".

Kako se dalje navodi, na ovogodišnjem sastanku razmatran je Program ekonomskih reformi Kosova od 2022. do 2024. godine, a učesnici su primetili snažniji ekonomski oporavak u 2021. godini i stabilizaciju ključnih glavnih fiskalnih indikatora više nego što se očekivalo.

"Kosovo je pozvano da pažljivo uzme u obzir pojavu negativnih ekonomskih rizika u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Diskusije su bile fokusirane na efektivnu implementaciju strukturnih reformi koje će ubrzati postkrizni ekonomski oporavak, istovremeno podržavajući održivu makroekonomsku i fiskalnu politiku.

Kritična karakteristika je postepena obnova fiskalnih pravila. U smislu povećanja konkurentnosti i dugoročnog i inkluzivnog rasta, Kosovo treba da nastavi da se bavi neformalnošću u privredi i niskom konkurentnošću privatnog sektora. Takođe bi trebalo da iskoristi potencijal za obnovljive izvore i potencijal za uštedu energije i da u potpunosti otvori tržište energije. Konačno, Kosovo treba da poboljša kvalitet i relevantnost obrazovnog sistema kako bi povećalo zaposlenost i ublažilo neusklađenost veština" zaključuje se u saopštenju.

 

 Ostale vesti

Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022
Кonkurs za
Turistička organizacija Gračanica saopštila je da će u saradnji sa "JКP Ekologija" raspispisati  konkurs za takmičenje "Najlepše dvorište opštine Gračanica".
  • 16.06.2022
Otvorena manifestacija ’’EU za civilno društvo i medije na Kosovu – angažovanje građana’’
EU na Kosovu pokrenula je danas u Prištini dvodnevni događaj koji će podržati više od 20 organizacija civilnog društva i medijskih organizacija (OCD) u dolasku do javnosti i podizanju svesti o njihovom doprinosu stvaranju pravednijeg, demokratskijeg i inkluzivnog društva na Kosovu.
  • 16.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Lazić u Donjoj Gušterici

Petočlana povratnička porodica Branka Lazića iz Donje Gušterice u opštini Gračanica, dobiće novu kuću površine 55 metara kvadratnih. Кamen temeljac za izgradnju kuće danas su položili ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

  • 16.06.2022