Vesti
Saopštenja

Kosovo dobilo više od pet miliona od Evropske komisije

Evropska komisija uplatila je Kosovu 5,25 miliona evra kako bi pomogla u ublažavanju uticaja pandemije kovid-19 i brzog rasta cena energije i hrane.
Kosovo dobilo više od pet miliona od Evropske komisije
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Ova uplata se odnosi na ugovor koji je EU potpisala sa kosovskim vlastima još 2020. godine na skoro 26 miliona evra. Prethodna uplata bila je u decembru 2020. godine i iznosila je 20,5 miliona evra.

"Dok je najgori deo krize izazvane pandemijom iza nas, rast cena hrane i energije utiču na Kosovo i EU. Kroz ovu budžetsku podršku doprinosimo finansijskoj likvidnosti Kosova u akcijama preduzetim u cilju pružanja podrške malim preduzećima, poljoprivredi i ugroženim grupama koje se suočavaju sa finansijskim poteškoćama tokom trenutne teške situacije", navodi se u saopštenju Kancelarije EU u Prištini.

Kako se poručuje, EU podstiče vladu Kosova da se pozabavi slabostima u sistemu socijalnog osiguranja kako bi bolje podržala siromašna domaćinstva, od kojih neka trenutno ne ispunjavaju uslove za podršku.

"Kako se raspoloživi prihodi smanjuju, posebno za ugrožene grupe, budžetska izdvajanja treba da budu dobro usmerena i transparentna", zaključuje se u saopštenju EU.Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022