Vesti
Saopštenja

Kosovo dobilo više od pet miliona od Evropske komisije

Evropska komisija uplatila je Kosovu 5,25 miliona evra kako bi pomogla u ublažavanju uticaja pandemije kovid-19 i brzog rasta cena energije i hrane.
Kosovo dobilo više od pet miliona od Evropske komisije
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Ova uplata se odnosi na ugovor koji je EU potpisala sa kosovskim vlastima još 2020. godine na skoro 26 miliona evra. Prethodna uplata bila je u decembru 2020. godine i iznosila je 20,5 miliona evra.

"Dok je najgori deo krize izazvane pandemijom iza nas, rast cena hrane i energije utiču na Kosovo i EU. Kroz ovu budžetsku podršku doprinosimo finansijskoj likvidnosti Kosova u akcijama preduzetim u cilju pružanja podrške malim preduzećima, poljoprivredi i ugroženim grupama koje se suočavaju sa finansijskim poteškoćama tokom trenutne teške situacije", navodi se u saopštenju Kancelarije EU u Prištini.

Kako se poručuje, EU podstiče vladu Kosova da se pozabavi slabostima u sistemu socijalnog osiguranja kako bi bolje podržala siromašna domaćinstva, od kojih neka trenutno ne ispunjavaju uslove za podršku.

"Kako se raspoloživi prihodi smanjuju, posebno za ugrožene grupe, budžetska izdvajanja treba da budu dobro usmerena i transparentna", zaključuje se u saopštenju EU.Ostale vesti

Bisljimi: Vlada posvećena jačanju saradnje sa MMF-om
"Vlada Kosova ostaje posvećena jačanju saradnje sa MMF-om i drugim međunarodnim institucijama za izgradnju kapaciteta i razvoj zemlje“, naveo je prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi tokom sastanka sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Gabrijel Di Bela.
  • 03.10.2023
Mesec borbe protiv raka dojke: „Rano otkrivanje, spašava živote“
U Prištini je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke pokrenuta kampanja pod nazivom "Rano otkrivanje, spašava živote". "U prvih devet meseci 2023. godine, 332 pacijenta su obolela od raka dojke", saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.
  • 02.10.2023
Izabrano najlepše dvorište u opštini Gračanica
Dvorište Vanje Perenić iz Dobrotina izabarano je za najlepše u opštini Gračanica, odlučila je komisija Turističke organizacije Gračanica.
  • 02.10.2023
UNS protestuje zbog suspenzije Tvrdišića
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Кosova (RTК) da suspenduje direktora RTК2 Željka Tvrdišića.
  • 01.10.2023
Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023