Vesti
Saopštenja

„Kosovo da krene sa izradom statuta o ZSO“

Iz Evropske služba za spoljne poslove i Evropska komisije su naglasili da je važno da Kosovo, bez daljih odlaganja, krene sa izradom statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO). Kosovo je spremno, kažu predstavnici vlade.
„Kosovo da krene sa izradom statuta o ZSO“
Sedište EK u Briselu (Foto Kim)

Predstavnici Vlade Kosova i Evropske službe za spoljne poslove i Evropske komisije razgovarali su juče u Briselu o napretku normalizacije odnosa između Kosova i Srbije u proteklih godinu dana.

Kako je saopšteno, i EU i predstavnici Kosova su se složili oko važnosti primene sporazuma koji su postignuti u okviru dijaloga.

Evropska služba za spoljne poslove i Evropska komisija su još jednom naglasili koliko je važno da Kosovo, bez daljih odlaganja, krene sa izradom statuta Asocijacije/Zajednice. Kosovo je, sa druge strane, ponovilo svoju posvećenost primeni ovog sporazuma, saopšteno je iz Kancelarije EU u Prištini.

Kada je u pitanju primena sporazuma o glavnom mostu u Mitrovici, obe strane, i EU i Priština, su izrazile svoje očekivanje da će radovi na mostu biti privedeni kraju što je pre moguće, u korist građana svih zajednica.

Predstavnici EU očekuju, takođe što je pre moguće, ostvarivanje napretka u primeni sporazuma o energetici.

Međutim, naglašavaju da su zadovoljni primenom sporazuma o telekomunikacijama. „Ovim sporazumom se Kosovu daje mogućnost da ima sopstveni pozivni broj, a da srpska kompanija za telekomunikacije bude registrovana i dobije dozvolu za rad na Kosovu“, podsećaju u EU.

Evropska služba za spoljne poslove i Evropska komisija su još jednom ponovili da je napredak Kosova ka EU čvrsto vezan za napredak dijaloga.

Pozvali su Kosovo da i dalje bude konstruktivno angažovano u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom.

Kosovo je, sa druge strane, ponovilo svoju potpunu privrženost procesu dijaloga i evropskoj budućnosti, navode u saopštenju.

Ovaj sastanak u Briselu je, inače, održan u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU. Taj sporazum je stupio na snagu 1. aprila 2016. godine.

 

 Ostale vesti

Vlada Kosova uvela nove mere
Vlada Kosova donela je odluku da ograniči kretanje građana starijih od 65 godina i onih koji imaju hronične bolesti, a zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa obustaviće se rad javnih i privatnih vrtića. Takođe, usvojena je odluka kojom je od večeras obavezno nošenje maski.
  • 13.07.2020
“Narod mora da bude obavešten o epidemiološkoj situaciji”
Predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu pozivaju Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na severu Kosova podsećaju da neselektivno obaveštava medije.
  • 11.07.2020
Produžen mandat Euleksu na još godinu dana
Predsednik je razmenio pisma sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom u kojima se navodi da je "misiji Euleks produžen mandat na još godinu dana", proučeno je iz u saopštenju iz Kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 11.07.2020
SENSE i FHP: Kampanja protiv
Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, SENSE Centar za tranzicionu pravdu i Fond za humanitarno pravo Kosova okupili su koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuli kampanju pod naslovom "Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja".
  • 10.07.2020
Apostil pečat se može dobiti i u Mitrovici i Prizrenu
Agencija za civilnu registraciju pri kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova saopštila je da je zbog rizika od širenja virusa kovid-19 apostil pečat, odnosno pečat za overu, od danas moguće dobiti i u opštinama Mitrovica i Prizren.
  • 09.07.2020
UNDP donirao zaštitnu opremu MRSS i MUP
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu danas je donirao zaštitnu opremu protiv koronavirusa Ministarstvu rada i socijalnog staranja (MRSS) i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).
  • 08.07.2020