Vesti
Saopštenja

„Kosovo da krene sa izradom statuta o ZSO“

Iz Evropske služba za spoljne poslove i Evropska komisije su naglasili da je važno da Kosovo, bez daljih odlaganja, krene sa izradom statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO). Kosovo je spremno, kažu predstavnici vlade.
„Kosovo da krene sa izradom statuta o ZSO“
Sedište EK u Briselu (Foto Kim)

Predstavnici Vlade Kosova i Evropske službe za spoljne poslove i Evropske komisije razgovarali su juče u Briselu o napretku normalizacije odnosa između Kosova i Srbije u proteklih godinu dana.

Kako je saopšteno, i EU i predstavnici Kosova su se složili oko važnosti primene sporazuma koji su postignuti u okviru dijaloga.

Evropska služba za spoljne poslove i Evropska komisija su još jednom naglasili koliko je važno da Kosovo, bez daljih odlaganja, krene sa izradom statuta Asocijacije/Zajednice. Kosovo je, sa druge strane, ponovilo svoju posvećenost primeni ovog sporazuma, saopšteno je iz Kancelarije EU u Prištini.

Kada je u pitanju primena sporazuma o glavnom mostu u Mitrovici, obe strane, i EU i Priština, su izrazile svoje očekivanje da će radovi na mostu biti privedeni kraju što je pre moguće, u korist građana svih zajednica.

Predstavnici EU očekuju, takođe što je pre moguće, ostvarivanje napretka u primeni sporazuma o energetici.

Međutim, naglašavaju da su zadovoljni primenom sporazuma o telekomunikacijama. „Ovim sporazumom se Kosovu daje mogućnost da ima sopstveni pozivni broj, a da srpska kompanija za telekomunikacije bude registrovana i dobije dozvolu za rad na Kosovu“, podsećaju u EU.

Evropska služba za spoljne poslove i Evropska komisija su još jednom ponovili da je napredak Kosova ka EU čvrsto vezan za napredak dijaloga.

Pozvali su Kosovo da i dalje bude konstruktivno angažovano u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom.

Kosovo je, sa druge strane, ponovilo svoju potpunu privrženost procesu dijaloga i evropskoj budućnosti, navode u saopštenju.

Ovaj sastanak u Briselu je, inače, održan u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU. Taj sporazum je stupio na snagu 1. aprila 2016. godine.

 

 Ostale vesti

Od sutra prijava za međunarodnu vozačku dozvolu
Prijava za međunarodnu vozačku dozvolu počinje sutra, u četvrtak 1. oktobra, navodi se u saopštenju Agencije za civilnu registraciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 30.09.2020
Rakić sa ambasadorima Finske i Mađarske
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se sa ambasadorkom Finske Piom Stjernval i novoimenovanim ambasadorom Mađarske Jožefom Benceom. Na sastancima je bilo reči o aktuelnim pitanjima i nastavku saradnje, saopšteno je iz MLS-a.
  • 30.09.2020
Đurić od Izraela očekuje poštovanje nacionalnih interesa Srbije
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i novoimenovani ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan razgovarali su danas o nedavno potpisanom vašingtonskom sporazumu koji predviđa otvaranje ambasade Srbije u Izraelu ali i priznavanje Kosova od strane te zemlje.
  • 30.09.2020
Pregovori Srba i Bošnjaka oko škole u Drajčicima
U nastojanju da se pronađe kompromisno rešenje i spreči rušenje škole u Drajčićima, stare 116 godina, zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su organizovali sastanak predstavnika Srba i Bošnjaka iz prizrenskog kraja.
  • 30.09.2020
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv B.M.
Specijalno tužilaštvo Kosovo Osnovnog suda u Prištini podiglo je optužnicu protiv B.M. za krivično delo "krijumčarenje migranata".
  • 29.09.2020
“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“
UN Women i Sida (Švedska međunarodna saradnja za razvoj) pokrenule su danas četvorogodišnji regionalni program za podršku vladama Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije u unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim fazama nacionalnih i lokalnih procesa.
  • 29.09.2020