Vesti
Saopštenja

Kosmetske žrtve: NATO sarađivao sa OVK

Udruženje “Kosmetske žrtve” optužilo je danas NATO i OVK da su otete Srbe koristili za trgovinu ljudskim organima.
Kosmetske žrtve: NATO sarađivao sa OVK
Foto ''Kosmetske žrtve''

Kako se navodi u saopštenju Udruženja postoje svedoci koji mogu da posvedoče da su u Prizrenu, Đakovici, Prištini i Peći, Albanci u crnim uniformama sa amblemom OVK zajedno sa vojnicima NATO-a i KFOR-a odvodili Srbe iz svojih kuća, stanova na navodni „informativni razgovor”.

“Oni se nikada nisu vratili svojim porodicama. Imamo žive svedoke koji su videli otete Srbe u NATO bazi Bondstil. Imamo i dokumenta da su NATO vojnici iz Bondstila kamionom odvozili ubijene Srbe i sahranjivali ih na lokaciji iznad Prištine”, navodi se u saopštenju.

Udruženje podseća da su Haški istražitelji 2000. godine na lokaciji „Dragodan 1“ i „Dragodan 2“, pronašli preko 184 tela ubijenih Srba.

“Ta su tela premestili i zakopali u masovne grobnice u Suvoj reci, Mališevu, Volujku kod Đakovice. To su uradili ciljano kako bi ispalo da su oni ubijeni u nekakvim ratnim dejstvima”, kaže se u saopšenju “Kosmetskih žrtava”.

Dodaje se da je bivša haška tužiteljka Karla Del Ponte u svojoj knjizi “Lov, begunci i ja”, optužila komandanta OVK Hašima Tačija da je organizovao transport otetih Srba kamionima preko Kosova, Makedonije i Crne Gore, ali da je prećutala da “su ti kamioni krenuli iz NATO baze Bondstil”.

Udruženje zahteva da Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu i Euleksovo tužilaštvo za ratne zločine u Prištini, “utvrde šta se događalo sa otetim Srbima u NATO bazi Bondstil na Kosovu kao i u “Žutoj kući”, ali i klinikama i bolnicama u Albaniji”.Ostale vesti

Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023