Košarkaši iz Batočine vraćeni sa Jarinja

Košarkašima "Sloge" iz Batočine juče nije bilo dozvoljeno da preko prelaza Jarinje uđu na Kosovo, čime je sprečeno odigravanje utakmice Druge srpske lige sa domaćinom "Trepčom" iz Кosovske Mitrovice, saopštila je Kancelarija za KiM.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Foto Kossev)

"Reč je, kao i u prethodnim slučajevima zadržavanja sportista na administrativnim prelazima, o pokušaju izolacije srpskog naroda na severu Кosova i Metohije i sasvim bezrazložnom iživljavanju, koje za posledicu može imati samo dodatno produbljivanje međuetničke distance u pokrajini", navedeno je u saopštenju.

"Sport je makar simbolično preživljavao i u najmračnijim trenucima evropske istorije, a drevni narodi su čak u ratno vreme proglašavali primirja kako bi se sportisti slobodno takmičili. Oni koji su u Prištini doneli odluku da sistematski sprečavaju Srbe da se bave sportom i takmiče ne kaskaju, dakle, za savremenim civilizacijskim vrednostima, već zaostaju i za onima koji su živeli pre dva i po milenijuma", dodaje se u saopštenju. 

Iz Kancelarije navode da je "ovakvo anticivilizacijsko ophođenje Prištine" samo još jedan od argumenata da je ono "pretnja stabilnosti regiona i neprijatelj vrednosti na kojima počiva civilizacija".

I Srpska lista osudila ovaj potez prištinskih vlasti

Srpska lista je saopštila da najoštrije osuđuje “nastavak primene politički motivisane prakse prethodne Vlade u Prištini kojom se srpskoj omladini onemogućava da se bavi sportom”.

“Srpski narod očekuje da novoformirana Vlada u Prištini ukine sve odluke svojih prethodnika kojima se ugrožava normalan život za sve građane na Кosovu i Metohiji, a kojima se vrši klasična segregacija građana na nacionalnoj osnovi”, navedeno je u saopštenju Srpske liste.

“Nastavak antisrpske politike od strane nove vlasti bila bi više nego pogubna po razvoj boljih odnosa između srpskog i albanskog naroda, koji bi bili preduslov za bolje međusobno razumevanje i izgradnju poverenja, bez čega je nemoguće graditi normalne odnose u budućnosti”, zaključuje se u saopštenju.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane