Vesti
Saopštenja

Košarkaši iz Batočine vraćeni sa Jarinja

Košarkašima "Sloge" iz Batočine juče nije bilo dozvoljeno da preko prelaza Jarinje uđu na Kosovo, čime je sprečeno odigravanje utakmice Druge srpske lige sa domaćinom "Trepčom" iz Кosovske Mitrovice, saopštila je Kancelarija za KiM.
Košarkaši iz Batočine vraćeni sa Jarinja
Ilustracija (Foto Kossev)

"Reč je, kao i u prethodnim slučajevima zadržavanja sportista na administrativnim prelazima, o pokušaju izolacije srpskog naroda na severu Кosova i Metohije i sasvim bezrazložnom iživljavanju, koje za posledicu može imati samo dodatno produbljivanje međuetničke distance u pokrajini", navedeno je u saopštenju.

"Sport je makar simbolično preživljavao i u najmračnijim trenucima evropske istorije, a drevni narodi su čak u ratno vreme proglašavali primirja kako bi se sportisti slobodno takmičili. Oni koji su u Prištini doneli odluku da sistematski sprečavaju Srbe da se bave sportom i takmiče ne kaskaju, dakle, za savremenim civilizacijskim vrednostima, već zaostaju i za onima koji su živeli pre dva i po milenijuma", dodaje se u saopštenju. 

Iz Kancelarije navode da je "ovakvo anticivilizacijsko ophođenje Prištine" samo još jedan od argumenata da je ono "pretnja stabilnosti regiona i neprijatelj vrednosti na kojima počiva civilizacija".

I Srpska lista osudila ovaj potez prištinskih vlasti

Srpska lista je saopštila da najoštrije osuđuje “nastavak primene politički motivisane prakse prethodne Vlade u Prištini kojom se srpskoj omladini onemogućava da se bavi sportom”.

“Srpski narod očekuje da novoformirana Vlada u Prištini ukine sve odluke svojih prethodnika kojima se ugrožava normalan život za sve građane na Кosovu i Metohiji, a kojima se vrši klasična segregacija građana na nacionalnoj osnovi”, navedeno je u saopštenju Srpske liste.

“Nastavak antisrpske politike od strane nove vlasti bila bi više nego pogubna po razvoj boljih odnosa između srpskog i albanskog naroda, koji bi bili preduslov za bolje međusobno razumevanje i izgradnju poverenja, bez čega je nemoguće graditi normalne odnose u budućnosti”, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021