Vesti
Saopštenja

Košarkaši iz Batočine vraćeni sa Jarinja

Košarkašima "Sloge" iz Batočine juče nije bilo dozvoljeno da preko prelaza Jarinje uđu na Kosovo, čime je sprečeno odigravanje utakmice Druge srpske lige sa domaćinom "Trepčom" iz Кosovske Mitrovice, saopštila je Kancelarija za KiM.
Košarkaši iz Batočine vraćeni sa Jarinja
Ilustracija (Foto Kossev)

"Reč je, kao i u prethodnim slučajevima zadržavanja sportista na administrativnim prelazima, o pokušaju izolacije srpskog naroda na severu Кosova i Metohije i sasvim bezrazložnom iživljavanju, koje za posledicu može imati samo dodatno produbljivanje međuetničke distance u pokrajini", navedeno je u saopštenju.

"Sport je makar simbolično preživljavao i u najmračnijim trenucima evropske istorije, a drevni narodi su čak u ratno vreme proglašavali primirja kako bi se sportisti slobodno takmičili. Oni koji su u Prištini doneli odluku da sistematski sprečavaju Srbe da se bave sportom i takmiče ne kaskaju, dakle, za savremenim civilizacijskim vrednostima, već zaostaju i za onima koji su živeli pre dva i po milenijuma", dodaje se u saopštenju. 

Iz Kancelarije navode da je "ovakvo anticivilizacijsko ophođenje Prištine" samo još jedan od argumenata da je ono "pretnja stabilnosti regiona i neprijatelj vrednosti na kojima počiva civilizacija".

I Srpska lista osudila ovaj potez prištinskih vlasti

Srpska lista je saopštila da najoštrije osuđuje “nastavak primene politički motivisane prakse prethodne Vlade u Prištini kojom se srpskoj omladini onemogućava da se bavi sportom”.

“Srpski narod očekuje da novoformirana Vlada u Prištini ukine sve odluke svojih prethodnika kojima se ugrožava normalan život za sve građane na Кosovu i Metohiji, a kojima se vrši klasična segregacija građana na nacionalnoj osnovi”, navedeno je u saopštenju Srpske liste.

“Nastavak antisrpske politike od strane nove vlasti bila bi više nego pogubna po razvoj boljih odnosa između srpskog i albanskog naroda, koji bi bili preduslov za bolje međusobno razumevanje i izgradnju poverenja, bez čega je nemoguće graditi normalne odnose u budućnosti”, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Od sutra prijava za međunarodnu vozačku dozvolu
Prijava za međunarodnu vozačku dozvolu počinje sutra, u četvrtak 1. oktobra, navodi se u saopštenju Agencije za civilnu registraciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 30.09.2020
Rakić sa ambasadorima Finske i Mađarske
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se sa ambasadorkom Finske Piom Stjernval i novoimenovanim ambasadorom Mađarske Jožefom Benceom. Na sastancima je bilo reči o aktuelnim pitanjima i nastavku saradnje, saopšteno je iz MLS-a.
  • 30.09.2020
Đurić od Izraela očekuje poštovanje nacionalnih interesa Srbije
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i novoimenovani ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan razgovarali su danas o nedavno potpisanom vašingtonskom sporazumu koji predviđa otvaranje ambasade Srbije u Izraelu ali i priznavanje Kosova od strane te zemlje.
  • 30.09.2020
Pregovori Srba i Bošnjaka oko škole u Drajčicima
U nastojanju da se pronađe kompromisno rešenje i spreči rušenje škole u Drajčićima, stare 116 godina, zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su organizovali sastanak predstavnika Srba i Bošnjaka iz prizrenskog kraja.
  • 30.09.2020
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv B.M.
Specijalno tužilaštvo Kosovo Osnovnog suda u Prištini podiglo je optužnicu protiv B.M. za krivično delo "krijumčarenje migranata".
  • 29.09.2020
“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“
UN Women i Sida (Švedska međunarodna saradnja za razvoj) pokrenule su danas četvorogodišnji regionalni program za podršku vladama Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije u unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim fazama nacionalnih i lokalnih procesa.
  • 29.09.2020