Vesti
Saopštenja

KMI optužila N. Cvetkovića za incidente

Koalicija za monitoring izbora traži od Policije Kosova i tužilaštva pokretanje postupka protiv Nenada Cvetkovića, predsednika opštine Parteš, kao glavnog organizatora incidenata koji su se dogodili tokom drugog kruga izbora u toj Opštini.

Koalicija za monitoring izbora (KMI) zahteva da se privedu i sankcionišu svi učesnici koji upali u birački centar i oštetili birački materijal.

„Očekujemo da će policija Kosova pokrenuti istragu protiv komandira lokalne stanice policije koji nije reagovao na provokacije tokom izbornog dana i nije obezbedio biračka mesta iako je bio upozoren na moguće incidente. Pripadnici policije u Opštini Parteš nisu odgovorili izazovima ovog izbornog procesa i neko bi zbog toga trebao da bude odgovoran, očekujemo od direktora policije da se javno izjasni ko je načinio propuste i kako će policija sankcionisati njihove odgovorne pripadnike“, kaže se u saopštenju dostavljenom KIM radiju.

KMI ističe da je nedopustivo da se lome kamere, prebijaju pripadnici medija. Zahteva se da se čuvar Opštine Parteš i još 5 osoba, koje je ekipa TV Puls iz Šilova identifikovala da su ih vandalski pretukli i polomili opremu, privedu pravdi i adekvatno kazne.

Predstavnici Koalicije za monitoring izbora ističu da odgovornost za događaje snosi i Opštinska izborna komisija i Sekretarijat Centralne izborne komisije, koji je pod, kao navode, pritiscima Nenada Cvetkovića nekoliko dana pred izbore promenio lokaciju biračkog centra iz škole u zgradu opštine, gde se na manje od 50m nalazio izborni štab SLS-a.

„Ovo je protivno svim izbornim pravilima jer su tokom izbornog dana birači bili izloženi pritiscima i pretnjama i nisi mogli da slobodno izraze svoju glasačku volju. Jedan od propusta pomenutih institucija i to što nisu dovoljno obezbedili birački centar te su vandali uspeli da upadnu u zgradu i unište birački materijal“, kaže se u saopštenju Koalicije za monitoring izbora.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021