Vesti
Saopštenja

KM: Zavodu za javno zdravlje uručen aparat za utvrđivanje antitela

Sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, za Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici nabavljen je savremeni imunohemijski analizator, kojim će građani od sutra moći da detektuju i izmere prisustvo antitela na virus kovid-19, saopšteno je iz Kancelarije.

KM: Zavodu za javno zdravlje uručen aparat za utvrđivanje antitela
Ilustracija (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se navodi, počevši od sutra do narednog petka građani iz srpskih sredina će besplatno u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici moći da provere nivo antitela, a nakon tog perioda ta usluga će se naplaćivati prema cenovniku Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Ističe se da će uz pomoć ovog hematološkog analizatora moći će da se rade sve serološke analize.

"Mnogo smo novca do sada uložili u zdravstvo, omogućili smo vakcinaciju našeg naroda iz južne pokrajine, zahvaljujući Vladi Republike Srbije otvorili smo savremenu PCR laboratoriju i nastavljamo s aktivnostima na unapređenju zdravstvene zaštite. Ovim imunohemijskim analizatorom pored seroloških analiza moći će da se utvrdi prisustvo antitela, koje će nam omogućiti praćenje efekata vakcinacije ili stečenog imuniteta od kovid-19", kazala je pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov.Ostale vesti

Osmani sa predsednikom Skupštine Islanda o saradnji

Predsednica Kosova Vjosu Osmani se tokom posete Islandu sastala i sa predsednikom Skupštine ove zemlje Birgirom Armansonom.

  • 03.02.2023
Osmani na Islandu zatražila podršku za članstvo Kosova u SE i NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se tokom posete Rejkjaviku sa premijerkom Islanda Katrin Jakobsdoutir. "Pošto Island trenutno predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova", stoji su saopštenju kabineta Osmanijeve. 
  • 02.02.2023
Rakić uputio protestno pismo međunarodnoj zajednici
Zbog odluke Vlade Kosova o eksproprijaciji privatnih imanja u selu Dren i Lešku na severu Kosova i početku radova na putu koji vodi od magistranog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, predsednik Srpske liste Goran Rakić je, kako je saopšteno, u ime srpskog naroda, i vlasnika zemlje uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu KFOR-a.
  • 02.02.2023
Vjosa Osmani u radnoj poseti Islandu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Rejkjaviku, na Islandu, saopšteno je iz njenog kabineta.

  • 02.02.2023
Petković: Ne odustajemo od zahteva za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Zajednicu srpskih opština nije moguće formirati na Kosovu kao potvrdu, kako je naveo, "njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma".

  • 01.02.2023
Petković: Kurti započeo nelegalne radove u opštini Leposavić

"Aljbin Кurti danas je sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji u opštini Leposavić, konkretno selima Dren i Lešak, koju je bespravno uzurpirao 16. januara nekakvom jednostranom odlukom o eksproprijaciji", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 01.02.2023