Vesti
Saopštenja

KM: Zavodu za javno zdravlje uručen aparat za utvrđivanje antitela

Sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, za Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici nabavljen je savremeni imunohemijski analizator, kojim će građani od sutra moći da detektuju i izmere prisustvo antitela na virus kovid-19, saopšteno je iz Kancelarije.

KM: Zavodu za javno zdravlje uručen aparat za utvrđivanje antitela
Ilustracija (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se navodi, počevši od sutra do narednog petka građani iz srpskih sredina će besplatno u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici moći da provere nivo antitela, a nakon tog perioda ta usluga će se naplaćivati prema cenovniku Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Ističe se da će uz pomoć ovog hematološkog analizatora moći će da se rade sve serološke analize.

"Mnogo smo novca do sada uložili u zdravstvo, omogućili smo vakcinaciju našeg naroda iz južne pokrajine, zahvaljujući Vladi Republike Srbije otvorili smo savremenu PCR laboratoriju i nastavljamo s aktivnostima na unapređenju zdravstvene zaštite. Ovim imunohemijskim analizatorom pored seroloških analiza moći će da se utvrdi prisustvo antitela, koje će nam omogućiti praćenje efekata vakcinacije ili stečenog imuniteta od kovid-19", kazala je pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021