Vesti
Saopštenja

KM: Zavodu za javno zdravlje uručen aparat za utvrđivanje antitela

Sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, za Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici nabavljen je savremeni imunohemijski analizator, kojim će građani od sutra moći da detektuju i izmere prisustvo antitela na virus kovid-19, saopšteno je iz Kancelarije.

KM: Zavodu za javno zdravlje uručen aparat za utvrđivanje antitela
Ilustracija (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se navodi, počevši od sutra do narednog petka građani iz srpskih sredina će besplatno u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici moći da provere nivo antitela, a nakon tog perioda ta usluga će se naplaćivati prema cenovniku Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Ističe se da će uz pomoć ovog hematološkog analizatora moći će da se rade sve serološke analize.

"Mnogo smo novca do sada uložili u zdravstvo, omogućili smo vakcinaciju našeg naroda iz južne pokrajine, zahvaljujući Vladi Republike Srbije otvorili smo savremenu PCR laboratoriju i nastavljamo s aktivnostima na unapređenju zdravstvene zaštite. Ovim imunohemijskim analizatorom pored seroloških analiza moći će da se utvrdi prisustvo antitela, koje će nam omogućiti praćenje efekata vakcinacije ili stečenog imuniteta od kovid-19", kazala je pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov.Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022