„Kiša i grad naneli štetu od 1,2 miliona evra“

Nevreme praćeno obilnim kišama i gradom poljoprivrednicima na Kosovu naneo je štetu u vrednosti od 1,2 miliona evra, rekao je ministar u ostavci Nenad Rikalo na sednici Skupštinskog odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ruralni razvoj, životnu sredinu i prostorno planiranje.

Podeli ovaj članak sa:
  • Nenad Rikalo (Foto europeanaffairs.it)

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva za poljoprivredu, Rikalo je članove Odbora upoznao sa aktivnostima koje je ministarstvo kojim rukovodi preduzelo u svim poljoprivrednim sektorima sa posebnim osvrtom na štetu prouzrokovanu obilnim kišama i gradom koju su pretrpeli poljoprivredni proizvođači.

Kako je naveo, na osnovu ranijih procena, šteta prouzrokovana kišom i gradom iznosi 1,2 miliona evra. Istakao je da će se ova vrednost prilikom izrade konačnog izveštaja, koji se očekuje u narednim danima, povećati.

Rikalo je naglasio da su nedostatak protivgradnog raketnog sistema i fonda za naknadu štete i dalje prioritetni problemi Ministarstva poljoprivrede.

„Fond za naknadu štete koji bi se finansirao iz budžeta je više nego potreban. U tom smislu, Ministarstvo poljoprivrede je 2009. godine podnelo zahtev Ministarstvu finansija, na koji do danas nije dobilo pozitivan odgovor. Poslednjih godina Ministarstvo finansija je isplaćivalo nadokandu štete poljoprivrednim proizvođačima. Kako fonda nema ni ove godine, nadamo se da ćemo rebalansom budžeta, uspeti da nadoknadimo 20 do 25 % štete nanete poljoprivrednim proizvodjačima“, rekao je Rikalo.

On je istakao da Svetska banka godinu dana radi na projektu poljoprivrednog osiguranja, koji je trenutno u fazi pripreme pravnog osnova.

Dodao je da su u problem rešavanja protivgradnog raketnog sistema uključene švajcarske organizacije koje rade na uspostavljanju njihovog modela, ali i to da realizacija ne zavisi samo od njih i ministarstva kojim rukovodi, već i od KFOR-a koji kontroliše vazdušni prostor.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane