Vesti
Saopštenja

Kimberli Vest imenovana na dužnost Specijalizovane tužiteljke

Kimberli Vest bivša savezna tužiteljka u SAD s velikim iskustvom u domaćim i međunarodnim krivičnim istragama je imenovana na dužnost Specijalizovanog tužioca nakon postupka selekcije organizovanog od strane Evropske unije, saopšteno je iz Kancelarije Specijalnog tužilaštva. 
Kimberli Vest imenovana na dužnost Specijalizovane tužiteljke
Specijalizovna tužiteljka Kimberli Vest (Foto Kancelarija ST)

Vest je treća Specijalizovana tužiteljka, nasledivši na toj poziciji Džeka Smita koji je napustio Specijalizovano tužilaštvo (ST) u novembru 2022. godine kako bi preuzeo dužnost Specijalnog istražitelja u Sjedinjenim Državama.

„Čast mi je što sam imenovana za ovu važnu i izazovnu ulogu“, rekla je Kimberli Vest i dodala:

„Sa zadovoljstvom se pridružujem ST i nastavljam njegov rad“.

Kimberli Vest dolazi u ST iz Advokatske firme Aškroft iz Bostona, država Masačusets, gde je bila partner od 2019. godine radeći uglavnom na odbranama u slučajevima privrednog i finansijskog kriminala. Pre dolaska u tu firmu, Vest je radila kao tužilac više od dve decenije na lokalnom, državnom, federalnom i međunarodnom nivou.

Kimberli Vest je takođe bila šefica Kancelarije za krivična dela u Javnom tužilaštvu države Masačusets od 2015. do 2019. godine. Na toj dužnosti je vodila tim od više od 120 istražitelja i tužilaca koji su radili na širokom spektru slučajeva finansijskih prevara, javne korupcije, trgovine narkoticima, ilegalnog kockanja i trgovine ljudima, kao i na žalbenim postupcima i na podršci oštećenim licima i svedocima.

"Vest je došla u Javno tužilaštvo iz Saveznog javnog tužilaštva za distrikt Masačusetsa, gde je radila na mestu Pomoćnika javnog tužioca u Odeljenju za prevare u vezi zdravstvene zaštite u trajanju od dve godine, te u Odeljenju za nacionalnu bezbednost u trajanju od šest godina. Kimberli Vest se pridružila Odeljenju za nacionalnu bezbednost 4 nakon terorističkih napada na Svetski trgovinski centar i Pentagon 11. septembra 2001. godine", navode iz Kancelarije specijalnog tužilaštva.

"U periodu od pet godina, od 2008. do 2013. godine, gospođa Vest je radila kao tužiteljka na Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, gde je bila deo tima koji je krivično gonio Radovana Karadžića zbog njegove uloge u srebreničkom genocidu. Takođe je bila deo tužilačkog tima u predmetu protiv Prlića i ostalih za krivična dela počinjena u Mostaru i za uništenje Starog mosta", dodaju.

Vest ima zvanje magistra prava stečeno na Pravnom fakultetu Univerziteta Safolk u Masačusetsu, te je član advokatske komore Masačusetsa. Takođe ima prvostepenu univerzitetsku diplomu Bostonskog koledža u Masačusetsu.

Specijalizovani tužilac Džek Smit je bio na dužnosti specijalnog tužioca od 2018. do 2022. godine, Dejvid Švendimen od 2016. do 2018. godine. Aleks Vajting, koji je vršilac dužnosti Specijalizovanog tužioca od novembra 2022. godine, ostaje u toj ulozi dok Vest ne preuzme dužnost.



Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023
’’Sve dosadašnje vlasti u Srbiji snose odgovornost’’
„Poslednji događaji u Banjskoj pokazuju svu hipokriziju srpske politike i politike nama nametnutih nazovi predstavnika“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima u ime Srpskog nacionalnog foruma, Narodnog pokreta „Otadžbina“ i  Odbora Sabora Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije.
  • 30.09.2023
Tužilaštvo objavilo spisak zaplenjene imovine i predmeta
Specijalno tužilaštvo je potvrdilo da je po njihovom nalogu specijalna jedinica Kosovske policije izvršila akciju na pet različitih lokacija u opštinama na severu Kosova, uglavnom na imanjima koja su prethodno identifikovana kao vlasništvo M.R. i V.R.
  • 29.09.2023
Advokat Goran Petronijević obratiće se u ime Milana Radoičića

Punomoćnik Milana Radoičića, advokat Goran Petronijević obratiće se javnosti povodom događaja od 24.09.2023. godine, najavljeno je iz Medija centra Beograd. 

  • 29.09.2023
Kancelarija za KiM i SL o upadu Kosovske policije u KBC: Demonstracija sile

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista saopštile su da je jutros Kosovska policija "nasilno upali u Кliničko- bolnički centar Кosovska Mitrovica, kao i u još nekoliko privatnih objekata na severu".

  • 29.09.2023