Vesti
Saopštenja

KFOR: Visoki Dečani jedini verski objekat koji čuvamo

Zamena veštačkih prepreka koje su postavljene na putu ka manastiru Visoki Dečani, od dolaska na to područje jedinica misije KFOR pod vođstvom NATO-a, je činjena na osnovu odluke KFOR-a u dogovoru sa lokalnim vlastima. KFOR je smatrao neophodnim da stare prepreke zameni novima, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz ove vojne misije.
KFOR: Visoki Dečani jedini verski objekat koji čuvamo
Kontrolni punkt KFOR-a u blizini Visokih Dečana (Foto KFOR)

Odluka je doneta "kako bi se obezbedio kontinuiran, efikasan nivo zaštite i bezbednosti - kako zahteva Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999, a koja KFOR-u daje mandat da obezbedi sigurno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu - istovremeno obezbeđujući najviši stepen poštovanja okoline", dodaje se.

"Zapravo je dobro poznato da je područje oko manastira Visoki Dečani od velikog umetničkog i kulturnog interesa i decenijama privlači turiste i istraživače. Ovaj najnoviji korak doprineće poboljšanju kvaliteta života, kako lokalnog stanovništva, tako i turista koji posećuju manastir i okolna područja. Manastir Visoki Dečani je jedini verski objekat koji čuva KFOR. Sva ostala verske lokalitete ili obezbeđuje Kosovska policija ili ih uopšte niko ne čuva", zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, Kfor je pre nekoliko dana postavio nove barikade u blizini manastira Visoki Dečani. Kosovski mediji na albanskom izvestili su da je ta akcija izazvala reakciju građana Dečana, ali i opštinskih vlasti koji tvrde da su veštačke prepreke nepotrebne.Ostale vesti

Na Kosovu sutra Dan žalosti
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom žalosti zbog žrtava tragične nesreće u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Deca iz Gračanice u poseti Starom dvoru
Učenici osnovnih škola sa područja opštine Gračanica posetili su tokom jučerašnjeg dana Stari dvor u Beogradu, manastir Rakovicu, hram Svetog Save, Kalemegdan i Muzej vazduhoplovstva, saopšteno je iz Turističke organizacije Gračanice. 
  • 24.07.2021
Veselinović prebačen na saslušanje u Prizren
Srboljub Veselinović (80) koga je Кosovska policija više sati držala na administrativnom prelazu Jarinje, u kasnim poslepodnevnim satima prebačen je na saslušanje u Prizren, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 21.07.2021
Kancelarija za KiM: Veselinović zadržan na Jarinju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se Srboljub Veselinović (80), interno raseljeno lice sa Kosova i dalje se nalazi na prelazu Jarinje, gde ga je zadržala Kosovska policija, koja mu ne dozvoljava da nastavi put dok ne izvrše, kako je rečeno, "dodatne kontrole", iako je prethodo saopšteno da je Veselinović uhapšen. 
  • 21.07.2021
Petković razgovarao sa Bocan Harčenkom o dijalogu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, koga je upoznao sa poslednjom rundom dijaloga Beograda i Prištine, održanom juče u Briselu i sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.  
  • 20.07.2021
Vujičić: Vučić nas se seti samo tokom izbora

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić reagovao je na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Brisela da je od juče mnogo zabrinutiji za položaj Srba na Kosovu, dok je, kako navodi Vujičić, njegova briga za "kosovske Crnogorce koji su državljani Srbije kao i uvek do sada izostala".

  • 20.07.2021