Vesti
Saopštenja

KFOR: Visoki Dečani jedini verski objekat koji čuvamo

Zamena veštačkih prepreka koje su postavljene na putu ka manastiru Visoki Dečani, od dolaska na to područje jedinica misije KFOR pod vođstvom NATO-a, je činjena na osnovu odluke KFOR-a u dogovoru sa lokalnim vlastima. KFOR je smatrao neophodnim da stare prepreke zameni novima, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz ove vojne misije.
KFOR: Visoki Dečani jedini verski objekat koji čuvamo
Kontrolni punkt KFOR-a u blizini Visokih Dečana (Foto KFOR)

Odluka je doneta "kako bi se obezbedio kontinuiran, efikasan nivo zaštite i bezbednosti - kako zahteva Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999, a koja KFOR-u daje mandat da obezbedi sigurno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu - istovremeno obezbeđujući najviši stepen poštovanja okoline", dodaje se.

"Zapravo je dobro poznato da je područje oko manastira Visoki Dečani od velikog umetničkog i kulturnog interesa i decenijama privlači turiste i istraživače. Ovaj najnoviji korak doprineće poboljšanju kvaliteta života, kako lokalnog stanovništva, tako i turista koji posećuju manastir i okolna područja. Manastir Visoki Dečani je jedini verski objekat koji čuva KFOR. Sva ostala verske lokalitete ili obezbeđuje Kosovska policija ili ih uopšte niko ne čuva", zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, Kfor je pre nekoliko dana postavio nove barikade u blizini manastira Visoki Dečani. Kosovski mediji na albanskom izvestili su da je ta akcija izazvala reakciju građana Dečana, ali i opštinskih vlasti koji tvrde da su veštačke prepreke nepotrebne.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021