Vesti
Saopštenja

KFOR: Visoki Dečani jedini verski objekat koji čuvamo

Zamena veštačkih prepreka koje su postavljene na putu ka manastiru Visoki Dečani, od dolaska na to područje jedinica misije KFOR pod vođstvom NATO-a, je činjena na osnovu odluke KFOR-a u dogovoru sa lokalnim vlastima. KFOR je smatrao neophodnim da stare prepreke zameni novima, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz ove vojne misije.
KFOR: Visoki Dečani jedini verski objekat koji čuvamo
Kontrolni punkt KFOR-a u blizini Visokih Dečana (Foto KFOR)

Odluka je doneta "kako bi se obezbedio kontinuiran, efikasan nivo zaštite i bezbednosti - kako zahteva Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999, a koja KFOR-u daje mandat da obezbedi sigurno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu - istovremeno obezbeđujući najviši stepen poštovanja okoline", dodaje se.

"Zapravo je dobro poznato da je područje oko manastira Visoki Dečani od velikog umetničkog i kulturnog interesa i decenijama privlači turiste i istraživače. Ovaj najnoviji korak doprineće poboljšanju kvaliteta života, kako lokalnog stanovništva, tako i turista koji posećuju manastir i okolna područja. Manastir Visoki Dečani je jedini verski objekat koji čuva KFOR. Sva ostala verske lokalitete ili obezbeđuje Kosovska policija ili ih uopšte niko ne čuva", zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, Kfor je pre nekoliko dana postavio nove barikade u blizini manastira Visoki Dečani. Kosovski mediji na albanskom izvestili su da je ta akcija izazvala reakciju građana Dečana, ali i opštinskih vlasti koji tvrde da su veštačke prepreke nepotrebne.Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022