Vesti
Saopštenja

KFOR uvežbava reakcije u vanrednim situacijama

KFOR će 27. septembra na poligonu za obuku u kampu u Novom Selu izvesti vežbu "Zlatna sablja".
KFOR uvežbava reakcije u vanrednim situacijama
KFOR, ilustracija (Foto Fejsbuk@NATOKFOR)

"Ovog datuma bi lokalne zajednice mogle da primete porast prometa vojnih i civilnih prevoznih sredstava na putevima. KFOR će preduzeti sve neophodne mere da ublaži eventualne neprijatnosti koje bi mogle biti prouzrokovane stanovništvu", saopšteno je iz ove vojne misije.

Vežba će uključiti osoblje KFOR-a i Misije vladavine prava Evropske unije (EULEKS), a biće postavljena u kontekstu operacije reagovanja u vanrednim situacijama, gde KFOR-a nastavlja da deluje u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i EULEKS-om, u skladu sa konceptom prvog, drugog i trećeg odgovora.

"Misija KFOR-a predvođena NATO-om nastavlja da se fokusira na svakodnevnu implementaciju svog mandata kako bi obezbedila bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu, kao što je naloženo Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, zaključeno je u saopštenju".Ostale vesti

Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023
Napao policajca na Jarinju i pobegao u nepoznatom pravcu
Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj „napad na službeno lice“, koji se dogodio juče na prelazu Jarinje.
  • 22.03.2023