Vesti
Saopštenja

KFOR uručio interaktivne table školama u Štrpcu

Vojnici KFOR-a iz Regionalne komande Zapad uručili su po šest elektronskih interaktivnih tabli, video-projektora i laptop računara školama u Štrpcu.
KFOR uručio interaktivne table školama u Štrpcu
KFOR donirao ineraktivne table školama u Štrpcu (Foto KFOR)

U saopštenju KFOR-a dostavljenom medijima ističe se da je projekat finansiran od strane NATO-a, u cilju poboljšanja sredstva i sposobnosti lokalnog obrazovnog sistema koji se sastoji od šest osnovnih i srednjih škola koje pohađa 2.000 đaka i učenika iz četiri etničke grupe sa Kosova.

Italijanski i poljski vojnici zajedno su dovršili projekat, koji je pokrenuo tim za civilno-vojnu saradnju iz Glavnog Štaba KFOR-a.

Svečana dodela jedne od interaktivnih tabli održala se u školi „Staja Marković“ u Štrpcu, a prisustvovao joj je komandant KFOR Regionalne komande Zapad, pukovnik Gianluka Figus, zajedno sa direktorima šest škola. Otvaranju je prisustvovalo i mnogo učenika koji su imali priliku da isprobaju novu opremu.

U saopštenju se napominje da je Srđan Ivanović, zamenik direktora srednje škole, naglasio da će „elektronska oprema koja je danas primljena olakšati učenje putem interneta koje naše škole sprovode kako bi se izborile sa pandemijom Kovid 19, a takođe će omogućiti povećanje obrazovnih standarda prema evropskim nivoima“.

Takođe, Ganimete Džemajli direktorica osnovne škole je izrazila zadovoljstvo donacijom koju će njeni učenici verovatno iskoristiti u septembru.

Pukovnik Figus potvrdio je nepristrasnu posvećenost KFOR-a da podrži sve institucije na Kosovu koje rade na suživotu i saradnji među svim etničkim grupama, s posebnim fokusom na obrazovanju mladih generacija, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Osmani sa ambasadorom Francuske: Institucije angažovane na očuvanju mira
Kosovska predsednica Vjosa Osmani primila je ambasadora Francuske na Kosovu Olivijea Geroa. Tema razgovora dvoje zvaničnika bili su bilateralni odnosi, koordinacija Kosova i Francuske, kao i najnovija bezbednosna dešavanja na Kosovu, regionu i šire, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 07.12.2022
Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine". U Zubinom Potoku je mirno nakon povlačenja policije. Sirene za uzbunu nakratko su se začule u Severnoj Mitrovici.
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022