Vesti
Saopštenja

KFOR uručio interaktivne table školama u Štrpcu

Vojnici KFOR-a iz Regionalne komande Zapad uručili su po šest elektronskih interaktivnih tabli, video-projektora i laptop računara školama u Štrpcu.
KFOR uručio interaktivne table školama u Štrpcu
KFOR donirao ineraktivne table školama u Štrpcu (Foto KFOR)

U saopštenju KFOR-a dostavljenom medijima ističe se da je projekat finansiran od strane NATO-a, u cilju poboljšanja sredstva i sposobnosti lokalnog obrazovnog sistema koji se sastoji od šest osnovnih i srednjih škola koje pohađa 2.000 đaka i učenika iz četiri etničke grupe sa Kosova.

Italijanski i poljski vojnici zajedno su dovršili projekat, koji je pokrenuo tim za civilno-vojnu saradnju iz Glavnog Štaba KFOR-a.

Svečana dodela jedne od interaktivnih tabli održala se u školi „Staja Marković“ u Štrpcu, a prisustvovao joj je komandant KFOR Regionalne komande Zapad, pukovnik Gianluka Figus, zajedno sa direktorima šest škola. Otvaranju je prisustvovalo i mnogo učenika koji su imali priliku da isprobaju novu opremu.

U saopštenju se napominje da je Srđan Ivanović, zamenik direktora srednje škole, naglasio da će „elektronska oprema koja je danas primljena olakšati učenje putem interneta koje naše škole sprovode kako bi se izborile sa pandemijom Kovid 19, a takođe će omogućiti povećanje obrazovnih standarda prema evropskim nivoima“.

Takođe, Ganimete Džemajli direktorica osnovne škole je izrazila zadovoljstvo donacijom koju će njeni učenici verovatno iskoristiti u septembru.

Pukovnik Figus potvrdio je nepristrasnu posvećenost KFOR-a da podrži sve institucije na Kosovu koje rade na suživotu i saradnji među svim etničkim grupama, s posebnim fokusom na obrazovanju mladih generacija, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv B.M.
Specijalno tužilaštvo Kosovo Osnovnog suda u Prištini podiglo je optužnicu protiv B.M. za krivično delo "krijumčarenje migranata".
  • 29.09.2020
“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“
UN Women i Sida (Švedska međunarodna saradnja za razvoj) pokrenule su danas četvorogodišnji regionalni program za podršku vladama Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije u unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim fazama nacionalnih i lokalnih procesa.
  • 29.09.2020
Zemaj i Hasanaj o borbi protiv koronavirusa
Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj sastao se danas sa zamenikom ministra zdravlja Severne Makedonije Iljirom Hasanije. Razgovarali su o epidemiološkoj situaciji i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.09.2020
Četiri sela u opštini Istok dobila uličnu rasvetu

U selima Osojane, Dragoljevac, Dobruša i Кašica u opštini Istok postavljena je ulična rasveta u okviru pete faze programa "Povratak i reintegracija na Kosovu", saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

  • 29.09.2020
Popović sa Suoko i Rikardson o kulturnom nasleđu i saradnji
Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je sa predstavnicom UNDP-a Mariom Suoko i kordinatorkom UN na Кosovu Urlikom Rikardson o kulturnom nasleđu, trenutnoj situaciji u opštini i projektima vezanim za turizam i energetsku efikasnost.
  • 28.09.2020
Đurić: Hoti u Briselu obećava ZSO
Direktor Kancelarije za KiM marko Đurić saopštio je da premijer Kosova Avdulah Hoti treba “hitno da preduzme korake kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodišnjeg zakašnjenja”.
  • 28.09.2020