Vesti
Saopštenja

"KFOR posvećen očuvanju beznednosti i slobodi kretanja na Kosovu"

Komandant KFOR-a general-major Anđelo Mikele Ristuća, koji je ove sedmice boravio u Briselu, istakao je u razgovarima sa zvaničnicima NATO i EU da je bezbednosna situacija na Kosovu krhka i ukazao da je važno da svi ulože napor da se prevaziđe kriza.

Anđelo Mikele Ristuća i Jens Stoltenberg (Foto KFOR)

General-major Ristuća sastao se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za operacije Tomasom Gofusom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

"Pohvaljen je zbog svog izuzetnog vođstva tokom veoma izazovnog mandata komandovanja i zbog kontinuiranog i vitalnog rada KFOR-a na obezbeđivanju bezbednog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom, zasnovanim na Bezbednosti Ujedinjenih nacija. Rezolucija Saveta 1244 iz 1999. Saradnja NATO-EU je takođe istaknuta kao ključna za trajnu bezbednost na Kosovu i stabilnost širom Zapadnog Balkana", saopšteno je iz ove misije.

Generalni sekretar Stoltenberg, kako navode u saopštenju KFOR-a, zahvalio je general-majoru Ristući na njegovoj službi i čvrstoj posvećenosti Italije, posebno u ovom trenutku za stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Komandant KFOR-a je istakao krhku bezbednosnu situaciju i važnost fokusiranja kolektivnih napora na prevazilaženje načina upravljanja krizom.

„Bio je težak svakodnevni posao da se osigura da KFOR nastavi da sprovodi svoj mandat UN nepristrasno i u skladu sa nastojanjima međunarodne zajednice. Uloženi su mnogi napori i mnogi izazovi suočeni zbog složene situacije“, rekao je general-major Ristuća.

On je takođe ponovio čvrstu posvećenost KFOR-a da nastavi da igra svoju ulogu u stvaranju bezbednosnih uslova neophodnih da bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU napredovao, kao i potrebu da obe strane u potpunosti deeskaliraju situaciju i da se konstruktivno i u dobroj veri ponovo angažuju u dijalogu uz posredovanje EU.

"Pod komandom general-majora Ristućija sprovedeno je više od 11.000 patrola, 3.400 sati vazdušnih operacija, 500 misija bespilotnih letelica, više od 50 projekata i 200 aktivnosti civilno-vojne saradnje i 170 aktivnosti bezbednog odlaganja eksplozivnih ubojnih sredstava", navedeno je u saopštenju.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023