Vesti
Saopštenja

KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu

Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Isporuka pomoći u Uroševcu (Foto Kfor)

"Sastali smo se sa ženama u prihvatilištu da bi dobili dodatne informacije o slici porodičnog nasilja u ovoj opštini. Biti potpuno ženski tim je veoma retka stvar koja nam omogućava da dopremo do određene populacije na Kosovu do koje drugi timovi ne mogu da dopru", rekla je potporučnica Tereza Smols.

Centar za Zaštitu žena i dece, takođe poznat i kao “Moj Dom“ ima misiju da stvori okruženje za unapređenje ženskih prava na Kosovu, da poboljša zdravlje, dobrobit žena i dece u regionu Uroševca bez obzira na rasu, godine, pol ili religiju.

Sevdije Kasumi Banjku, rukovodilac skloništa za žrtve nasilja rekla je da se sklonište trenutno zalaže za dobijanje javne zgrade koja bi osigurala sigurnost žrtava nasilja.

"Rodno zasnovano nasilje u stvari ima tendenciju porasta tokom svake vrste vanredne situacije, uključujući epidemije. Žene koje su raseljene, izbeglice i one koje žive u konfliktnim oblastima su posebno ranjive. Kada su uvedene mere držanja odstojanja i kada su ljudi podstaknuti da ostanu kod kuće rizik od nasilja intimnog partnera će se verovatno povećati", navodi se u saopštenju KFOR-a.

Napominje se da je KFOR posvećen podršci institucijama i organizacijama koje pomažu žrtvama rodnog nasilja, te da je dao svoj doprinos Regionalnom skloništu koje je otvoreno u Zubinom Potoku 30. Juna tako što je postavio bezbednosni sistem sa nadzornim kamerama.

 Ostale vesti

Bolnici u Gračanici uručeni reagensi za laboratorijske analize obolelih od kovida
Međunarodna organizacija za migracije (IOM), preko Opštine Gračanica, dopremila je KBC-u Priština u Gračanici reagense za laboratorijsku dijagnostiku, odnosno obavljanja neophodnih analiza u praćenju obolelih od kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 11.05.2021

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

  • 11.05.2021
Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

  • 07.05.2021
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021