Vesti
Saopštenja

KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu

Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Isporuka pomoći u Uroševcu (Foto Kfor)

"Sastali smo se sa ženama u prihvatilištu da bi dobili dodatne informacije o slici porodičnog nasilja u ovoj opštini. Biti potpuno ženski tim je veoma retka stvar koja nam omogućava da dopremo do određene populacije na Kosovu do koje drugi timovi ne mogu da dopru", rekla je potporučnica Tereza Smols.

Centar za Zaštitu žena i dece, takođe poznat i kao “Moj Dom“ ima misiju da stvori okruženje za unapređenje ženskih prava na Kosovu, da poboljša zdravlje, dobrobit žena i dece u regionu Uroševca bez obzira na rasu, godine, pol ili religiju.

Sevdije Kasumi Banjku, rukovodilac skloništa za žrtve nasilja rekla je da se sklonište trenutno zalaže za dobijanje javne zgrade koja bi osigurala sigurnost žrtava nasilja.

"Rodno zasnovano nasilje u stvari ima tendenciju porasta tokom svake vrste vanredne situacije, uključujući epidemije. Žene koje su raseljene, izbeglice i one koje žive u konfliktnim oblastima su posebno ranjive. Kada su uvedene mere držanja odstojanja i kada su ljudi podstaknuti da ostanu kod kuće rizik od nasilja intimnog partnera će se verovatno povećati", navodi se u saopštenju KFOR-a.

Napominje se da je KFOR posvećen podršci institucijama i organizacijama koje pomažu žrtvama rodnog nasilja, te da je dao svoj doprinos Regionalnom skloništu koje je otvoreno u Zubinom Potoku 30. Juna tako što je postavio bezbednosni sistem sa nadzornim kamerama.

 Ostale vesti

Pripadnici Kfora i Vojske Srbije patrolirali zajedno kod Kamenice
Pripadnici Kfora iz Regionalne komande Istok sproveli  su sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije (VS) na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica, saopšteno je iz Kfora.
  • 08.08.2020
Kfor dodelio šivaće mašine ženama žrtvama nasilja
Kfor je donirao profesionalne šivaće mašine i druge alate i opremu za krojenje nevladinoj organizaciji “Jeta” sa sedištem u Dečanima za žene koje su žrtve rodno zasnovanog nasilja.
  • 07.08.2020
U Osojanu obeležavanje 19 godina od povratka raseljenih i izbeglih Srba
U nedelju 9. avgusta u Osojanu će biti obeleženo devetnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiju, saopšteno je iz Doma kulture "Gračanica".
  • 07.08.2020
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020