Vesti
Saopštenja

Kfor: Održana vežba „Zapadna oluja“

“Više od 200 pripadnika Kfora sa 50 vozila i dva višenamenska helikoptera su učestvovali na vežbi koja je imala za cilj upravljanje u vanrednim situacijama i primenljive komandno-kontrolne procedure u komunikacijama između jedinica”, navodi se u saopštenju.
Kfor: Održana vežba „Zapadna oluja“
Ilustracija (Foto Kfor)

U saopštenju Kfora dostavljenom medijima ističe se da je vežba pod nazivom “Zapadna Oluja” organizovana od strane Regionalne Komande Istok predvođene Italijom i sprovedena je na aerodromu u Đakovici.

“Vežba se sastojala od realistične simulacije kontrole mase i nereda i evakuacije vojnog osoblja koju su izveli vojnici iz Italije, Poljske, Mađarske, Austrije, Moldavije, Slovenije i Turske. Jedinice iz Regionalne Komande Kfora, Rezervnog Taktičkog Bataljona i Multinacionalne Specijalne Jedinice su bile uključene u vežbu koja se sastojala iz četiri faze: nadgledanje iz vazduha, uspostavljanje kordona i tačaka za nadgledanje, desant trupa iz helikoptera i evakuacija osoblja tokom nereda“, napominje se u saopštenju.

General-major Mikele Risi komandant Kfora je nadgledao vežbu sa predstavnicima Evropske misije Eulex i Kosovske Policije, zajedno sa pukovnikom Erikom Rajlijem i pukovnikom Đanlukom Figusom koji predvode odgovarajuće Regionalne Komande Istok i Zapad.

Misija Kfora pod vođstvom Natoa je treća instanca reagovanja posle Kosovske Policije i Euleksa, i redovno sprovodi vežbe sa svim jedinicama da bi održala visok nivo spremnosti kako bi ispunila svoju misiju doprinosa sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve građane na Kosovu po mandatu Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

OG: Obeležena godišnjica UN-a
Ozelenjavanjem prostora ispred sportske hale u Lapljem Selu predstavnici UN agencija na Кosovu zajedno sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, simbolično su obeležili 75. godinu Ujedinjenih nacija.
  • 24.10.2020
Kfor donirao kontejnere bolnici u Gračanici i Lapljem Selu
Kfor je donirao dva kontejnera zdravstvenim ustanovama u Gračanici  i Lapljem Selu, navodi se u saopštenju.
  • 24.10.2020
„Fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog“
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu članice Evropskog parlamenta i stalnog izvestilaca za Kosovo Viole fon Kramon, da ne podržava stav specijalnog izaslanika EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o promeni ustava na Kosovu. „Violu fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog Beograda i Prištine i iznosi stavove o tome da li je potrebno da neko menja ustav ili ne“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 23.10.2020
Petković sa ambasadorom Indije o dijalogu BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 23.10.2020
Slovenački vojnici Kfor-a pomažu u borbi protiv kovida-19
Slovenački kontingent Kfor-a, koji pripada Regionalnoj komandi Zapad, predvođenoj Italijanima, izvršio je isporuku maski za lice vrtiću u opštini Istok, „radi unapređenja zaštite prosvetnih radnika i učenika od Kovid-19“. Zaštitna oprema obezbeđena i manastiru Visoki Dečani.
  • 23.10.2020
Hoti danas u poseti Severnoj Makedoniji
Premijer Kosova Avdulah Hoti boraviće danas u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji na poziv premijera Zorana Zaeva, saopšteno je iz Hotijevog kabineta.
  • 23.10.2020