Vesti
Saopštenja

Kfor: Održana vežba „Zapadna oluja“

“Više od 200 pripadnika Kfora sa 50 vozila i dva višenamenska helikoptera su učestvovali na vežbi koja je imala za cilj upravljanje u vanrednim situacijama i primenljive komandno-kontrolne procedure u komunikacijama između jedinica”, navodi se u saopštenju.
Kfor: Održana vežba „Zapadna oluja“
Ilustracija (Foto Kfor)

U saopštenju Kfora dostavljenom medijima ističe se da je vežba pod nazivom “Zapadna Oluja” organizovana od strane Regionalne Komande Istok predvođene Italijom i sprovedena je na aerodromu u Đakovici.

“Vežba se sastojala od realistične simulacije kontrole mase i nereda i evakuacije vojnog osoblja koju su izveli vojnici iz Italije, Poljske, Mađarske, Austrije, Moldavije, Slovenije i Turske. Jedinice iz Regionalne Komande Kfora, Rezervnog Taktičkog Bataljona i Multinacionalne Specijalne Jedinice su bile uključene u vežbu koja se sastojala iz četiri faze: nadgledanje iz vazduha, uspostavljanje kordona i tačaka za nadgledanje, desant trupa iz helikoptera i evakuacija osoblja tokom nereda“, napominje se u saopštenju.

General-major Mikele Risi komandant Kfora je nadgledao vežbu sa predstavnicima Evropske misije Eulex i Kosovske Policije, zajedno sa pukovnikom Erikom Rajlijem i pukovnikom Đanlukom Figusom koji predvode odgovarajuće Regionalne Komande Istok i Zapad.

Misija Kfora pod vođstvom Natoa je treća instanca reagovanja posle Kosovske Policije i Euleksa, i redovno sprovodi vežbe sa svim jedinicama da bi održala visok nivo spremnosti kako bi ispunila svoju misiju doprinosa sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve građane na Kosovu po mandatu Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Petković sa Gajcbilerom o toku dijaloga BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković  razgovarao je sa pomoćnikom državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Simonom Gajcbilerom o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 27.10.2020
Kancelarija za KiM: Organizovana kampanja zastrašivanja
„Upad maskiranih provalnika na imanje porodice Veljka Vuksanovića u Plemetini, peti je napad na Srbe i njihovu imovinu u opštini Obilić u protekla tri meseca, i sada je sasvim jasno da ne sme biti više nikakvog oklevanja u stvaranju uslova za normalan i bezbedan život Srba južno od Ibra”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 27.10.2020
Popović obišao radove na OŠ „Miladin Mitić“
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obišao je radove na renoviranju i adaptaciji OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu. Prva od tri faze je završena, a direktor škole Ljubiša Karadžić ističe da je ovo najkvalitetnije ulaganje u poslednjih skoro šest godina.
  • 26.10.2020
Petković sa Bratuom o dijalogu i situaciji na Kosovu
„Neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština velika je prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 26.10.2020
Veliki broj kazni zbog nepoštovanja antikovid mera
Kosovska policija izrekla je u poslednja 24 sata 894 kazne zbog nepoštovanja zakona o borbi protiv koronavirusa.
  • 26.10.2020
OG: Obeležena godišnjica UN-a
Ozelenjavanjem prostora ispred sportske hale u Lapljem Selu predstavnici UN agencija na Кosovu zajedno sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, simbolično su obeležili 75. godinu Ujedinjenih nacija.
  • 24.10.2020