Vesti
Saopštenja

Kfor: Održana vežba „Zapadna oluja“

“Više od 200 pripadnika Kfora sa 50 vozila i dva višenamenska helikoptera su učestvovali na vežbi koja je imala za cilj upravljanje u vanrednim situacijama i primenljive komandno-kontrolne procedure u komunikacijama između jedinica”, navodi se u saopštenju.
Kfor: Održana vežba „Zapadna oluja“
Ilustracija (Foto Kfor)

U saopštenju Kfora dostavljenom medijima ističe se da je vežba pod nazivom “Zapadna Oluja” organizovana od strane Regionalne Komande Istok predvođene Italijom i sprovedena je na aerodromu u Đakovici.

“Vežba se sastojala od realistične simulacije kontrole mase i nereda i evakuacije vojnog osoblja koju su izveli vojnici iz Italije, Poljske, Mađarske, Austrije, Moldavije, Slovenije i Turske. Jedinice iz Regionalne Komande Kfora, Rezervnog Taktičkog Bataljona i Multinacionalne Specijalne Jedinice su bile uključene u vežbu koja se sastojala iz četiri faze: nadgledanje iz vazduha, uspostavljanje kordona i tačaka za nadgledanje, desant trupa iz helikoptera i evakuacija osoblja tokom nereda“, napominje se u saopštenju.

General-major Mikele Risi komandant Kfora je nadgledao vežbu sa predstavnicima Evropske misije Eulex i Kosovske Policije, zajedno sa pukovnikom Erikom Rajlijem i pukovnikom Đanlukom Figusom koji predvode odgovarajuće Regionalne Komande Istok i Zapad.

Misija Kfora pod vođstvom Natoa je treća instanca reagovanja posle Kosovske Policije i Euleksa, i redovno sprovodi vežbe sa svim jedinicama da bi održala visok nivo spremnosti kako bi ispunila svoju misiju doprinosa sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve građane na Kosovu po mandatu Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021