Vesti
Saopštenja

KFOR obeležava 21. godišnjicu ulaska na Kosovo

“Čvrsto verujem da je stabilna situacija iz perspektive bezbednosti neophodan uslov za dijalog i saradnju", poručio je na 21. godišnjicu od ulaska trupa KFOR-a na Kosovo komandant ove vojne misije Mikele Risi.
KFOR obeležava 21. godišnjicu ulaska na Kosovo
Ilustracija (Foto KFOR)

“Dramatično poboljšanje bezbednosti na terenu dovelo je do progresivnog smanjenja veličine KFOR-a sa 55.000 1999. godine, na oko 3.500 u sadašnjem trenutku. Vojnici iz 27 zemalja pod komandom italijanskog general majora Mikele Risija predstavljaju jaku, verodostojnu i odvraćajuću snagu i sada pokazuju isti duh, posvećenost i entuzijazam svojih prethodnika”, navodi se u saopštenju KFOR-a.

Misija KFOR-a ostaje nepromenjena, pa “i dalje ostaje neizostavan faktor stabilizacije za budućnost Kosova i za regionalnu bezbednost”, napominje se u saopštenju.

„Čvrsto verujem da je stabilna situacija iz perspektive bezbednosti neophodan uslov za dijalog i saradnju. KFOR će i dalje davati svoj doprinos premošćavanju situacije ka svetlijoj budućnosti najmlađih generacija Kosova“, naveo je general Risi povodom godišnjice.

U saopštenju se podseća da je KFOR podržao i odgovore na pandemiju virusa kovid-19.

“Uključujući donaciju značajnih količina opreme za ličnu zaštitu i omogućavanjem isporuke bilateralne pomoći mnogim kosovskim opštinama od strane savezničkih zemalja koje doprinose trupama u KFOR-u kao što su: Austrija, Italija, Poljska i Sjedinjene Države”, napominje se u saopštenju i dodaje da "sposobnost KFOR-a da svakodnevno sprovodi operacije nije ugrožena virusom, kao i da su KFOR trupe stalno patrolirale, a timovi za vezu i praćenje nastavili da obavljaju svoje aktivnosti, preduzimajući sve preventivne mere u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije”.Ostale vesti

“Maske su obavezne u svim aktivnostima izvan domova”
Ministar zdravlja Armend Zemaj potpisao je odluku o opštim merama zaštite od koronavirusa. U odlici se navodi “da su građani Kosova obavezni da nose maske tokom svih aktivnosti izvan svojih domova, kao i da je obavezna fizička udaljenost”.
  • 27.09.2020
Danas se obeležava Evropski dan jezika. Iz Kancelarije poverenika za jezike koja funkcioniše pri kabinetu premijera Kosova ističu da je upravo situacija izazvana pandemijom koronavirusa pokazala "koliko neke insitucije nisu bile spremne da sprovedu Zakon i istovremeno i pravovremeno svim zajednicama pruže neophodne informacije".
  • 26.09.2020
Saljih Mustafa pred sudom u Hagu u ponedeljak
Prvo pristupanje sudu Saljiha Mustafe u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu održaće se u ponedeljak, 28. septembra u 15 časova.
  • 26.09.2020
GI SDP: Neko želi da se ovaj slučaj zataška
Iz Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" reagovali su saopštenjem na jučerašnju odluku Apelacionog suda u Prištini da predmet vrati na početak istrage, jer su kako navode, očekivali da će kosovske institucije pronaći i procesuirati počinioce, te da neko ovom odlukom "želi da se ovaj slučaj odugovlači".
  • 26.09.2020
Tači: Ne postoji razlog za spektakularne akcije
Kosovski predsednik Hašim Tači istakao je da je "`curenje` dokumenata ugrozilo legitimitet suda u očima građan" i oštetilo sliku Kosova. On je ocenio "da ne postoji nijedan razlog za spektakularnim ekspedicijama ili akcijama".
  • 25.09.2020

Kejleb Mek Keri savetnik izvršnog direktora američke Međunarodne korporcije za finansiranje razvoja Adama Belera, posetio je Kosovo 24. i 25. septembra gde se sastao sa visokim vladinim zvaničnicima i poslovnim liderima kako bi se istražili načini za mobilizaciju investicija privatnog sektora za unapređenje ekonomskog rasta i stabilnosti, saopšteno je iz američke ambasade.

  • 25.09.2020