Vesti
Saopštenja

KFOR obeležava 21. godišnjicu ulaska na Kosovo

“Čvrsto verujem da je stabilna situacija iz perspektive bezbednosti neophodan uslov za dijalog i saradnju", poručio je na 21. godišnjicu od ulaska trupa KFOR-a na Kosovo komandant ove vojne misije Mikele Risi.
KFOR obeležava 21. godišnjicu ulaska na Kosovo
Ilustracija (Foto KFOR)

“Dramatično poboljšanje bezbednosti na terenu dovelo je do progresivnog smanjenja veličine KFOR-a sa 55.000 1999. godine, na oko 3.500 u sadašnjem trenutku. Vojnici iz 27 zemalja pod komandom italijanskog general majora Mikele Risija predstavljaju jaku, verodostojnu i odvraćajuću snagu i sada pokazuju isti duh, posvećenost i entuzijazam svojih prethodnika”, navodi se u saopštenju KFOR-a.

Misija KFOR-a ostaje nepromenjena, pa “i dalje ostaje neizostavan faktor stabilizacije za budućnost Kosova i za regionalnu bezbednost”, napominje se u saopštenju.

„Čvrsto verujem da je stabilna situacija iz perspektive bezbednosti neophodan uslov za dijalog i saradnju. KFOR će i dalje davati svoj doprinos premošćavanju situacije ka svetlijoj budućnosti najmlađih generacija Kosova“, naveo je general Risi povodom godišnjice.

U saopštenju se podseća da je KFOR podržao i odgovore na pandemiju virusa kovid-19.

“Uključujući donaciju značajnih količina opreme za ličnu zaštitu i omogućavanjem isporuke bilateralne pomoći mnogim kosovskim opštinama od strane savezničkih zemalja koje doprinose trupama u KFOR-u kao što su: Austrija, Italija, Poljska i Sjedinjene Države”, napominje se u saopštenju i dodaje da "sposobnost KFOR-a da svakodnevno sprovodi operacije nije ugrožena virusom, kao i da su KFOR trupe stalno patrolirale, a timovi za vezu i praćenje nastavili da obavljaju svoje aktivnosti, preduzimajući sve preventivne mere u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije”.Ostale vesti

MZZP: Oprema za četiri porodice radi pokretanja posla
Četiri porodice u opštinama Gračanica, Obilić i Klina dobile su od Ministarstva za zajednice i povratak u kosovskoj vladi opremu za pokretanje sopstvenog posla, navedeno je u saopštenju MZZP-a.
  • 02.07.2020
Novi krov nad glavom za 38 interno raseljenih porodica
Ministarstvo za zajednice i povratak započelo je izgradnju 38 kuća za interno raseljena lica na Kosovu. 
  • 01.07.2020
UNDP nastavlja sa podrškom borbe protiv korupcije
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu počinje treću fazu projekta za podršku borbi protiv korupcije na Kosovu koji će finansirati Vlade Švajcarske i Švedske.
  • 01.07.2020
Rakić sa ambasadorkom Francuske o daljoj saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se danas sa ambasadorkom Francuske na Kosovu Mari-Kristin Butel sa kojom je razgovarao o aktuelnim pitanjima i načinima unapređenja saradnje u oblasti javne uprave, saopšteno je iz MALS-a.
  • 30.06.2020
Rakić sa ambasadorom Norveške o koronavirusu
Zamenik premijera i ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić sastao se sa norveškim ambasadorom na Kosovu Jensom Erikom Grondahlom sa kojim je razgovarao o efikasnijem upravljanju opštinama i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.06.2020
Kancelarija za KiM: Strahovlada Prištine

"Prebijanje dvojice srpskih mladića zbog isticanja srpske zastave povodom Vidovdana jeste manifestacija institucionalnog nasilja Prištine i strahovlade koja svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na nacionalni ponos i pripadnost", navodi Kancelarija za KiM nakon privođenja dvojice srpskih mladića iz Lapljeg Sela na Gazimestanu.

  • 28.06.2020