Vesti
Saopštenja

KFOR obeležava 20 godina Rezolucije 1325

Misija KFOR-a predvođena NATO-om u sredu 7-og oktobra, biće domaćin video-konferencije kojom će obeležiti 20. godišnjicu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1325 o ženama, miru i bezbednosti i naglasiti njenu primenu na Kosovu.
KFOR obeležava 20 godina Rezolucije 1325
Ilustracija (Foto Kfor)

Konferencija počinje u 10 časova, a otvoriće je Klare Hačinson, specijalna predstavnica generalnog sekretara NATO-a za žene, mir i bezbednost, a zatim će uslediti obraćanje komandanta misije KFOR-a, general-majora Mikele Risija.

U saopštenju se dodaje da će na konferenciji biti više od 20 govornika iz kosovskih vladinih i nevladinih organizacija, međunarodnih misija i KFOR-a, uključujući KFOR savetnika za ravnopravnost polova i predstavnike operativnih jedinica.

Među predviđenim temama su ’1325 u institucionalnoj agendi Kosova’, koju će prezentovati bivša predsednica Atifete Jahjaga; ’Stanje žena na Kosovu’, ’Unapređenje agende 1325. godine’, uz doprinose UNMIK-a, EU, EULEKS-a i OEBS-a; ’Činjenice i podaci o ženama u kosovskim bezbednosnim organizacijama’, koje će predstaviti viši službenici Kosovske policije i Bezbednosnih snaga; ’Talasi zagovaranja’, kampanje Radija K4 za promociju ženskih prava; i ’Najbolje prakse KFOR-a’.

Povodom 20. godišnjice Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, biće izdato i objavljeno na Internetu posebno izdanje KFOR hronike - magazin KFOR-a, sa nizom ilustrovanih članaka koji će istaknuti aktivnosti KFOR-a u podršci Rezoluciji 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"KFOR nastavlja da podržava razvoj stabilnog i mirnog Kosova i s tim u vezi je u stalnoj vezi sa lokalnim institucijama, lokalnim zajednicama i međunarodnim organizacijama kako bi promovisao učešće žena u svim poljima javnog života", ističe se u saopštenju iz ove misije.

Događaj će se održati na engleskom jeziku, uživo će se prenositi na Fejsbuk stranici NATO KFOR-a i biće praćen i na Tviter nalogu NATO KFOR-a.Ostale vesti

Ministarstvo zdravlja Kosova sutra o novim merama protiv kovida-19
“Komitet za procenu i koordinaciju epidemiološke situacije u vezi sa kovidom-19 sastaće se sutra da razmotri nove predloge Ministarstva zdravlja za primenu nekih mera, kako bi se sprečilo pogoršanje epidemiološke situacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja Kosova koje je dostavljeno medijima.
  • 30.10.2020
Kfor: Izvedena vežba „Ujedinjeni odgovor“
Operacija koju je predvodio Nato, u partnerstvu sa policijom Kosova i misijom Evropske unije za vladavinu prava Euleksom, izvela je integrisanu vežbu bezbednosti kako bi obučila preko 300 učesnika u oblasti kontrole mase i suzbijanje nereda, navaodi se u saopštenju Kfora.
  • 30.10.2020
„Što pre primeniti postignute sporazume“
Dijalog u Briselu je najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja, kazao je šef poslaničke grupe Srpska lista Igor Simić tokom sastanka sa šefom kancelarije i specijalnim predstavnikom EU na Кosovu Tomašom Sunnjogom.
  • 30.10.2020
Pomoć EU privatnom sektoru i izgradnji obdaništa
U okviru podrške kosovskom privatnom sektoru, EU je dodelila 29 ugovora vrednih 10,8 miliona evra kako bi se poboljšale perspektive i mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi, žena i ugroženih grupa na Kosovu.
  • 30.10.2020
Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
  • 28.10.2020
Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
  • 28.10.2020