Vesti
Saopštenja

KFOR obeležava 20 godina Rezolucije 1325

Misija KFOR-a predvođena NATO-om u sredu 7-og oktobra, biće domaćin video-konferencije kojom će obeležiti 20. godišnjicu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1325 o ženama, miru i bezbednosti i naglasiti njenu primenu na Kosovu.
KFOR obeležava 20 godina Rezolucije 1325
Ilustracija (Foto Kfor)

Konferencija počinje u 10 časova, a otvoriće je Klare Hačinson, specijalna predstavnica generalnog sekretara NATO-a za žene, mir i bezbednost, a zatim će uslediti obraćanje komandanta misije KFOR-a, general-majora Mikele Risija.

U saopštenju se dodaje da će na konferenciji biti više od 20 govornika iz kosovskih vladinih i nevladinih organizacija, međunarodnih misija i KFOR-a, uključujući KFOR savetnika za ravnopravnost polova i predstavnike operativnih jedinica.

Među predviđenim temama su ’1325 u institucionalnoj agendi Kosova’, koju će prezentovati bivša predsednica Atifete Jahjaga; ’Stanje žena na Kosovu’, ’Unapređenje agende 1325. godine’, uz doprinose UNMIK-a, EU, EULEKS-a i OEBS-a; ’Činjenice i podaci o ženama u kosovskim bezbednosnim organizacijama’, koje će predstaviti viši službenici Kosovske policije i Bezbednosnih snaga; ’Talasi zagovaranja’, kampanje Radija K4 za promociju ženskih prava; i ’Najbolje prakse KFOR-a’.

Povodom 20. godišnjice Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, biće izdato i objavljeno na Internetu posebno izdanje KFOR hronike - magazin KFOR-a, sa nizom ilustrovanih članaka koji će istaknuti aktivnosti KFOR-a u podršci Rezoluciji 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"KFOR nastavlja da podržava razvoj stabilnog i mirnog Kosova i s tim u vezi je u stalnoj vezi sa lokalnim institucijama, lokalnim zajednicama i međunarodnim organizacijama kako bi promovisao učešće žena u svim poljima javnog života", ističe se u saopštenju iz ove misije.

Događaj će se održati na engleskom jeziku, uživo će se prenositi na Fejsbuk stranici NATO KFOR-a i biće praćen i na Tviter nalogu NATO KFOR-a.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021