Vesti
Saopštenja

KFOR: Nemačka donirala medicinsku opremu Kosovu i Crnoj Gori

Nemačko savezno ministarstvo odbrane isporučilo je prvi tovar medicinske opreme za podršku Kosovu i Crnoj Gori u borbi protiv koronavirusa, saopšteno je iz KFOR-a.
KFOR: Nemačka donirala medicinsku opremu Kosovu i Crnoj Gori
Isporuka medicinske opreme (Foto KFOR)

U saopštenju KFOR-a se navodi da medicinska roba uglavnom uključuje ličnu zaštitnu opremu "kao što su FFP2 maske, hirurške maske, rukavice za jednokratnu upotrebu i zaštitne naočare".

"KFOR je podržao nemačku inicijativu prihvatom i opsluživanjem A400M i utovarom robe u logističke kamione Kosovskih bezbedonosnih snaga i Vojske Crne Gore. Drugi tovar opreme stići će kopnenim putem što će činiti ukupno više od 10 tona", navedeno je u saopštenju.

Ističe se da će oprema pomoći medicinskom osoblju da se zaštiti od inficiranja korona virusom tokom lečenja pacijenata.

"Ovo je najveća pojedinačna mera pomoći nemačkog Bundesvera u okviru međunarodne borbe protiv pandemije kovid-19, namenjena podršci Kosovskim bezbednosnim snagama, čije će medicinsko osoblje raditi u civilnim bolnicama i na taj način doprineti zdravstvenoj zaštiti građana, i vojsci Crne Gore", zaključuje se u saopštenju KFOR-a.

 Ostale vesti

OG: Obeležena godišnjica UN-a
Ozelenjavanjem prostora ispred sportske hale u Lapljem Selu predstavnici UN agencija na Кosovu zajedno sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, simbolično su obeležili 75. godinu Ujedinjenih nacija.
  • 24.10.2020
Kfor donirao kontejnere bolnici u Gračanici i Lapljem Selu
Kfor je donirao dva kontejnera zdravstvenim ustanovama u Gračanici  i Lapljem Selu, navodi se u saopštenju.
  • 24.10.2020
„Fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog“
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu članice Evropskog parlamenta i stalnog izvestilaca za Kosovo Viole fon Kramon, da ne podržava stav specijalnog izaslanika EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o promeni ustava na Kosovu. „Violu fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog Beograda i Prištine i iznosi stavove o tome da li je potrebno da neko menja ustav ili ne“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 23.10.2020
Petković sa ambasadorom Indije o dijalogu BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 23.10.2020
Slovenački vojnici Kfor-a pomažu u borbi protiv kovida-19
Slovenački kontingent Kfor-a, koji pripada Regionalnoj komandi Zapad, predvođenoj Italijanima, izvršio je isporuku maski za lice vrtiću u opštini Istok, „radi unapređenja zaštite prosvetnih radnika i učenika od Kovid-19“. Zaštitna oprema obezbeđena i manastiru Visoki Dečani.
  • 23.10.2020
Hoti danas u poseti Severnoj Makedoniji
Premijer Kosova Avdulah Hoti boraviće danas u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji na poziv premijera Zorana Zaeva, saopšteno je iz Hotijevog kabineta.
  • 23.10.2020