Vesti
Saopštenja

KFOR: Nemačka donirala medicinsku opremu Kosovu i Crnoj Gori

Nemačko savezno ministarstvo odbrane isporučilo je prvi tovar medicinske opreme za podršku Kosovu i Crnoj Gori u borbi protiv koronavirusa, saopšteno je iz KFOR-a.
KFOR: Nemačka donirala medicinsku opremu Kosovu i Crnoj Gori
Isporuka medicinske opreme (Foto KFOR)

U saopštenju KFOR-a se navodi da medicinska roba uglavnom uključuje ličnu zaštitnu opremu "kao što su FFP2 maske, hirurške maske, rukavice za jednokratnu upotrebu i zaštitne naočare".

"KFOR je podržao nemačku inicijativu prihvatom i opsluživanjem A400M i utovarom robe u logističke kamione Kosovskih bezbedonosnih snaga i Vojske Crne Gore. Drugi tovar opreme stići će kopnenim putem što će činiti ukupno više od 10 tona", navedeno je u saopštenju.

Ističe se da će oprema pomoći medicinskom osoblju da se zaštiti od inficiranja korona virusom tokom lečenja pacijenata.

"Ovo je najveća pojedinačna mera pomoći nemačkog Bundesvera u okviru međunarodne borbe protiv pandemije kovid-19, namenjena podršci Kosovskim bezbednosnim snagama, čije će medicinsko osoblje raditi u civilnim bolnicama i na taj način doprineti zdravstvenoj zaštiti građana, i vojsci Crne Gore", zaključuje se u saopštenju KFOR-a.

 Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021