Vesti
Saopštenja

Kfor: Nastavljena vežba "Srebrna sablja"

Nakon prekida zbog epidemije koronavirusa, Kfor je nastavio sa novom fazom vežbe "Srebrna sablja 2020-2021".
Kfor: Nastavljena vežba
Nastavljena vežba

Fokus nove faze vežbe za reagovanje u vanrednim situacijama, koja je pokrenuta između 6. i 8. oktobra na Kosovskoj akademiji za javnu bezbednost u Vučitrnu, bio je "na osvežavanju prethodne obuke i na dva najvažnija koncepta: Proces naučenih lekcija i zajednička institucionalna komunikacija za promociju sposobnosti i saradnje kosovskih institucija i kosovskih bezbednosnih organizacija".

Kosovske snage pod vođstvom NATO-a sprovode godišnju vežbu "Srebrana sablja" od 2012. godine, "sa ciljem da testiraju i obuče saradnju različitih institucija na Kosovu, kao i kosovskih bezbednosnih organizacija, zajedno sa jedinicama Kfor-a na polju reagovanja u vanrednim situacijama", saopšteno je iz Kfora.

"Do 2019. godine ove vežbe bile su planirane i sprovedene pod vođstvom KFOR-a, ali je za 2020. godinu odlučeno da se obuče i uvežbaju kosovske institucije kako bi im se omogućilo da planiraju sopstvene velike vežbe reagovanja u vanrednim situacijama i da javno prikažu svoje mogućnosti", napominje se u saopštenju.

Napominje se da će sledeća faza obuhvatiti četiri glavna događaja kojima je paralelna tema pandemija i odvijaće se narednih meseci.

"Proba koncepta zakazana je za prvu polovinu 2021. godine, a uslediće pripreme na taktičkom nivou svih učesnika s obzirom na vežbu planiranu za septembar 2021. godine. "Srebrna sablja 2020-2021" biće zaključena završnim izveštajem o vežbi, koji će prikupiti sva iskustva kako bi se poboljšale procedure i strukture svake organizacije, a takođe će biti i korak napred za razvoj Nacionalnog plana odgovora", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

OG: Obeležena godišnjica UN-a
Ozelenjavanjem prostora ispred sportske hale u Lapljem Selu predstavnici UN agencija na Кosovu zajedno sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, simbolično su obeležili 75. godinu Ujedinjenih nacija.
  • 24.10.2020
Kfor donirao kontejnere bolnici u Gračanici i Lapljem Selu
Kfor je donirao dva kontejnera zdravstvenim ustanovama u Gračanici  i Lapljem Selu, navodi se u saopštenju.
  • 24.10.2020
„Fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog“
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu članice Evropskog parlamenta i stalnog izvestilaca za Kosovo Viole fon Kramon, da ne podržava stav specijalnog izaslanika EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o promeni ustava na Kosovu. „Violu fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog Beograda i Prištine i iznosi stavove o tome da li je potrebno da neko menja ustav ili ne“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 23.10.2020
Petković sa ambasadorom Indije o dijalogu BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 23.10.2020
Slovenački vojnici Kfor-a pomažu u borbi protiv kovida-19
Slovenački kontingent Kfor-a, koji pripada Regionalnoj komandi Zapad, predvođenoj Italijanima, izvršio je isporuku maski za lice vrtiću u opštini Istok, „radi unapređenja zaštite prosvetnih radnika i učenika od Kovid-19“. Zaštitna oprema obezbeđena i manastiru Visoki Dečani.
  • 23.10.2020
Hoti danas u poseti Severnoj Makedoniji
Premijer Kosova Avdulah Hoti boraviće danas u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji na poziv premijera Zorana Zaeva, saopšteno je iz Hotijevog kabineta.
  • 23.10.2020