Vesti
Saopštenja

Kfor: Nastavljena vežba "Srebrna sablja"

Nakon prekida zbog epidemije koronavirusa, Kfor je nastavio sa novom fazom vežbe "Srebrna sablja 2020-2021".
Kfor: Nastavljena vežba
Nastavljena vežba

Fokus nove faze vežbe za reagovanje u vanrednim situacijama, koja je pokrenuta između 6. i 8. oktobra na Kosovskoj akademiji za javnu bezbednost u Vučitrnu, bio je "na osvežavanju prethodne obuke i na dva najvažnija koncepta: Proces naučenih lekcija i zajednička institucionalna komunikacija za promociju sposobnosti i saradnje kosovskih institucija i kosovskih bezbednosnih organizacija".

Kosovske snage pod vođstvom NATO-a sprovode godišnju vežbu "Srebrana sablja" od 2012. godine, "sa ciljem da testiraju i obuče saradnju različitih institucija na Kosovu, kao i kosovskih bezbednosnih organizacija, zajedno sa jedinicama Kfor-a na polju reagovanja u vanrednim situacijama", saopšteno je iz Kfora.

"Do 2019. godine ove vežbe bile su planirane i sprovedene pod vođstvom KFOR-a, ali je za 2020. godinu odlučeno da se obuče i uvežbaju kosovske institucije kako bi im se omogućilo da planiraju sopstvene velike vežbe reagovanja u vanrednim situacijama i da javno prikažu svoje mogućnosti", napominje se u saopštenju.

Napominje se da će sledeća faza obuhvatiti četiri glavna događaja kojima je paralelna tema pandemija i odvijaće se narednih meseci.

"Proba koncepta zakazana je za prvu polovinu 2021. godine, a uslediće pripreme na taktičkom nivou svih učesnika s obzirom na vežbu planiranu za septembar 2021. godine. "Srebrna sablja 2020-2021" biće zaključena završnim izveštajem o vežbi, koji će prikupiti sva iskustva kako bi se poboljšale procedure i strukture svake organizacije, a takođe će biti i korak napred za razvoj Nacionalnog plana odgovora", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021