Vesti
Saopštenja

KFOR nastavlja sa neutralisanjem starih bombi

Svake godine KFOR-ov tim za uklanjanje eksplozivnih naprava (EOD) izvrši stotine zadataka na Kosovu, od neutralisanja starih bombi i oružja do provere određenih oblasti uz pomoć vojnih radnih pasa.
KFOR nastavlja sa neutralisanjem starih bombi
Kfor u neutralisanju straih bombi (Foto Kfor)

U saopštenju KFOR-a dosatvljenom medijima napominje se da iako se situacija na terenu dramatično popravila otkako je 1999. godine otpočela operacija koju predvodi NATO na osnovu Rezolucije Ujedinjenih Nacija 1244, još uvek postoje stari ostaci sukoba, od kojih neki datiraju još iz svetskih ratova.

Sve veći broj zadataka se izvodi u partnerstvu sa policijskim timovima, koji razvijaju svoje kapacitete u ovom specifičnom i osetljivom polju i u mnogim slučajevima deluju kao prva instanca reagovanja.

Timovi su spremni 24 časa dnevno i sedam dana u nedelji a u poslednjih 12 meseci austrijski, švajcarski , američki i ukrajinski stručnjaci su bili angažovani 129 puta i uništili su 96 neeksplodiranih bombi i 33 komada oružja. Izuzetno obučeni vojnici, koji stiču veoma složeno i temeljno obrazovanje, obavljaju ovaj posao-EOD, demineri zapravo moraju prepoznati bombu među stotinama vrsta pre nego što intervenišu, takođe su i voljni da podele svoje znanje sa jedinicima na terenu, zato što su neeksplodirane naprave jedna od najvećih pretnji za mirovne snage i lokalnu populaciju, čija zaštita je stvarni cilj KFOR-a i naših bezbednosnih partnera, dodaje se u saopštenju.

Oni koji rade sa misijom na Kosovu koju predvodi NATO znaju da se sigurnost,bezbednost i sloboda kretanja koju uživaju sve zajednice od 1999.godine takođe duguje i njima, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022