Vesti
Saopštenja

KFOR nastavlja sa neutralisanjem starih bombi

Svake godine KFOR-ov tim za uklanjanje eksplozivnih naprava (EOD) izvrši stotine zadataka na Kosovu, od neutralisanja starih bombi i oružja do provere određenih oblasti uz pomoć vojnih radnih pasa.
KFOR nastavlja sa neutralisanjem starih bombi
Kfor u neutralisanju straih bombi (Foto Kfor)

U saopštenju KFOR-a dosatvljenom medijima napominje se da iako se situacija na terenu dramatično popravila otkako je 1999. godine otpočela operacija koju predvodi NATO na osnovu Rezolucije Ujedinjenih Nacija 1244, još uvek postoje stari ostaci sukoba, od kojih neki datiraju još iz svetskih ratova.

Sve veći broj zadataka se izvodi u partnerstvu sa policijskim timovima, koji razvijaju svoje kapacitete u ovom specifičnom i osetljivom polju i u mnogim slučajevima deluju kao prva instanca reagovanja.

Timovi su spremni 24 časa dnevno i sedam dana u nedelji a u poslednjih 12 meseci austrijski, švajcarski , američki i ukrajinski stručnjaci su bili angažovani 129 puta i uništili su 96 neeksplodiranih bombi i 33 komada oružja. Izuzetno obučeni vojnici, koji stiču veoma složeno i temeljno obrazovanje, obavljaju ovaj posao-EOD, demineri zapravo moraju prepoznati bombu među stotinama vrsta pre nego što intervenišu, takođe su i voljni da podele svoje znanje sa jedinicima na terenu, zato što su neeksplodirane naprave jedna od najvećih pretnji za mirovne snage i lokalnu populaciju, čija zaštita je stvarni cilj KFOR-a i naših bezbednosnih partnera, dodaje se u saopštenju.

Oni koji rade sa misijom na Kosovu koju predvodi NATO znaju da se sigurnost,bezbednost i sloboda kretanja koju uživaju sve zajednice od 1999.godine takođe duguje i njima, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv B.M.
Specijalno tužilaštvo Kosovo Osnovnog suda u Prištini podiglo je optužnicu protiv B.M. za krivično delo "krijumčarenje migranata".
  • 29.09.2020
“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“
UN Women i Sida (Švedska međunarodna saradnja za razvoj) pokrenule su danas četvorogodišnji regionalni program za podršku vladama Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije u unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim fazama nacionalnih i lokalnih procesa.
  • 29.09.2020
Zemaj i Hasanaj o borbi protiv koronavirusa
Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj sastao se danas sa zamenikom ministra zdravlja Severne Makedonije Iljirom Hasanije. Razgovarali su o epidemiološkoj situaciji i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.09.2020
Četiri sela u opštini Istok dobila uličnu rasvetu

U selima Osojane, Dragoljevac, Dobruša i Кašica u opštini Istok postavljena je ulična rasveta u okviru pete faze programa "Povratak i reintegracija na Kosovu", saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

  • 29.09.2020
Popović sa Suoko i Rikardson o kulturnom nasleđu i saradnji
Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je sa predstavnicom UNDP-a Mariom Suoko i kordinatorkom UN na Кosovu Urlikom Rikardson o kulturnom nasleđu, trenutnoj situaciji u opštini i projektima vezanim za turizam i energetsku efikasnost.
  • 28.09.2020
Đurić: Hoti u Briselu obećava ZSO
Direktor Kancelarije za KiM marko Đurić saopštio je da premijer Kosova Avdulah Hoti treba “hitno da preduzme korake kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodišnjeg zakašnjenja”.
  • 28.09.2020