Vesti
Saopštenja

Kfor: Izvedena vežba „Ujedinjeni odgovor“

Operacija koju je predvodio Nato, u partnerstvu sa policijom Kosova i misijom Evropske unije za vladavinu prava Euleksom, izvela je integrisanu vežbu bezbednosti kako bi obučila preko 300 učesnika u oblasti kontrole mase i suzbijanje nereda, navaodi se u saopštenju Kfora.
Kfor: Izvedena vežba „Ujedinjeni odgovor“
Detalj sa vežbe (Foto Kfor)

Vežba „Ujedinjeni odgovor“ odvijala se u bazi kosovske policije u Đakovici, a trupe su uvežbavane u primeni pristupa bezbednosti na tri nivoa, koji policiju Kosova predviđa kao prvu u lancu odgovornosti, uz podršku Euleksa i Kfora kao trećeg nivoa odgovora.

“Vežba odslikava prisustvo Kfora na Kosovu, multinacionalnu posvećenost obezbeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. Kforova komponenta u vežbi bile su trupe iz jedanaest država, sastavljene od svih jedinica raspoređenih na Kosovu”, ističe se u saopštenuju.

Ovonedeljna vežba bila je deo kontinuirane posvećenosti Kfora obuci svojih kombinovanih snaga za rešavanje bilo koje situacije koja bi se mogla pojaviti, u bliskoj saradnji sa svojim bezbednosnim partnerima, dodaje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Komandant Kfora general-major Mikele Risi istakao je važnost obuke za održavanje misije koju predvodi Nato.

„Obukom osiguravamo svoju spremnost i upravo iz te spremnosti crpimo svoj kredibilitet. Naša bezbednosna misija zahteva da Kfor bude uverljivo sredstvo odvraćanja”, zaključio je Risi.Ostale vesti

Osmani odlikovala Predsedničkom vojnom medaljom bivšeg komandanta Kfor-a

V.d. predsednice Kosova Vjosa Osmani na predlog Ministarstva odbrane dodelila je Predsedničku vojnu medalju, bivšem komandantu KFOR-a general-majoru Mikeleu Risiju.

  • 04.12.2020
Opština Gračanica ostaje u crvenoj zoni

Prema novoj odluci Ministarstva zdravlja o podeli opština po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedeljnom nivou, Opština Gračanica ostaje u crvenoj zoni.

  • 04.12.2020
Rakić i Federići o bezbednosnoj situaciji na Kosovu
Zamenik premijera i ministra lokalne samouprave Goran Rakić i novoimenovani komandanta Kfora general-major Frank Federići razgovarali su o bezbednosnoj situaciju na Kosovu, navodi se u saopštenju.
  • 03.12.2020
Jevtić: Osobe sa invaliditetom moraju imati ravnopravan pristup u društvu
Danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ministar Dalibor Jevtić pozvao je na veću toleranciju, pomoć i zaštitu prava osoba koje imaju neku vrstu invaliditeta.
  • 03.12.2020
Petković sa britanskom ministarkom Vendi Morton o Kosovu
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ministarkom u Vladi Velike Britanije za evropsko susedstvo i Ameriku, Vendi Morton sa kojom je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, nastavku pregovora i Zajednici srpskih opština. 
  • 02.12.2020
Polomljeni prozori na kući povratnika u Klini
Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnut je pre nekoliko dana u svom dvorištu. Mlađa lica su 25. novembra Stašića gađala kamenicama i tom prilikom je polomljeno staklo na prozoru njegove kuće, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.  
  • 01.12.2020