Vesti
Saopštenja

Kfor: Izvedena vežba „Ujedinjeni odgovor“

Operacija koju je predvodio Nato, u partnerstvu sa policijom Kosova i misijom Evropske unije za vladavinu prava Euleksom, izvela je integrisanu vežbu bezbednosti kako bi obučila preko 300 učesnika u oblasti kontrole mase i suzbijanje nereda, navaodi se u saopštenju Kfora.
Kfor: Izvedena vežba „Ujedinjeni odgovor“
Detalj sa vežbe (Foto Kfor)

Vežba „Ujedinjeni odgovor“ odvijala se u bazi kosovske policije u Đakovici, a trupe su uvežbavane u primeni pristupa bezbednosti na tri nivoa, koji policiju Kosova predviđa kao prvu u lancu odgovornosti, uz podršku Euleksa i Kfora kao trećeg nivoa odgovora.

“Vežba odslikava prisustvo Kfora na Kosovu, multinacionalnu posvećenost obezbeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. Kforova komponenta u vežbi bile su trupe iz jedanaest država, sastavljene od svih jedinica raspoređenih na Kosovu”, ističe se u saopštenuju.

Ovonedeljna vežba bila je deo kontinuirane posvećenosti Kfora obuci svojih kombinovanih snaga za rešavanje bilo koje situacije koja bi se mogla pojaviti, u bliskoj saradnji sa svojim bezbednosnim partnerima, dodaje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Komandant Kfora general-major Mikele Risi istakao je važnost obuke za održavanje misije koju predvodi Nato.

„Obukom osiguravamo svoju spremnost i upravo iz te spremnosti crpimo svoj kredibilitet. Naša bezbednosna misija zahteva da Kfor bude uverljivo sredstvo odvraćanja”, zaključio je Risi.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021