Vesti
Saopštenja

Kfor: Italijanski medicinski tim podelio svoja iskustva o kovidu-19

Italijanski ministri spoljnih poslova i odbrane i institucije na Kosovu održale su drugi vebinar pod nazivom „Bolničko upravljanje kovid-19 pacijenatima i italijansko iskustvo za Kosovo“, navodi se u saopštenju Kfora.
Kfor: Italijanski medicinski tim podelio svoja iskustva o kovidu-19
Italijanski medicinski tim (Foto Kfor)

Događaj koji sponzorišu italijanska Ministarstva spoljnih poslova i odbrane, organizovao je italijanski Vojno-medicinski tim koji je trenutno raspoređen na Kosovu u okviru italijanske pomoći lokalnim institucijama u odgovoru na pandemiju, ističe se u saopštenju Kfora dostavljenom medijima.

Ambasador Italije Nikola Orlando otvorio je seminar poželevši dobrodošlicu svim učesnicima. Prisutnima se obratio i komandanta misije Kfora general-majora Mikela Risi.

„Italijanski infektolozi i anesteziolozi su kroz nekoliko panela sa svojim kolegama na Kosovu podelili svoja iskustva iz prve ruke u upravljanju pandemijom. Svi paneli su održani na engleskom jeziku, sa prevodom na albanski i srpski jezik“, napominje se u saopštenju.

Italijanski Vojno-medicinski tim čine lekari i profesionalne medicinske sestre iz Oružanih snaga Italije koji su bili raspoređeni u provincijima severne Italije po izbijanju krize sa koronavirusom.

„U poslednje tri nedelje, tim je izvršio istraživanje u svim glavnim bolnicama na Kosovu i uspostavio odličnu saradnju i razmenu informacija sa svojim kosovskim kolegama“, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021