Vesti
Saopštenja

Kfor: Italijanski medicinski tim podelio svoja iskustva o kovidu-19

Italijanski ministri spoljnih poslova i odbrane i institucije na Kosovu održale su drugi vebinar pod nazivom „Bolničko upravljanje kovid-19 pacijenatima i italijansko iskustvo za Kosovo“, navodi se u saopštenju Kfora.
Kfor: Italijanski medicinski tim podelio svoja iskustva o kovidu-19
Italijanski medicinski tim (Foto Kfor)

Događaj koji sponzorišu italijanska Ministarstva spoljnih poslova i odbrane, organizovao je italijanski Vojno-medicinski tim koji je trenutno raspoređen na Kosovu u okviru italijanske pomoći lokalnim institucijama u odgovoru na pandemiju, ističe se u saopštenju Kfora dostavljenom medijima.

Ambasador Italije Nikola Orlando otvorio je seminar poželevši dobrodošlicu svim učesnicima. Prisutnima se obratio i komandanta misije Kfora general-majora Mikela Risi.

„Italijanski infektolozi i anesteziolozi su kroz nekoliko panela sa svojim kolegama na Kosovu podelili svoja iskustva iz prve ruke u upravljanju pandemijom. Svi paneli su održani na engleskom jeziku, sa prevodom na albanski i srpski jezik“, napominje se u saopštenju.

Italijanski Vojno-medicinski tim čine lekari i profesionalne medicinske sestre iz Oružanih snaga Italije koji su bili raspoređeni u provincijima severne Italije po izbijanju krize sa koronavirusom.

„U poslednje tri nedelje, tim je izvršio istraživanje u svim glavnim bolnicama na Kosovu i uspostavio odličnu saradnju i razmenu informacija sa svojim kosovskim kolegama“, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

OEBS promoviše medijsku pismenost kod mladih

Misija OEBS-a završila je 30. oktobra svoje deseto i poslednje on-lajn predavanje o medijskoj i informacionoj pismenosti u digitalnom dobu za učenike osnovnih i srednjih škola na srpskom jeziku na Kosovu.

  • 31.10.2020
Ministarstvo zdravlja Kosova sutra o novim merama protiv kovida-19
“Komitet za procenu i koordinaciju epidemiološke situacije u vezi sa kovidom-19 sastaće se sutra da razmotri nove predloge Ministarstva zdravlja za primenu nekih mera, kako bi se sprečilo pogoršanje epidemiološke situacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja Kosova koje je dostavljeno medijima.
  • 30.10.2020
Kfor: Izvedena vežba „Ujedinjeni odgovor“
Operacija koju je predvodio Nato, u partnerstvu sa policijom Kosova i misijom Evropske unije za vladavinu prava Euleksom, izvela je integrisanu vežbu bezbednosti kako bi obučila preko 300 učesnika u oblasti kontrole mase i suzbijanje nereda, navaodi se u saopštenju Kfora.
  • 30.10.2020
„Što pre primeniti postignute sporazume“
Dijalog u Briselu je najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja, kazao je šef poslaničke grupe Srpska lista Igor Simić tokom sastanka sa šefom kancelarije i specijalnim predstavnikom EU na Кosovu Tomašom Sunnjogom.
  • 30.10.2020
Pomoć EU privatnom sektoru i izgradnji obdaništa
U okviru podrške kosovskom privatnom sektoru, EU je dodelila 29 ugovora vrednih 10,8 miliona evra kako bi se poboljšale perspektive i mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi, žena i ugroženih grupa na Kosovu.
  • 30.10.2020
Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
  • 28.10.2020