Vesti
Saopštenja

Kfor isporučio medicinsku opremu Domu zdravlja u Žerovnici

Vojnici Kfor-a iz SAD i Grčke isporučili su medicinske instrumente i opremu, uključujući sterilizator, elektrokardiogram, aparate za merenje glukoze i drugu dijagnostičku opremu Domu zdravlja u Žerovnici, na severu Kosova.
Kfor isporučio medicinsku opremu Domu zdravlja u Žerovnici
Isporuka medicinske opreme (Foto Kfor)

U saopštenju Kfora dostavljno medijima navodi se da je donacija deo pomoći koju "nepristrasno pruža odsek za Civilno-vojnu saradnju misije koju predvodi NATO lokalnim institucijama i zajednicama u cilju poboljšanja socijalne zaštite svih stanovnika".

Zamenica direktora Regionalne bolnice dr Mirjana Blagojević je zahvalila Regionalnoj komandi Istok koju predvode Sjedinjene Američke Države i grčkom timu za vezu i vadgledanje "na kontinuiranoj podršci koju Kfor pruža lokalnim zdravstvenim ustanovama, posebno tokom trajanja infekcije kovid-19", napominje se u saopštenju.

Ističe se da od izbijanja pandemije na Kosovu, Kfor redovno sprovodi svoje zadatke iz domena bezbednosti "doprinoseći lokalnom odgovoru na kovid-19 donacijom lične zaštitne opreme i dezinfekcijom javnih ustanova".

"Kfor je takođe olakšao isporuku pomoći Institucijama na Kosovu od strane NATO saveznika i zemalja partnera, uključujući Mađarsku, Nemačku, Italiju, Poljsku, Sloveniju, Tursku i Austriju", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021