Vesti
Saopštenja

Kfor i Island potpisali tehnički sporazum o donjem vazdušnom prostoru nad Kosovom

Komandant Kfora general- major Mikele Risi potpisao je sa Arnorom Sigurjonsonom, generalnim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Islanda, okvirni sporazum koji se odnosi na upravljanje donjeg vazdušnog prostora iznad Kosova.
Kfor i Island potpisali tehnički sporazum o donjem vazdušnom prostoru nad Kosovom
Mikele Risi i Arnor Sigurjonson (Foto Kfor)

"U skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN-a i Vojno–tehničkim sporazumom iz 1999, komandant KFOR-a zadržava nadležnost u obezbeđivanju donjeg vazdušnog prostora iznad Kosova, koji je zatvoren za civilni avio-saobraćaj osim za letove do aerodroma u Prištini", saopšteno je iz Kfora.

Island će doprineti misiji KFOR-a kroz pružanje pomoći u naporima da se normalizuje donji vazdušni prostor iznad Kosova.

"Finalizacija ovog sporazuma je važan korak u procesu osnivanja svih potrebnih uslova za otvaranje novih ruta u donjem vazdušnom prostoru Kosova, na siguran i propisan način. To će takođe doprineti stalnim naporima na unapređenju normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU", dodaje se dalje u saopštenju.

Razvoj novih avio-linija odvija se u okviru NATO sastanaka za normalizaciju balkanskog vazdušnog prostora (BANM), pod vođstvom NATO-a, i uz učešće svih relevantnih aktera.

"Normalizacija donjeg vazdušnog prostora Kosova skratiće rute i stvoriti ekološke koristi i uštede troškova avio-kompanijama i vojnom vazduhoplovstvu", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Odobrena izgradnja 62 kuće za raseljene
Na elektronskoj sednici Upravnog odbora projekta „Povratak i reintegracija na Kosovu, peta faza, odobrena je izgradnja 62 kuće za raseljena lica u opštinama Kosovo Polje, Gračanica, Kamenica, Novo Brdo, Prizren i Štrpce, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 30.03.2020
Zakonski postupci protiv prekršilaca vladinih mera
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Đeljaj Svećlja zatražio od Tužilaštva Kosova preduzimanje zakonskih postupaka prema prekršiocima mera ograničenja koje je naložila Vlada Kosova u sprečavanju daljeg širenja virusa Kovid 19.
  • 30.03.2020
EU donira 5 miliona evra Kosovu
Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova potpisaće danas ugovor vredan 5 miliona evra pomoći za Kosovo kao hitnu potrebu u borbi protiv pandemije koronavirusa.
  • 30.03.2020
Tači sa ambasadorima Kvinte i EU o novoj vladi
Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se sa ambasadorima Kvinte i EU u Prištini i informisao ambasadore Kvinte i šeficu Kancelarije EU na Kosovu Nataliju Apostolovu o koracima koje će preduzeti nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija.
  • 30.03.2020
NKEU poziva na saradnju BG i PR oko suzbijanja koronavirusa
Nacionalni konvent o Evropskoj uniji pozvao je nadležne organe Beograda i Prištine da uspostave direktnu i efikasnu saradnju na suzbijanju širenja pandemije koronavirusa. U saopštenju se ističe da je „saradnja neophodna zbog humanosti i odgovornosti prema ljudskim životima u ovim teškim vremenima".
  • 30.03.2020
Dezinfikovane ulice u Dobrotinu
Po naredbi Кriznog štaba Opštine Gračanica danas je izvršena dezinfekcija svih ulica u Dobrotinu, navodi se u saopštenju.
  • 29.03.2020