Vesti
Saopštenja

Kfor i Island potpisali tehnički sporazum o donjem vazdušnom prostoru nad Kosovom

Komandant Kfora general- major Mikele Risi potpisao je sa Arnorom Sigurjonsonom, generalnim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Islanda, okvirni sporazum koji se odnosi na upravljanje donjeg vazdušnog prostora iznad Kosova.
Kfor i Island potpisali tehnički sporazum o donjem vazdušnom prostoru nad Kosovom
Mikele Risi i Arnor Sigurjonson (Foto Kfor)

"U skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN-a i Vojno–tehničkim sporazumom iz 1999, komandant KFOR-a zadržava nadležnost u obezbeđivanju donjeg vazdušnog prostora iznad Kosova, koji je zatvoren za civilni avio-saobraćaj osim za letove do aerodroma u Prištini", saopšteno je iz Kfora.

Island će doprineti misiji KFOR-a kroz pružanje pomoći u naporima da se normalizuje donji vazdušni prostor iznad Kosova.

"Finalizacija ovog sporazuma je važan korak u procesu osnivanja svih potrebnih uslova za otvaranje novih ruta u donjem vazdušnom prostoru Kosova, na siguran i propisan način. To će takođe doprineti stalnim naporima na unapređenju normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU", dodaje se dalje u saopštenju.

Razvoj novih avio-linija odvija se u okviru NATO sastanaka za normalizaciju balkanskog vazdušnog prostora (BANM), pod vođstvom NATO-a, i uz učešće svih relevantnih aktera.

"Normalizacija donjeg vazdušnog prostora Kosova skratiće rute i stvoriti ekološke koristi i uštede troškova avio-kompanijama i vojnom vazduhoplovstvu", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021