Vesti
Saopštenja

Kfor donirao opremu vatrogascima u Lapljem Selu

Pripadnici slovenačkog kontigenta Kfora uručili su pomoć koju su prikupile njihove kolege u Sloveniji za službenike vatrogasne stanice u Lapljem Selu.

Kfor donirao opremu vatrogascima u Lapljem Selu
Donacija slovenačkog Kfora (Foto Opština Gračanica)

atrostalni kombinezoni, čizme, šlemovi, rukavice, prskalice za daljinsko gašenje požara kao i račve za hidrante deo je pomoći koja je juče pristigla u Lapljem Selu.

Osim toga slovenački vojnici Kfora donirali su vatrogascima u Lapljem Selu i muljnu pumpu visokog pritiska koja je prekopotrebna u situacijama kada su poplave na snazi.

Komandir vatrogasne jedinice Dragan Sekulić, zahvalio se vojnicima KFOR-a na pomoći i rekao da je stigla oprema koja će u mnogome značiti u budućim intervencijama.

„Imajući u vidu da veoma slabo stojimo sa opremom, svaka pomoć je dobrodošla. Svakako, sada će biti lakše kada budemo intervenisali, posebno iz razloga što smo dodatno opremljeni uniformama i šlemovima. U sastavu naše opreme sada imamo još jednu potapajuću pumpu, koja će ako zatreba i bude poplava biti od velikog značaja. Ovom prilikom želim da se zahvalim Slovenčkom kontigentu KFORA na pomoći koji su donirali našoj službi“ rekao je Sekulić.

Komandatnt slovenačkog kontigenta KFOR-a, potpukovnik Novak Bostjan, kazao je da je veoma radostan što je bio u mogućnosti da pomogne ovoj jedinici.

„Ja sam takođe profesionalni vatrogasac. U Sloveniji smo sproveli akciju da prikupimo opremu za vatrogasnu jedinicu u Lapljem Selu koja je preko potrebna. Time smo dali mali doprinos ovoj službi, da bi bolje radila. Ne znam koju oni opremu imaju ali svakako ova će im pomoći u daljem radu. Doneli smo potapajuću pumpu koja će biti od pomoći, jer je na Kosovu sve više poplava. Nije novost da se vatrogasci sve više bave poplavama a ne požarima. Pored pumpe visokog pritiska, doneli smo nešto od uniformi, šlemove, čizame, dva usmerivača vode kao i reducire za hidrante“ kazao je potpukovnik Bostjan.

Pripadnike slovenačkog kontigenta Kfora u vatrogasnom krugu u Lapljem Selu dočekali su predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić sa saradnicima kao i komandir vatrogasne jedinice Dragan Sekulić sa kolegama vatrogascima.

Predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić rekao je tom prilikom da, vatrogasna jedinica u Lapljem Selu nije pod ingerencijom opštine Gračanica i da to predstavlja veliki administrativni problem ali da je rukovodstvo opštine zahvalno vatrogascima na svemu što su postigli u svom radu.

„Ova jedinica se uvek pokazala na delu, kada su požari ali i poplave u pitanju, podjednako stručno i u saobraćajnim nezgodama. Ovo je jedna od najboljih jedinica na Kosovu i svakako da im je svaka pomoć dobro došla. Opština Gračanica će pokušati ove i naredne godine da u ministarstvu izdejstvuje izgradnju jednog vatrogasnog doma. Gračanica zaslužuje da ima svoj vatrogasni dom i potpuno opremljenu jedinicu“ rekao je Kostić.Ostale vesti

Tači: Ne postoji razlog za spektakularne akcije
Kosovski predsednik Hašim Tači istakao je da je "`curenje` dokumenata ugrozilo legitimitet suda u očima građan" i oštetilo sliku Kosova. On je ocenio "da ne postoji nijedan razlog za spektakularnim ekspedicijama ili akcijama".
  • 25.09.2020

Kejleb Mek Keri savetnik izvršnog direktora američke Međunarodne korporcije za finansiranje razvoja Adama Belera, posetio je Kosovo 24. i 25. septembra gde se sastao sa visokim vladinim zvaničnicima i poslovnim liderima kako bi se istražili načini za mobilizaciju investicija privatnog sektora za unapređenje ekonomskog rasta i stabilnosti, saopšteno je iz američke ambasade.

  • 25.09.2020
Kfor donirao specijalnu opremu za deci sa autizmom
Vojnici Regionalne komande Kfor-Istok poklonili su specijalnu opremu, nevladinoj organizaciji „Autizmi“ koja podržava decu pogođenu autizmom iz svih zajednica na Kosovu, bez obzira na rasu, veru, pol ili nacionalnost, navodi se u saopštenju Kfor-a.
  • 25.09.2020
“KEK prekršio Zakon o upotrebi jezika”
Kosovska elektrokorporacija (KEK) nedavno je objavila konkurs za prijem radnika samo na albanskom jeziku, čime je prekršila Zakon o upotrebi jezika, saopštila je Kancelarija poverenika za jezike pri kabinetu premijera Kosova.
  • 24.09.2020
Donirani računari za škole
Opština Gračanica donirala je osnovnim i srednjim školama na teritoriji lokalne samouprave 27 kompjutera za digitalizaciju rada škola. Istovremeno su predstavnici misije UNMIК poklonili 30 tablet uređaja za decu slabijeg materijalnog stanja za praćenje onlajn nastave.
  • 24.09.2020
Štrpce: Uskoro stanovi za raseljene i socijalno ugrožene porodice
Završetak radova na pet novih zgrada za raseljena lica iz opštine Štrpce, smeštena u kolektivnim centrima, očekuje se u naredne tri nedelje, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 24.09.2020