Vesti
Saopštenja

KFOR donirao opremu bolnicama u Prištini i Gračanici

Misija KFOR-a pod vođstvom NATO-a donirala je bolnicama u Prištini i Gračanici opremu za ličnu zaštitu u vrednosti od 70.000 evra, kao "znak podrške tekućim naporima institucija na Kosovu protiv pandemije koronavirusa", saopšteno je iz KFOR-a.
KFOR donirao opremu bolnicama u Prištini i Gračanici
Kfor donira pomoć bolnicama u Pr. i Gr. (Foto Kfor)

“Hiljade rukavica, maski, naočara, izolacione odeće, kao i infracrveni beskontaktni termometri i sredstva za antiseptičko čišćenje ruku biće obezbeđeni medicinskom osoblju kako bi im se pomoglo u adekvatnom lečenju pacijenata i izbeglo dalje širenje virusa, posebno među zdravstvenim radnicima koji svakodnevno obavljaju posao od vitalnog značaja”, navodi se u saopštenju KFOR-a.

Dodaje se da je projekat finansiran od strane NATO-a, a realizovan od strane tima za civilno-vojnu saradnju KFOR-a.

„Donacija je čin solidarnosti koji odražava blisku saradnju razvijenu između KFOR-a i Ministarstva za javno zdravlje i deo je misije koju predvodi NATO da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje za sve zajednice na Kosovu, kao što je to navedeno u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti iz 1999. godine“, izjavio je komandant KFOR-a Mikele Risi.

Ističe se da KFOR, od početka izbijanja koronavirusa, “redovno nastavlja svoje aktivnosti, primenjujući oprezne i robusne mere - u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije - da ograniči širenje virusa i minimalizuje rizike za svoje pripadnike kao i za zajednice kojima su oni na usluzi”.

 Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020