Vesti
Saopštenja

Kfor dodelio šivaće mašine ženama žrtvama nasilja

Kfor je donirao profesionalne šivaće mašine i druge alate i opremu za krojenje nevladinoj organizaciji “Jeta” sa sedištem u Dečanima za žene koje su žrtve rodno zasnovanog nasilja.
Kfor dodelio šivaće mašine ženama žrtvama nasilja
Šivaće mašine pomoć žrtvama nasilja (Foto Kfor)

Projekat je finansirao NATO, a sproveli italijanski vojnici Regionalne komande Kfora Zapad, u okviru pomoći koja se pruža nepristrasno svim zajednicama na Kosovu, stoji u saopštenju.

“Operacija pod vođstvom NATO-a je posvećena pružanju pomoći onim institucijama i organizacijama koje štite žene i promovišu njihovu ulogu na Kosovu, u skladu sa duhom Rezolucije 1325 UNSCR o ženama, miru i bezbednosti,” izjavio je pukovnik Đanluka Figus, komandant multinacionalne jedinice koju čini multietničko vojno osoblje koje deluje na zapadnom Kosovu".

Prošle nedelje je tim za vezu i nadgledanje vojske SAD-a, koji pripada Regionalnoj komandi Kfora Istok, pružio pomoć skloništu za žene žrtve porodičnog nasilja “Moj dom”, koje se nalazi u Uroševcu, dodaje se u saopštenju KFOR-a.

“Jeta” je osnovana 2005. godine radi pružanja pomoći siromašnim ženama bez obzira na nacionalnost, starosnu dob i veru, pružanjem stručne obuke za kuvare, frizere i krojače.Ostale vesti

Donirani računari za škole
Opština Gračanica donirala je osnovnim i srednjim školama na teritoriji lokalne samouprave 27 kompjutera za digitalizaciju rada škola. Istovremeno su predstavnici misije UNMIК poklonili 30 tablet uređaja za decu slabijeg materijalnog stanja za praćenje onlajn nastave.
  • 24.09.2020
Štrpce: Uskoro stanovi za raseljene i socijalno ugrožene porodice
Završetak radova na pet novih zgrada za raseljena lica iz opštine Štrpce, smeštena u kolektivnim centrima, očekuje se u naredne tri nedelje, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 24.09.2020
Vojno-medicinski tim iz Italije pomaže Kosovu protiv virusa
Italijanski vojno-medicinski tim koji je stigao početkom septembra će u narednim nedeljama pružati podršku Kosovu u borbi protiv kovida-19.
  • 22.09.2020
Opština Gračanica obezbedila školski pribor za prvake
Podela poklona, počela je dodelom školskog pribora prvacima u OŠ „Vuk Karadžić“ u Lepini (i isturenim odeljenjima u Radevu, Batusu i Skulanevu) i OŠ „Sveti Sava“ u Sušici, saopšteno je iz Opštine Gračanica. 
  • 22.09.2020
Odabrano 60 mladih evropskih ambasadora Zapadnog Balkana
„Šezdeset mladih ljudi će preuzeti uloge prvih članova ove nove regionalne mreže mladih, razvijajući veštine i razmenjujući ideje, promovišući evropske vrednosti i mogućnosti koje im pruža Evropska unija“, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije, povodom proglašenja pobednika takmičenja za mlade evropske ambasadore.
  • 21.09.2020
Ambasadori Kvinte pozivaju na poštovanje Specijalnog suda
Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država pozivaju Vladu i Skupštinu Kosova da se usprotive bilo kakvim pokušajima podrivanja ili diskreditovanja misije Specijalizovanih veća Kosova (SVK) i Specijalizovanog tužilaštva  (STK) i da osiguraju da mogu da izvršavaju svoju misiju u skladu sa Ustavom, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ambasade SAD u Prištini.
  • 18.09.2020