Vesti
Saopštenja

KFOR dezinfikovao školske prostorije u Velikoj Hoči

Specijalistički tim italijanske vojske završio je dezinfekciju OŠ "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči, u opštini Orahovac, kako bi omogućio ponovno otvaranje u skladu sa propisima protiv kovida 19.
KFOR dezinfikovao školske prostorije u Velikoj Hoči
Dezinfekcija školskih prostorija u Velikoj Hoči (Foto KFOR)

"Devet učionica od kojih se jedna koristi kao vrtić i sve zajedničke prostorije dezinfikovane su atomizerima i odgovarajućim aktivnim supstancama neposredno pred novu školsku godinu", navodi se u saopštenju KFOR-a dostavljenom medijima.

Projekat je inicirao austrijski tim za vezu i nadgledanje koji deluje u tom području, a izveli su ga italijanski artiljerci iz sastava 5-og puka, svi pripadaju KFOR regionalnoj komandi Zapad.

Kroz svoj tim za civilno-vojnu saradnju, u poslednja dva meseca ova KFOR komanda predvodjena Italijom, sprovela je pet projekata pomoći u korist svih zajednica koje žive u zapadnom regionu Kosova, sa posebnim fokusom na obrazovanje i zdravstvo, dodaje se u saopštenju.

Od izbijanja pandemije, misija NATO-a nepristrasno je doprinela lokalnom odgovoru na kovid 19 kroz niz akcija za podršku institucijama na Kosovu, uključujući isporuku opreme za ličnu zaštitu i omogućavanjem pomoći savezničkih i partnerskih zemalja, zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021