Vesti
Saopštenja

“KEK prekršio Zakon o upotrebi jezika”

Kosovska elektrokorporacija (KEK) nedavno je objavila konkurs za prijem radnika samo na albanskom jeziku, čime je prekršila Zakon o upotrebi jezika, saopštila je Kancelarija poverenika za jezike pri kabinetu premijera Kosova.
“KEK prekršio Zakon o upotrebi jezika”
KEK (Foto Zeri)

Kancelarija poverenika za jezike reagovala je na osnovu žalbe građana u vezi sa konkursom za nova radna mesta objavljenim na zvaničnoj veb stranici KEK-a.

Javni konkurs, za 171 novo radno mesto objavljen je 14.09.2020 i obuhvata informacije i formulare samo na albanskom jeziku, saopštava Kancelarija poverenika za jezike i dodaje da na linku konkursa na srpskom jeziku nedostaju potrebne informacije. Ujedno je, kako navode, napisano da uopšte ne postoji aktivan javni konkurs za zapošljavanje.

“Na ovaj način KEK je građane drugih zajednica lišio pristupa važnim informacijama i mogućnosti zapošljavanja”, navode iz Kancelarije poverenika podsećajući da je svaka javna institucija u obavezi da objavljuje sve informacije od javnog značaja na oba službena jezika.

Iz Kancelarije je naloženo kosovskoj kompaniji da u skladu sa zakonom konkurs objavi i na srpskom jeziku i da produži rok za konkurisanje kako bi svim potenijalnim kandidatima bila pruženi ravnopravni uslovi.

 Ostale vesti

Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
  • 28.10.2020
Rakić i Abot o napadima na Srbe i sporazumu iz Vašingtona
Ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić razgovarao je sa ambasadorom Velike Britanije na Kosovu Nikolasom Abotom o bezbednosnoj situaciji, sporazumu iz Vašingtona i predstojećim izborima u Severnoj Mitrovici i Podujevu, saopšteno je iz  MLS-a.
  • 28.10.2020
Kurti pozitivan na koronavirus
Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti saopštio je putem Fejsbuka da je pozitivan na koronavirus i da će ostati u samoizolaciji.
  • 28.10.2020
Petković sa Gajcbilerom o toku dijaloga BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković  razgovarao je sa pomoćnikom državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Simonom Gajcbilerom o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 27.10.2020
Kancelarija za KiM: Organizovana kampanja zastrašivanja
„Upad maskiranih provalnika na imanje porodice Veljka Vuksanovića u Plemetini, peti je napad na Srbe i njihovu imovinu u opštini Obilić u protekla tri meseca, i sada je sasvim jasno da ne sme biti više nikakvog oklevanja u stvaranju uslova za normalan i bezbedan život Srba južno od Ibra”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 27.10.2020
Popović obišao radove na OŠ „Miladin Mitić“
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obišao je radove na renoviranju i adaptaciji OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu. Prva od tri faze je završena, a direktor škole Ljubiša Karadžić ističe da je ovo najkvalitetnije ulaganje u poslednjih skoro šest godina.
  • 26.10.2020