Vesti
Saopštenja

“KEK prekršio Zakon o upotrebi jezika”

Kosovska elektrokorporacija (KEK) nedavno je objavila konkurs za prijem radnika samo na albanskom jeziku, čime je prekršila Zakon o upotrebi jezika, saopštila je Kancelarija poverenika za jezike pri kabinetu premijera Kosova.
“KEK prekršio Zakon o upotrebi jezika”
KEK (Foto Zeri)

Kancelarija poverenika za jezike reagovala je na osnovu žalbe građana u vezi sa konkursom za nova radna mesta objavljenim na zvaničnoj veb stranici KEK-a.

Javni konkurs, za 171 novo radno mesto objavljen je 14.09.2020 i obuhvata informacije i formulare samo na albanskom jeziku, saopštava Kancelarija poverenika za jezike i dodaje da na linku konkursa na srpskom jeziku nedostaju potrebne informacije. Ujedno je, kako navode, napisano da uopšte ne postoji aktivan javni konkurs za zapošljavanje.

“Na ovaj način KEK je građane drugih zajednica lišio pristupa važnim informacijama i mogućnosti zapošljavanja”, navode iz Kancelarije poverenika podsećajući da je svaka javna institucija u obavezi da objavljuje sve informacije od javnog značaja na oba službena jezika.

Iz Kancelarije je naloženo kosovskoj kompaniji da u skladu sa zakonom konkurs objavi i na srpskom jeziku i da produži rok za konkurisanje kako bi svim potenijalnim kandidatima bila pruženi ravnopravni uslovi.

 Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021