Vesti
Saopštenja

KDI: Problemi u opštini Gračanica

U opštini Gračanica najveći problemi su putna infrastruktura, kanalizaciona mreža, snabdevanje pijaćom vodom, javni prevoz, upravljanje otpadom, ilegalne deponije i zagađenja rečnog toka Gračanke kroz Laplje Selo i Preoce. Svi ovi problemi navedeni su u katalogu koji je izradio Kosovski demokratski institut (KDI).
KDI: Problemi u opštini Gračanica
Gračanica (Foto Igor Vuković)

Međutim, ovo nisu samo problemi opštine Gračanica, već ih ova lokalna samouprava deli sa opštinama Priština i Kosovo Polje.

Prema istraživanju ovog instituta, problemi sa putevima zabeleženi su u selima Sušica, Kišnica i Preoce. Oni su u lošem stanju,a meštanima je otežan i prilaz grobljima. Problem su i trotoari, u pojedinim selima ih uopšte nema.

Sela Batuse, Skulanevo, Radevo i Lepina još uvek nemaju pijaću, odnosno gradsku vodu. U ostalim selima koja, pak, imaju normalno vodosnabdevanje, sistem je zastareo, dok je u selima Livađe, Dobrotin Donja i Gornja Gušterica novi sistem urađen loše, zaključuje KDI.

Iako je kanalizacioni sistem "rešen" u svim selima, on je urađen veoma loše, navodi Kosovski demokratski institut, podsećajući na česta pucanja cevi i kvarove.

U opštini Gračanica ne postoji javni prevoz, a jedan od problema je i prevoz za učenike, posebno u Batusu, Lipljanu, Suvom Dolu i Kišnici. Svako selo ima školsku zgradu, predviđenu za osnovce. KDI kao problem ističe funkcionisanje škola po smenama.

Ova opština se suočava sa problemom ilegalnih deponija. "Trenutno na teritoriji opštine Gračanica postoje 4 ključne tačke kada su u pitanju ilegalne deponije a to su sela Ugljare, Preoce, Laplje Selo i Lepina. U pitanju je otpad organskog i neorganskog porekla, građevinski materijal i šut".

Problema ima i sa rasvetom po selima. Naselje između Sušice i Šaškovca nema javnu rasvetu, a pojedini delovi Batusa takođe su neosvetljeni.

Kada je u pitanju zdravstvni sistem, građani se leče u zdravstvenim ustanovama koje su finansirane od strane Republike Srbije. "Najveći problem u ovom domenu je nabavka lekova i druge medicinske opreme", zaključuje KDI.

Kosovski demokratski institut (KDI) u svom katalogu za opštinu Gračanica daje i određene preporuke.

Preporučuje se rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, obezbeđivanje javnog prevoza za građane, kao i izgradnja Kliničkog centra. Takođe se preporučuje i formiranje komunalne policije.

 

 Ostale vesti

Đurić i Harčenko o novim merama Prištine i dijalogu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Đurić je još jednom potvrdio da je Srbija opredeljena za put dijaloga, navodi se u saopštenju.
  • 01.06.2020
Ombudsman: Razvoj dece od suštinske važnosti
Povodom Međunarodnog dana deteta, iz Kancelarije Ombudsmana poručuju da je "zdrav razvoj dece od suštinske važnosti za dobrobit svakog društva".
  • 01.06.2020
Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020