Vesti
Saopštenja

"Kazna od 15 godina zatvora za ubistvo legitimiše nasilje i ubistvo žena"

Inicijativa mladih za ljudska prava sa Kosova (YIHR KS) izrazila je zabrinutost zbog poslednje odluke Osnovnog suda u Prizrenu u vezi sa slučajem ubistva Hatije Deme od strane njenog supruga koji je za to delo osuđen na 15 godina zatvora. 
Ilustracija (Foto iStockphoto.com)

Kako su naveli, ovaj predmet Vrhovni sud Kosova vratio je na ponovno suđenje: "2019. godine Hatije Demu je na smrt pretukao njen suprug Ilir Hadžiaj. Za ovaj slučaj, Osnovni sud u Prizrenu izrekao je kaznu od 15 godina zatvora za krivično delo teška telesna povreda".

Ističu da je kazna od 15 godina zatvora za ubistvo i klasifikacija kazne kao "teška telesna povreda" legitimiše nasilje i ubistvo žena i negativno utiče na veru žrtava da prijave slučajeve nasilja, kao i na poverenje građana u pravosudne institucije.

"YIHR KS poziva pravosudne institucije da se na ozbiljan način i u skladu sa zakonom pozabave svim slučajevima femicida i izreknu meritorne kazne, koje bi služile i kao preventivna mera za druge slučajeve nasilja nad ženama i rodno zasnovanog nasilja", stoji u saopštenju dostavljenom medijima. 

Takođe, pozivaju Sudski savet Kosova da analizira ovaj slučaj i "operacionalizuje" svoje mehanizme u vezi sa slučajevima gde sudije "ne obavljaju svoju dužnost u skladu sa zakonima na snazi, kao i da preduzme sve odgovarajuće radnje prema meritornim kažnjavanjima zločina kao što je ovaj".Ostale vesti

Dodeljena Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023
Osmani odlikovala komandanta Nacionalne garde Ajova
Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 26.01.2023
Petković sa Ajgnerom o bezbednosti i problemima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnim poverenikom Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije za Zapadni Balkan Johanesom Ajgnerom o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Кosovu, navodi se u saopštenju.
  • 26.01.2023