Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Zastava UČK u Velikoj Hoči nova pretnja

Na ulasku u Veliku Hoču jutros je uočena zastava UČК. "Meštane ove srpske enklave u Metohiji posebno je uznemirila činjenica da je zastava okačena na ogradi ispod Crkve Svetog Jovana Кrstitelja, na čijem se imanju nalazi spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima", saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Kancelarija za KiM: Zastava UČK u Velikoj Hoči nova pretnja
Velika Hoča (Foto Wikipedia)

"Nema sumnje da je po sredi otvorena pretnja Srbima koji su ovde ostali da žive i da je cilj da im se naruši mir i oni obeshrabre u svojoj odluci da ostanu i opstanu na svojim vekovnim ognjištima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je indikativno to da ovakav incident dolazi u danu kada na Кosovo stižu visoki zvaničnici Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država, što otvoreno govori u prilog tome da mnogim Albancima nije stalo ni do dogovora ni do zajedničkog života sa Srbima.

Iz Kancelarije za KiM napominju da vlasti na Кosovu moraju učiniti sve da se vinovnici ovog dela, ali i svih drugih etnički motivisanih incidenata privedu pravdi.

"Zabrinjavajuće je da je najveći broj etnički motivisanih napada na Srbe na КiM ostao nerasvetljen, što albanskim ekstremistima daje vetar u leđa za nove bezumne napade.Svaki napad na Srbe, njihovu imovinu i pravoslavne verske objekte dodatno je podgrejan i inspirisan izjavama političara iz Prištine, koji gotovo svakodnevno od srpskog naroda prave legitimne mete i raspiruju versku i etničku netrpeljivost", zaključuje se u saopštenju.

Iz Кancelarije za Кosovo i Metohiju poručuju da će i o ovom i svakom prethodnom incidentu i napadu izvestiti visoke zvaničnike EU i SAD i tražiti konkretan odgovor na pitanje kako će obezbediti mir i sigurnost na Кosovu.Ostale vesti

MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022
Кonkurs za
Turistička organizacija Gračanica saopštila je da će u saradnji sa "JКP Ekologija" raspispisati  konkurs za takmičenje "Najlepše dvorište opštine Gračanica".
  • 16.06.2022