Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM zahteva oslobađanje Ivanovića

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović bude odmah pušten da se brani sa slobode.
Kancelarija za KiM zahteva oslobađanje Ivanovića
(Foto kim.gov.rs)

U Kancelariji navode da Ivanović više od godinu dana u pritvoru boravi neosnovano, mimo svake pravne logike i međunarodnih pravnih standarda.

“Podsećamo da su desetine svedoka optužbe posvedočile o njegovoj nevinosti, što potvrđuje do koje je mere je neutemeljen strah Euleksa da bi on mogao da utiče na svedoke ukoliko bude pušten iz pritvora. Pravno nasilje je već učinjeno politički motivisanim podizanjem optužnice i pritvaranjem Olivera Ivanovića i najmanje što sud u ovom trenutku može da učini jeste da ukine odluku o pritvoru”, navodi se u zahtevu Kancelarije, ističući da istu odluku očekuju i kada je reč o preostalim pritvorenim Srbima u ovom predmetu.

Vlada Srbije je dala garancije da će Ivanović biti u svakom trenutku dostupan Euleksu.Ostale vesti

Komandant KFOR-a obišao ranjene vojnike italijanskog kontingenta
Komandant misije NATO-KFOR, general-major Anđelo Mikele Ristuća, posetio je italijanske vojnike ranjene u sukobima u Zvečanu.
  • 01.06.2023
SL: Odluka o pritvoru Srbima dodatni motiv za nastavak mirnih protesta

Srpska lista saopštila je da najoštrije osuđuju "nelegalnu i neosnovanu odluku Кurtijevog suda kojom se našim nevinim sugrađanima (Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću) određuje pritvor bez ikakvih dokaza o krivici".

  • 31.05.2023
Petković: Pritvor Petroviću i Obrenoviću nastavak ogoljenog nasilja
"Izricanje jednomesečnog pritvora Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koje je КFOR nasumično i neosnovano zadržao, a potom i predao Кurtijevoj policiji, nastavak je ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Кosovu i Metohiji", naveo je u saopštenju za javnost direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković.
  • 31.05.2023
Novinari koji izveštavaju sa severa Kosova: Podrška Peroviću, omogućiti nesmetan rad
Grupa novinara redakcija na srpskom jeziku koji poslednjih dana izveštavaju iz Zvečana osudila je napade na Mladena Perovića, vlasnika kafića „Golden skaj“ koji dolaze sa društvenih mreža, a u kojima se ovaj mladić naziva izdajnikom i saopštenjem se obratila javnosti.
  • 31.05.2023
Policija: Situacija krhka, ali mirna
Bezbednosna situacija na severu Kosova danas je bila krhka, ali uglavnom mirna, saopštavaju iz Kosovske policije.
  • 30.05.2023
Bratstvo Visokih Dečana: Molimo se za brzi oporavak svih povređenih
Žalosni nasilni incidenti tokom nedavnih protesta na severu Kosova ne bi trebalo da utiču na istorijski čvrste odnose srpskog i italijanskog naroda. Oštro osuđujemo sve oblike nasilja i pozivamo na mir i dijalog. Uznosimo naše molitve za brzi oporavak svih povređenih, saopštilo je bratstvo manastira Visoki Dečani.
  • 30.05.2023