Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Uhapšen Svetomir Bačević

"Svetomir Bačević uhapšen je danas u opštini Peć, pod izgovorom da je odgovoran za navodni ratni zločin", navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Kancelarija za KiM: Uhapšen Svetomir Bačević
Ilustracija (Foto Rojters)

Bačević je raseljeno lice koje živi u Gornjem Milanovcu, a rodom je iz sela Belo Polje u opštini Peć, dodaje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

“Bačević je danas došao na Kosovo i Metohiju kako bi izvadio lična dokumenta, ali je priveden u policijsku stanicu u Peći i nakon obavljenog informativnog razgovora prebačen je u Prištinu. Kancelarija za KiM obezbedila je branioca Bačeviću, pratiće ovaj slučaj i postupanje prema njemu”, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije najoštrije osuđuju "još jednu kampanju zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u kojoj se postojanje nekakvih tajnih spiskova osumnjičenih za navodne ratne zločine koristi kao mehanizam za pritisak na srpski živalj".

“Po sredi je novi udar na Srbe, a poslednjih godina na meti kosovskih institucija posebno su se našli povratnici. To nedvosmisleno svedoči da u Prištini ne postoji spremnost, niti volja za omogućavanje mirnog i bezbednog povratka raseljenih sa KiM i da Srbi očigledno nisu dobrodošli”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća, da ovo nije prvi put da se povratnici na Kosovo suočavaju sa ovakvom vrstom ugrožavanja bezbednosti i integriteta, te da se u prošlosti, kako se ističe, pokazalo da su gotovo svi Srbi uhapšeni u ovakvim akcijama bili nevini.

“Jedini cilj ovakvog postupanja prištinskih institucija jeste da se Srbi na KiM drže u stalnom stanju straha i neizvesnosti”, zakjučuje se u saopštenju.

Policija: Priveden na informativni razgovor

Potparol policije za region Peći Fadilj Gaši potvrdio je za Radio Goraždevac da je Svetomir Bačević priveden na informativni razgovor i da će dalje postupati po nalogu tužioca.

„On se trenutno nalazi u stanici policije gde se od njega uzima izjava. Dalje ćemo postupati prema nalogu tužioca i obavestićemo vas o daljim postupcima“, izjavio je Gaši za Radio Goraždevac.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021