Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Uhapšen Svetomir Bačević

"Svetomir Bačević uhapšen je danas u opštini Peć, pod izgovorom da je odgovoran za navodni ratni zločin", navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Kancelarija za KiM: Uhapšen Svetomir Bačević
Ilustracija (Foto Rojters)

Bačević je raseljeno lice koje živi u Gornjem Milanovcu, a rodom je iz sela Belo Polje u opštini Peć, dodaje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

“Bačević je danas došao na Kosovo i Metohiju kako bi izvadio lična dokumenta, ali je priveden u policijsku stanicu u Peći i nakon obavljenog informativnog razgovora prebačen je u Prištinu. Kancelarija za KiM obezbedila je branioca Bačeviću, pratiće ovaj slučaj i postupanje prema njemu”, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije najoštrije osuđuju "još jednu kampanju zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u kojoj se postojanje nekakvih tajnih spiskova osumnjičenih za navodne ratne zločine koristi kao mehanizam za pritisak na srpski živalj".

“Po sredi je novi udar na Srbe, a poslednjih godina na meti kosovskih institucija posebno su se našli povratnici. To nedvosmisleno svedoči da u Prištini ne postoji spremnost, niti volja za omogućavanje mirnog i bezbednog povratka raseljenih sa KiM i da Srbi očigledno nisu dobrodošli”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća, da ovo nije prvi put da se povratnici na Kosovo suočavaju sa ovakvom vrstom ugrožavanja bezbednosti i integriteta, te da se u prošlosti, kako se ističe, pokazalo da su gotovo svi Srbi uhapšeni u ovakvim akcijama bili nevini.

“Jedini cilj ovakvog postupanja prištinskih institucija jeste da se Srbi na KiM drže u stalnom stanju straha i neizvesnosti”, zakjučuje se u saopštenju.

Policija: Priveden na informativni razgovor

Potparol policije za region Peći Fadilj Gaši potvrdio je za Radio Goraždevac da je Svetomir Bačević priveden na informativni razgovor i da će dalje postupati po nalogu tužioca.

„On se trenutno nalazi u stanici policije gde se od njega uzima izjava. Dalje ćemo postupati prema nalogu tužioca i obavestićemo vas o daljim postupcima“, izjavio je Gaši za Radio Goraždevac.Ostale vesti

Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022