Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Uhapšen Svetomir Bačević

"Svetomir Bačević uhapšen je danas u opštini Peć, pod izgovorom da je odgovoran za navodni ratni zločin", navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Kancelarija za KiM: Uhapšen Svetomir Bačević
Ilustracija (Foto Rojters)

Bačević je raseljeno lice koje živi u Gornjem Milanovcu, a rodom je iz sela Belo Polje u opštini Peć, dodaje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

“Bačević je danas došao na Kosovo i Metohiju kako bi izvadio lična dokumenta, ali je priveden u policijsku stanicu u Peći i nakon obavljenog informativnog razgovora prebačen je u Prištinu. Kancelarija za KiM obezbedila je branioca Bačeviću, pratiće ovaj slučaj i postupanje prema njemu”, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije najoštrije osuđuju "još jednu kampanju zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u kojoj se postojanje nekakvih tajnih spiskova osumnjičenih za navodne ratne zločine koristi kao mehanizam za pritisak na srpski živalj".

“Po sredi je novi udar na Srbe, a poslednjih godina na meti kosovskih institucija posebno su se našli povratnici. To nedvosmisleno svedoči da u Prištini ne postoji spremnost, niti volja za omogućavanje mirnog i bezbednog povratka raseljenih sa KiM i da Srbi očigledno nisu dobrodošli”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća, da ovo nije prvi put da se povratnici na Kosovo suočavaju sa ovakvom vrstom ugrožavanja bezbednosti i integriteta, te da se u prošlosti, kako se ističe, pokazalo da su gotovo svi Srbi uhapšeni u ovakvim akcijama bili nevini.

“Jedini cilj ovakvog postupanja prištinskih institucija jeste da se Srbi na KiM drže u stalnom stanju straha i neizvesnosti”, zakjučuje se u saopštenju.

Policija: Priveden na informativni razgovor

Potparol policije za region Peći Fadilj Gaši potvrdio je za Radio Goraždevac da je Svetomir Bačević priveden na informativni razgovor i da će dalje postupati po nalogu tužioca.

„On se trenutno nalazi u stanici policije gde se od njega uzima izjava. Dalje ćemo postupati prema nalogu tužioca i obavestićemo vas o daljim postupcima“, izjavio je Gaši za Radio Goraždevac.Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je se sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Кarlom Lo Кašom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.
  • 21.01.2021
Jevtić: Povratak i ekonomsko osnaživanje glavni prioriteti
Ministarstvo za zajednice i povaratak u saradnji sa Кancelarijom Evropske unije na Кosovu, a u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), sprovodi četvrtu fazu ”Programa za stabiliziaciju zajednica“.
  • 21.01.2021
Admiral Burk posetio Kfor na Kosovu
Komandant Komande združenih snaga Natoa u Napulju admiral Robert Burk, posetio je pripadnike Kfora i razgovara sa komandantom Frankom Federičijem.
  • 20.01.2021
Petković traži reakciju međunarodne zajednice na izjavu Haradinaja
"Ni Brisel, ni Vašington, ni drugi centri moći ne smeju ostati nemi na  zveckanje oružjem i pretnje o stvaranju jedne veštačke i etnički očišćene tvorevine, opasne po mir i stabilnost na čitavom Balkanu", navodi Petar Petković nakon izjave Ramuša Haradinaja o referendumu o ujedinjenju sa Albanijom.
  • 19.01.2021
Trepča: Sprečeno dalje izlivanje jalovine, čekaju se izveštaji o posledicama

Kombinat "Trepča" saopštio je da je usled, kako navode, ekstremno loših atmosferskih uslova došlo do probijanja nasipa na deponiji za odlaganje jalovine flotacije u Leposaviću i izlivanja u reku Ibar.

  • 18.01.2021
Pomoć UNS-a novinarima na Kosovu čije su kuće poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je akciju pomoći novinarima čije su kuće stradale u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 18.01.2021