Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Ugrožen opstanak kulturne baštine

"Intenziviranjem putarskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani nije samo simbolično narušen mir pravoslavnih monaha, već je i fizički ugrožen opstanak tog bisera srpske i svetske kulturne baštine", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima.
Kancelarija za KiM: Ugrožen opstanak kulturne baštine
Radovi na izgradnji puta (Foto Fejsbuk/Sava Janjić)

U saopštenju Kancelarije napominje da takvo postupanje protivzakonito i da je "deo kontinuirane antihrišćanske kampanje na Кosovu i Metohiji, koja za cilj ima brisanje i poništavanje srpskog prisustva na tim prostorima".

Srbija će preduzete sve korake i mere pred nadležnim međunarodnim institucijama i organizacijama kako bi osigurala nepovredivost prava naše crkve na Кosovu i Metohiji i zaštitu srpske i svetske kulturne baštine, zaključuje se u saopštenju.

SL: Obustaviti radeve na izgradnji puta

Ilegalnu gradnju u specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani najoštrije osuđuje Srpska lista, i zahteva momentalno obustavljanje svih radova, navodi se u saopštenju.

"Ove aktivnosti su protivzakonite, u direktnoj suprotnosti sa zakonom o specijalnim zaštićenim zonama.Njima se najdirektnije ugrožava manastir koji je na listi svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESКO i predstavlja kulturno blago svih građana", ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

Manastir Visoki Dečani bio je više puta na meti napada čak i oružanih, da mu se otima imovina i ne sprovodi odluka Ustavnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo nad imanjem u neposrednoj blizini manastira, a bratstvo često suočava sa raznim provokacijama, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo se obratilo UNESCO zbog radova u zoni manastira Visoki Dečani

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da najoštrije osuđuje ponovni nastavak nezakonitih radova na magistralnom putu Dečani-Plav, u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Ministarstvo navodi da se "tim činom još jednom pokazalo da se na teritoriji takozvanog Кosova ne poštuju ni međunarodni zakoni i ugovori ni bilo koji pravni akti".

"Кao što je to činilo u prethodnim slučajevima kada je započinjana izgradnja puta kroz zonu koja je pod zaštitom UNESCO, Ministarstvo kulture i informisanja i danas je hitno uputilo protestnu notu najvišim zvaničnicima te međunarodne organizacije", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, dopisi iz Beograda su poslati na adrese generalne direktorke UNESCO Odri Azule, zamenika direktora za kulturu Ernesta Otonea i direktorki UNESCO Svetskog centra za nasleđe Mehtild Resler, uz poziv da "odmah reaguju i zaštite objekat kulturnog nasleđa koji je deo UNESCO-ve Liste ugrožene svetske kulturne baštine".

Srpska lista zatražila je "momentalno obustavljanje ilegalnih radova" u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, navodeći da su te aktivnosti "u direktnoj suprotnosti" sa Zakonom o specijalnim zaštićenim zonama. Iz Srpske liste su ocenili da se spornim radovima "najdirektnije ugrožava manastir, koji je na listi svetske kulturne baštine pod zaštitom UUNESCO i koji predstavlja kulturno blago svih građana".

"Pozivamo međunarodne predstavnike da promptno reaguju jer je činjenica da snagom svog autoriteta mogu da spreče ove nelegalne aktivnosti koje nanose strašnu štetu po ambijentalnu celinu ove svetinje", stoji u saopštenju.

Prethodno je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju najavila da će preduzeti "sve korake i mere" pred nadležnim međunarodnim institucijama i organizacijama da bi "osigurala nepovredivost prava SPC na Kosovu i zaštitu srpske i svetske kulturne baštine od onih koji u svom ekstremističkom slepilu ne mare ni za kulturu ni za baštinu".
Ostale vesti

UNS: Prijavljivanje novinara za vakcinaciju do ponedeljka u podne
Vakcinacija novinara i drugih medijskih radnika protiv novog korona virusa počeće u utorak, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS), na čiju inicijativu su novinari uključeni u prioritetne grupe za imunizaciju.
  • 17.01.2021
SL: Ivanović i Radoičić žrtve kosovske nepravde
Povodom treće godišnjice od ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića Srpska lista je saopštila da "tri godine traje i uporno nastojanje Prištine da ovaj zločin iskoristi za političku, a svojevremeno i fizičku eliminaciju potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića", čija je kako se navodi, "jedina krivica u tome što je bio i ostao prvi u odbrani severa Кosova i Metohije".
  • 16.01.2021
Ansambl
Ansambl "Venac" u saradnji sa agencijom za prevoz "Kimko" iz Gračanice i Skijališta Srbije, organizovao je školu skijanja na Kopaoniku za petnaestoro dece i mladih sa Kosova uzrasta od sedam do 17 godina.
  • 16.01.2021
EU na Kosovu pokrenula tri projekta vredna 11,8 miliona evra
Kancelarija Evropske unije na Kosovu pokrenula je danas tri projekta vredna 11,8 miliona evra, putem kojih će biti pružena socijalna zaštita ugroženim kategorijama stanovništva na Kosovu tokom pandemije korona virusa.
  • 15.01.2021
Gračanica: Epidemiološka situacija povoljnija, oprez neophodan
U poslednjih 48 sati na teritoriji opštine Gračanica testiranjem je potvrđena infekcija kovidom-19 kod još četiri pacijenta. Iz Kriznog štaba poručuju da je situacija povoljnija, ali da je oprez i dalje neophodan.
  • 15.01.2021
OG: Putevi prohodni za saobraćaj

Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni, saopšteno je iz opštinskog odeljenja Javnih službi. Uporkos tome apeluje se na oprez u vožnji zbog poledice.

  • 15.01.2021