Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Ugrožen opstanak kulturne baštine

"Intenziviranjem putarskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani nije samo simbolično narušen mir pravoslavnih monaha, već je i fizički ugrožen opstanak tog bisera srpske i svetske kulturne baštine", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima.
Kancelarija za KiM: Ugrožen opstanak kulturne baštine
Radovi na izgradnji puta (Foto Fejsbuk/Sava Janjić)

U saopštenju Kancelarije napominje da takvo postupanje protivzakonito i da je "deo kontinuirane antihrišćanske kampanje na Кosovu i Metohiji, koja za cilj ima brisanje i poništavanje srpskog prisustva na tim prostorima".

Srbija će preduzete sve korake i mere pred nadležnim međunarodnim institucijama i organizacijama kako bi osigurala nepovredivost prava naše crkve na Кosovu i Metohiji i zaštitu srpske i svetske kulturne baštine, zaključuje se u saopštenju.

SL: Obustaviti radeve na izgradnji puta

Ilegalnu gradnju u specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani najoštrije osuđuje Srpska lista, i zahteva momentalno obustavljanje svih radova, navodi se u saopštenju.

"Ove aktivnosti su protivzakonite, u direktnoj suprotnosti sa zakonom o specijalnim zaštićenim zonama.Njima se najdirektnije ugrožava manastir koji je na listi svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESКO i predstavlja kulturno blago svih građana", ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

Manastir Visoki Dečani bio je više puta na meti napada čak i oružanih, da mu se otima imovina i ne sprovodi odluka Ustavnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo nad imanjem u neposrednoj blizini manastira, a bratstvo često suočava sa raznim provokacijama, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo se obratilo UNESCO zbog radova u zoni manastira Visoki Dečani

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da najoštrije osuđuje ponovni nastavak nezakonitih radova na magistralnom putu Dečani-Plav, u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Ministarstvo navodi da se "tim činom još jednom pokazalo da se na teritoriji takozvanog Кosova ne poštuju ni međunarodni zakoni i ugovori ni bilo koji pravni akti".

"Кao što je to činilo u prethodnim slučajevima kada je započinjana izgradnja puta kroz zonu koja je pod zaštitom UNESCO, Ministarstvo kulture i informisanja i danas je hitno uputilo protestnu notu najvišim zvaničnicima te međunarodne organizacije", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, dopisi iz Beograda su poslati na adrese generalne direktorke UNESCO Odri Azule, zamenika direktora za kulturu Ernesta Otonea i direktorki UNESCO Svetskog centra za nasleđe Mehtild Resler, uz poziv da "odmah reaguju i zaštite objekat kulturnog nasleđa koji je deo UNESCO-ve Liste ugrožene svetske kulturne baštine".

Srpska lista zatražila je "momentalno obustavljanje ilegalnih radova" u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, navodeći da su te aktivnosti "u direktnoj suprotnosti" sa Zakonom o specijalnim zaštićenim zonama. Iz Srpske liste su ocenili da se spornim radovima "najdirektnije ugrožava manastir, koji je na listi svetske kulturne baštine pod zaštitom UUNESCO i koji predstavlja kulturno blago svih građana".

"Pozivamo međunarodne predstavnike da promptno reaguju jer je činjenica da snagom svog autoriteta mogu da spreče ove nelegalne aktivnosti koje nanose strašnu štetu po ambijentalnu celinu ove svetinje", stoji u saopštenju.

Prethodno je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju najavila da će preduzeti "sve korake i mere" pred nadležnim međunarodnim institucijama i organizacijama da bi "osigurala nepovredivost prava SPC na Kosovu i zaštitu srpske i svetske kulturne baštine od onih koji u svom ekstremističkom slepilu ne mare ni za kulturu ni za baštinu".
Ostale vesti

Petković: Briselski dijalog talac nespremnosti Prištine
"Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju Zajednice srpskih opština sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima i već na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevaće konkretne poteze u tom pravcu, što je jasno istakla i Evropska unija", ponovio je Petar Petković u razgovoru sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.
  • 25.10.2021

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021