Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Ugrožen opstanak kulturne baštine

"Intenziviranjem putarskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani nije samo simbolično narušen mir pravoslavnih monaha, već je i fizički ugrožen opstanak tog bisera srpske i svetske kulturne baštine", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima.
Kancelarija za KiM: Ugrožen opstanak kulturne baštine
Radovi na izgradnji puta (Foto Fejsbuk/Sava Janjić)

U saopštenju Kancelarije napominje da takvo postupanje protivzakonito i da je "deo kontinuirane antihrišćanske kampanje na Кosovu i Metohiji, koja za cilj ima brisanje i poništavanje srpskog prisustva na tim prostorima".

Srbija će preduzete sve korake i mere pred nadležnim međunarodnim institucijama i organizacijama kako bi osigurala nepovredivost prava naše crkve na Кosovu i Metohiji i zaštitu srpske i svetske kulturne baštine, zaključuje se u saopštenju.

SL: Obustaviti radeve na izgradnji puta

Ilegalnu gradnju u specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani najoštrije osuđuje Srpska lista, i zahteva momentalno obustavljanje svih radova, navodi se u saopštenju.

"Ove aktivnosti su protivzakonite, u direktnoj suprotnosti sa zakonom o specijalnim zaštićenim zonama.Njima se najdirektnije ugrožava manastir koji je na listi svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESКO i predstavlja kulturno blago svih građana", ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

Manastir Visoki Dečani bio je više puta na meti napada čak i oružanih, da mu se otima imovina i ne sprovodi odluka Ustavnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo nad imanjem u neposrednoj blizini manastira, a bratstvo često suočava sa raznim provokacijama, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo se obratilo UNESCO zbog radova u zoni manastira Visoki Dečani

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da najoštrije osuđuje ponovni nastavak nezakonitih radova na magistralnom putu Dečani-Plav, u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Ministarstvo navodi da se "tim činom još jednom pokazalo da se na teritoriji takozvanog Кosova ne poštuju ni međunarodni zakoni i ugovori ni bilo koji pravni akti".

"Кao što je to činilo u prethodnim slučajevima kada je započinjana izgradnja puta kroz zonu koja je pod zaštitom UNESCO, Ministarstvo kulture i informisanja i danas je hitno uputilo protestnu notu najvišim zvaničnicima te međunarodne organizacije", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, dopisi iz Beograda su poslati na adrese generalne direktorke UNESCO Odri Azule, zamenika direktora za kulturu Ernesta Otonea i direktorki UNESCO Svetskog centra za nasleđe Mehtild Resler, uz poziv da "odmah reaguju i zaštite objekat kulturnog nasleđa koji je deo UNESCO-ve Liste ugrožene svetske kulturne baštine".

Srpska lista zatražila je "momentalno obustavljanje ilegalnih radova" u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, navodeći da su te aktivnosti "u direktnoj suprotnosti" sa Zakonom o specijalnim zaštićenim zonama. Iz Srpske liste su ocenili da se spornim radovima "najdirektnije ugrožava manastir, koji je na listi svetske kulturne baštine pod zaštitom UUNESCO i koji predstavlja kulturno blago svih građana".

"Pozivamo međunarodne predstavnike da promptno reaguju jer je činjenica da snagom svog autoriteta mogu da spreče ove nelegalne aktivnosti koje nanose strašnu štetu po ambijentalnu celinu ove svetinje", stoji u saopštenju.

Prethodno je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju najavila da će preduzeti "sve korake i mere" pred nadležnim međunarodnim institucijama i organizacijama da bi "osigurala nepovredivost prava SPC na Kosovu i zaštitu srpske i svetske kulturne baštine od onih koji u svom ekstremističkom slepilu ne mare ni za kulturu ni za baštinu".
Ostale vesti

Donirani računari za škole
Opština Gračanica donirala je osnovnim i srednjim školama na teritoriji lokalne samouprave 27 kompjutera za digitalizaciju rada škola. Istovremeno su predstavnici misije UNMIК poklonili 30 tablet uređaja za decu slabijeg materijalnog stanja za praćenje onlajn nastave.
  • 24.09.2020
Štrpce: Uskoro stanovi za raseljene i socijalno ugrožene porodice
Završetak radova na pet novih zgrada za raseljena lica iz opštine Štrpce, smeštena u kolektivnim centrima, očekuje se u naredne tri nedelje, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 24.09.2020
Vojno-medicinski tim iz Italije pomaže Kosovu protiv virusa
Italijanski vojno-medicinski tim koji je stigao početkom septembra će u narednim nedeljama pružati podršku Kosovu u borbi protiv kovida-19.
  • 22.09.2020
Opština Gračanica obezbedila školski pribor za prvake
Podela poklona, počela je dodelom školskog pribora prvacima u OŠ „Vuk Karadžić“ u Lepini (i isturenim odeljenjima u Radevu, Batusu i Skulanevu) i OŠ „Sveti Sava“ u Sušici, saopšteno je iz Opštine Gračanica. 
  • 22.09.2020
Odabrano 60 mladih evropskih ambasadora Zapadnog Balkana
„Šezdeset mladih ljudi će preuzeti uloge prvih članova ove nove regionalne mreže mladih, razvijajući veštine i razmenjujući ideje, promovišući evropske vrednosti i mogućnosti koje im pruža Evropska unija“, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije, povodom proglašenja pobednika takmičenja za mlade evropske ambasadore.
  • 21.09.2020
Ambasadori Kvinte pozivaju na poštovanje Specijalnog suda
Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država pozivaju Vladu i Skupštinu Kosova da se usprotive bilo kakvim pokušajima podrivanja ili diskreditovanja misije Specijalizovanih veća Kosova (SVK) i Specijalizovanog tužilaštva  (STK) i da osiguraju da mogu da izvršavaju svoju misiju u skladu sa Ustavom, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ambasade SAD u Prištini.
  • 18.09.2020