Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Učinićemo sve da pronađemo odgovorne

"I dalje smo svedoci radonodušnosti i nezainteresovanosti međunarodne zajednice za rešavanje sudbine nestalih Srba na Кosovu i Metohiji, a nerazjašnjena otmica Đure Slavuja i Ranka Perinića još jedan je dokaz koji potvrđuje ovu tvrdnju", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Kancelarija za KiM: Učinićemo sve da pronađemo odgovorne
Spomen ploča nestalim novinarima (Foto arhiva Kim)

Na današnji dan, pre 22 godine na putu Orahovac-Velika Hoča, oteti su novinari Radija Priština Đuro Slavuj i Ranko Perinić. Njihove porodice, kolege i cela javnost, do danas nemaju nikavu informaciju šta se sa njima desilo, što predstavlja još jednu mrlju na obrazu onih koji su pozvani da se staraju o pravdi i vladavini prava u pokrajini, napominje se u saopštenju.

"Ni ćutanje odgovornih, ni često vandalsko skrnavljene spomen ploče, koju su nestalim novinarima podigle kolege, neće nas zaustaviti u traženju pravde i počinilaca ovog zločina. Učinićemo sve da, razotkrivanjem tih strašnih događaja, nestali novinari pronađu zasluženi mir i spokoj. Toliko dugujemo njihovim porodicama, kolegama, ali i srpskom narodu na Кosovu i Metohiji", poručuje se u saopštenju Kancelarija za KiM dostavljenom medijima.

U saopštenju se dodaje da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Кosovu i Metohiji: Ljubomir Кnežević, novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike, otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini, Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Кosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, Mile Buljević, radnik obezbeđenja u Televiziji Priština, kidnapovan je juna 1999. godine ispred Izbegličkog centra u Prištini.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju očekuje od međunarodnih institucija na Кosovu da ulože svoj autoritet i pruže zaštitu novinarima, a njihovoj profesiji obezbede civilizovane uslove za nesmetan rad.

"Istina i pravda za sve nestale i ubijene žrtve organizovanih zločina nad Srbima na Кosovu i Metohiji jedini su put ka normalizaciji odnosa i izgradnji međusobnog poverenja u pokrajini", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021