Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: U Gojbulji napadnut Srbin

U selu Gojbulja, u opštini Vučitrn danas je napadnut meštanin Lazar Đorđević, od strane Albanca iz porodice Ademi, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 
Kancelarija za KiM: U Gojbulji napadnut Srbin
Gojbulja (Foto Wikipedia)

Kako se navodi, Lazar Đorđević je sa suprugom i dvoje male dece fizički napadnut dok je obrađivao porodičnu njivu.

"Veće posledice sprečili su meštani koji su pritrčali porodici Đorđević u pomoć i nekako uspeli da odbrane Lazara. Porodica Ademi u ovom kraju dobro je poznata po svom incidentnom ponašanju i meštani se godinama na njih žale policiji, ali bezuspešno", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je dve nedelje pre napada, "porodica Đorđević prijavila policiji Ademija jer im je posekao zasade voća".

"Izostala je sankcija, ali je Ademi danas napao Lazara pred decom i ženom, zbog čega je priveden".

U saopštenju se ističe da je povodom ovog slučaja "formiran predmet, a obavešten je i Kfor".

"Ovde je bez ikakve sumnje reč o etnički motivisanom incidentu i Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje da Albanac koji godinama maltretira srpske porodice u Vučitrnu bude najstrože sankcionisan, a da se prijave koje Kosovskoj policiji upućuju meštani srpske nacionalnosti najozbiljnije shvate i pravovremeno procesuiraju", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

SL osudila napad na Đorđevića

Povodom napada na Lazara Đorđevića iz sela Goljbulja, od strane Albanaca, reagovala je i Srpska lista, koja je napad osudila i zatražila da slučaj bude hitno procesuiran od strane nadležnih organa.

"Apsolutno je neprihvatljivo da se u 21. veku etnički motivisani napadi nad Srbima na Кosovu doživljavaju kao normalna pojava kako od strane kosovskih institucija tako i od strane međunarodnih organizacija koje su zaboravile na svoje mandate i ulogu koju imaju", navodi se u saopštenju SL dostavljenom medijima.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021