Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: U Gojbulji napadnut Srbin

U selu Gojbulja, u opštini Vučitrn danas je napadnut meštanin Lazar Đorđević, od strane Albanca iz porodice Ademi, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 
Kancelarija za KiM: U Gojbulji napadnut Srbin
Gojbulja (Foto Wikipedia)

Kako se navodi, Lazar Đorđević je sa suprugom i dvoje male dece fizički napadnut dok je obrađivao porodičnu njivu.

"Veće posledice sprečili su meštani koji su pritrčali porodici Đorđević u pomoć i nekako uspeli da odbrane Lazara. Porodica Ademi u ovom kraju dobro je poznata po svom incidentnom ponašanju i meštani se godinama na njih žale policiji, ali bezuspešno", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je dve nedelje pre napada, "porodica Đorđević prijavila policiji Ademija jer im je posekao zasade voća".

"Izostala je sankcija, ali je Ademi danas napao Lazara pred decom i ženom, zbog čega je priveden".

U saopštenju se ističe da je povodom ovog slučaja "formiran predmet, a obavešten je i Kfor".

"Ovde je bez ikakve sumnje reč o etnički motivisanom incidentu i Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje da Albanac koji godinama maltretira srpske porodice u Vučitrnu bude najstrože sankcionisan, a da se prijave koje Kosovskoj policiji upućuju meštani srpske nacionalnosti najozbiljnije shvate i pravovremeno procesuiraju", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

SL osudila napad na Đorđevića

Povodom napada na Lazara Đorđevića iz sela Goljbulja, od strane Albanaca, reagovala je i Srpska lista, koja je napad osudila i zatražila da slučaj bude hitno procesuiran od strane nadležnih organa.

"Apsolutno je neprihvatljivo da se u 21. veku etnički motivisani napadi nad Srbima na Кosovu doživljavaju kao normalna pojava kako od strane kosovskih institucija tako i od strane međunarodnih organizacija koje su zaboravile na svoje mandate i ulogu koju imaju", navodi se u saopštenju SL dostavljenom medijima.Ostale vesti

Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021
Delegacija iz Sremske Mitrovice u poseti Gračanici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je danas delegaciju iz Sremske Mitrovice i Inđije, zamenika gradonačelnika Sremske Mitrovice Petra Samardžića, narodnog poslanika u Skupštini Srbije Tomislava Jankovića, predsednika Saveta Mesne zajednice „Blok B“ Sremska Mitrovica Dragana Božića i predstavnike Udruženja Kraljevine Srbije, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 04.05.2021
Popović:
"Mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim uzavrelim glavama. U pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji", poručuje putem saopštenja pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović.
  • 04.05.2021

Sutra se obeležava Međunarodni dan slobode štampe. Članovi Društva novinara Kosova i Metohije, odnosno UNS-a, okupiće se sutra ispred instalacije Missing u Gračanici kako bi obeležili ovaj dan.

  • 02.05.2021