Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Tvrdnje RAPEK-a politički motivisane

Kancelarija za KiM demantovala je tvrdnje Regulatornog autoriteta za elektronske i poštanske komunikacije da će do juna ove godine pozivni brojevi Srbije, Slovenije i Monaka, koje su kosovski telefonski fiksni i mobilni operateri koristili do sada, biti ukinuti.
Kancelarija za KiM: Tvrdnje RAPEK-a politički motivisane
Ilustracija (Foto telegrafi.com)

U saopštenju Kancelarije za KiM se navodi da se telefonski saobraćaj između “centralne Srbije i Kosova i Metohije odvija i odvijaće se po domaćim tarifima, i za pozive u okviru fiksne i mobilne telefonije Telekoma Srbija neće biti potrebno birati kod za geografsku oblast +383, uprkos politički motivisanim izjavama prištinskog RAPEK-a“.

“Na teritoriji Republike Srbije nastaviće da funkcioniše jedinstven telekomunikacioni sistem, od Horgoša do Dragaša, i korisnici usluga kompanije MTS d.o.o. nastaviće da pozivaju centralnu Srbiju na isti način kako su to činili do sada, i obrnuto“, ističe se u saopštenju.

U Kancelariji za KiM tvrde da najnovije “dezinformacije“ Prištine u vezi sa navodnom univerzalnom upotrebom pozivnog broja +383 imaju za cilj stvaranje nespokojstva i unošenje zabune među građane Srbije na Kosovu i Metohiji.

Navodi se da će Beograd poštovati dogovore postignute u Briselu, uključujući i Sporazum o telekomunikacijama, ali neće dozvoliti naknadno upisivanje sadržaja u taj sporazum, niti njegovu “zlonamernu interpretaciju na štetu srpskog naroda u pokrajini i interesa Republike Srbije“.

“Podsećamo i da nije reč o pozivnom broju za samoproglašenu državu Kosovo, već za autonomnu pokrajinu, teritorijalnu oblast u okviru Srbije, što se može videti i iz pisma koje je Srbija poslala Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji, gde se navodi da se pozivni broj ustupa za teritorijalnu oblast Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Takođe, u odgovoru Unije nedvosmisleno piše da se korišćenjem termina ’Kosovo’, ne prejudicira status i da će u tehničkim aneksima i biltenima ove organizacije biti propraćeno takvom fusnotom (’ovaj naziv ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti’)“, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021
Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021
Srpska lista se zahvalila biračima na podršci
"Nakon prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima zvanično je potvrđeno da je svih deset mandata u parlamentu u Prištini u rukama srpskog naroda, odnosno Srpske liste", saopšteno je iz ove stranke. 
  • 04.03.2021