Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Strahovlada Prištine

"Prebijanje dvojice srpskih mladića zbog isticanja srpske zastave povodom Vidovdana jeste manifestacija institucionalnog nasilja Prištine i strahovlade koja svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na nacionalni ponos i pripadnost", navodi Kancelarija za KiM nakon privođenja dvojice srpskih mladića iz Lapljeg Sela na Gazimestanu.

Kancelarija za KiM: Strahovlada Prištine
Vidovdan na Gazimestanu (Foto Kim)

Iz Kancelarije navode da su ovakvim postupanjem zbog isticanja nacionalnih simbola, na jedan od najvećih srpskih praznika, "najdirektnije napadnuti identitet i najelementarnija nacionalna prava Srba na Кosovu i Metohiji".

Kancelarija zahteva od međunarodnih predstavnika na Kosovu da daju odgovor zašto je Albancima dozvoljeno ono što nije nikome drugome u civilizovanom svetu.

"Takva politika dvostrukih aršina je i dovela do toga da su malobrojni Srbi preostali da žive na Кosovu i Metohiji danas tretirani ne samo kao građani drugog reda, već kao inferiorna bića koja se mogu nekažnjeno tući i zlostavljati".

Takođe, poručuju da očekuju da srpski politički predstavnici u Prištini zauzmu najčvršći stav povodom, kako navode, sramnog incidenta i da ultimativno zahtevaju kažnjavanje odgovornih policajaca.

Srpska lista: Institucionalna represija

Srpska lista najoštrije osuđuje, kako ističu, brutalni napad na Srbe od strane kosovske policije na Gazimestanu, i zahteva najhitnije pronalaženje i kažnjavanje odgovornih za ovu "institucionalnu represiju na veliki srpski praznik".

"Prebijanja srpskih mladića uz šovinističke parole je sraman, nedopustiv čin kojim se na najbrutalniji način krše osnovna ljudska prava Srba na Кosovu i Metohiji, a čitava javnost podseća na težinu života našeg naroda".

Oni navode da je licemeran izgovor da su mladići isticanjem srpske zastave provocirali druge, s obzirom da se Kosovom viore zastave Albanije.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021