Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Strahovlada Prištine

"Prebijanje dvojice srpskih mladića zbog isticanja srpske zastave povodom Vidovdana jeste manifestacija institucionalnog nasilja Prištine i strahovlade koja svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na nacionalni ponos i pripadnost", navodi Kancelarija za KiM nakon privođenja dvojice srpskih mladića iz Lapljeg Sela na Gazimestanu.

Kancelarija za KiM: Strahovlada Prištine
Vidovdan na Gazimestanu (Foto Kim)

Iz Kancelarije navode da su ovakvim postupanjem zbog isticanja nacionalnih simbola, na jedan od najvećih srpskih praznika, "najdirektnije napadnuti identitet i najelementarnija nacionalna prava Srba na Кosovu i Metohiji".

Kancelarija zahteva od međunarodnih predstavnika na Kosovu da daju odgovor zašto je Albancima dozvoljeno ono što nije nikome drugome u civilizovanom svetu.

"Takva politika dvostrukih aršina je i dovela do toga da su malobrojni Srbi preostali da žive na Кosovu i Metohiji danas tretirani ne samo kao građani drugog reda, već kao inferiorna bića koja se mogu nekažnjeno tući i zlostavljati".

Takođe, poručuju da očekuju da srpski politički predstavnici u Prištini zauzmu najčvršći stav povodom, kako navode, sramnog incidenta i da ultimativno zahtevaju kažnjavanje odgovornih policajaca.

Srpska lista: Institucionalna represija

Srpska lista najoštrije osuđuje, kako ističu, brutalni napad na Srbe od strane kosovske policije na Gazimestanu, i zahteva najhitnije pronalaženje i kažnjavanje odgovornih za ovu "institucionalnu represiju na veliki srpski praznik".

"Prebijanja srpskih mladića uz šovinističke parole je sraman, nedopustiv čin kojim se na najbrutalniji način krše osnovna ljudska prava Srba na Кosovu i Metohiji, a čitava javnost podseća na težinu života našeg naroda".

Oni navode da je licemeran izgovor da su mladići isticanjem srpske zastave provocirali druge, s obzirom da se Kosovom viore zastave Albanije.Ostale vesti

Apostil pečat se može dobiti i u Mitrovici i Prizrenu
Agencija za civilnu registraciju pri kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova saopštila je da je zbog rizika od širenja virusa kovid-19 apostil pečat, odnosno pečat za overu, od danas moguće dobiti i u opštinama Mitrovica i Prizren.
  • 09.07.2020
UNDP donirao zaštitnu opremu MRSS i MUP
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu danas je donirao zaštitnu opremu protiv koronavirusa Ministarstvu rada i socijalnog staranja (MRSS) i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).
  • 08.07.2020
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni dostupni građanima
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni biće dostupni od danas građanima na interenet stranici Sudskog saveta Kosova.
  • 08.07.2020
Krizni štab Opštine Gračanica održao je sednicu povodom trenutne epidemiološke situacije. "Iako je situacija pod kontrolom, ona nije zavidna, te kolektivna odgovornost mora biti na višem nivou", navodi se u saopštenju.
  • 07.07.2020
Popović i Rajli o bezbednosnoj situaciji i pandemiji koronavirusa
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je danas sa komandanta Regionalne komande Istok američkim pukovnikom Erikom Rajlijem o bezbednosnoj situaciji, pandemiji koronavirusa i nastavku saradnje.
  • 07.07.2020
Ograničen rad sa strankama u Opštini Gračanica
Zbog aktuelne epidemiološke situacija, Opština Gračanica ograničava svoj rad sa strankama.
  • 06.07.2020