Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Skrnavljenje groblja u Žakovu zločin iz mržnje

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je skrnavljenje groblja u Žakovu kod Istoka i ocenila da je to "najstrašniji vid vandalizma i zločina iz mržnje, jer su neki od grobova prekopani i iz njih odneti posmrtni ostaci".
Kancelarija za KiM: Skrnavljenje groblja u Žakovu zločin iz mržnje
Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Žakovu (Foto RTS)

"Na našu veliku žalost, a na sramotu onih pod čijom se privremenom upravom tako nešto događa, postali toliko učestala pojava, da gotovo i da nema pravoslavnog groblja južno od Ibra koje u protekle dve decenije nije bilo na meti vandala", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Dodaje se da Kancelarije zahteva od institucija u Prištini i predstavnika međunarodne zajednice da ulože ozbiljan i iskren napor kako bi počinioci bili identifikovani i kažnjeni.

"U trenutku kada Beograd i Priština razgovaraju o normalizaciji prilika na terenu, napadi poput ovog u Žakovu bolno svedoče da je situacija na Kosovu i Metohiji daleko od normalne", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv B.M.
Specijalno tužilaštvo Kosovo Osnovnog suda u Prištini podiglo je optužnicu protiv B.M. za krivično delo "krijumčarenje migranata".
  • 29.09.2020
“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“
UN Women i Sida (Švedska međunarodna saradnja za razvoj) pokrenule su danas četvorogodišnji regionalni program za podršku vladama Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije u unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim fazama nacionalnih i lokalnih procesa.
  • 29.09.2020
Zemaj i Hasanaj o borbi protiv koronavirusa
Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj sastao se danas sa zamenikom ministra zdravlja Severne Makedonije Iljirom Hasanije. Razgovarali su o epidemiološkoj situaciji i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.09.2020
Četiri sela u opštini Istok dobila uličnu rasvetu

U selima Osojane, Dragoljevac, Dobruša i Кašica u opštini Istok postavljena je ulična rasveta u okviru pete faze programa "Povratak i reintegracija na Kosovu", saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

  • 29.09.2020
Popović sa Suoko i Rikardson o kulturnom nasleđu i saradnji
Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je sa predstavnicom UNDP-a Mariom Suoko i kordinatorkom UN na Кosovu Urlikom Rikardson o kulturnom nasleđu, trenutnoj situaciji u opštini i projektima vezanim za turizam i energetsku efikasnost.
  • 28.09.2020
Đurić: Hoti u Briselu obećava ZSO
Direktor Kancelarije za KiM marko Đurić saopštio je da premijer Kosova Avdulah Hoti treba “hitno da preduzme korake kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodišnjeg zakašnjenja”.
  • 28.09.2020