Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Sinoć kamenovan autobus sa Srbima u južnom delu MIitrovice

Autobus na liniji Beograd-Osojane-Klina-Goraždevac sa oko tridesetak putnika, među kojima je bilo i dece, kamenovan je sinoć oko 23.30 u južnom delu Kosovske Mitrovice pri čemu su slomljena stakla, saopšteno je medijima iz Kancelarije za KiM.
Kancelarija za KiM: Sinoć kamenovan autobus sa Srbima u južnom delu MIitrovice
Pogled na most nad Ibrom koji razdvaja severni od južnog dela Kosovske Mitrovice (Foto Igor Vuković)

"Ovakva vrsta demonstracije netrpeljivosti i mržnje prema srpskom narodu sračunata je da dovede do straha i uznemirenosti kod Srba, ali i do miniranja napora da se problemi na Kosovu rešavaju političkim sredstvima, a srpsko-albanski odnosi urede na miran i civilizovan način", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Ocenjeno je "da je sada vidljivo da se odavno više ne radi o seriji izolovanih incidenata, već o organizovanom teroru, kojim se preti našim građanima u pokrajini".

"Zahtevamo i od Prištine i od međunarodne zajednice da spreče dalje pogoršavanje bezbednosne situacije na Кosovu i Metohiji i da kažnjavanjem odgovornih za ovaj i brojne druge napade i incidente usmerene prema srpskom narodu u pokrajini pokažu da su iskreno na strani mira", poručeno je u saopštenju.

"Srbija i srpski narod neće biti pokolebani u svojim nastojanjima da se našem narodu u pokrajini omoguće uslovi za normalan život, kakvi se danas podrazumevaju za sve Evropljane, osim za Srbe na Кosovu i Metohiji", zaljučeno je.Ostale vesti

Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023
Osmani odlikovala komandanta Nacionalne garde Ajova
Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 26.01.2023
Petković sa Ajgnerom o bezbednosti i problemima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnim poverenikom Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije za Zapadni Balkan Johanesom Ajgnerom o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Кosovu, navodi se u saopštenju.
  • 26.01.2023