Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Pretučen dečak u selu Gojbulja

Trinaestogodišnjeg dečaka N.P. večeras je u selu Gojbulja nadomak Vučitrna pretukla grupa Albanaca, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Direktor Kancelarije Petar Petković ističe da je do napada došlo dok se dečak sam vraćao sa fudbala kući, "kada su ga huligani napali, oborili na zemlju, pretukli ga i pokidali mu krstić koji je nosio oko vrata".
Kancelarija za KiM: Pretučen dečak u selu Gojbulja
Gojbulja (Foto Wikipedia)

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, naveo je da je dečak sa modricama i podlivima prevezen u Kliničko bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, gde je u toku dijagnostika povreda, te da će imati najbolju moguću negu.

"Tu poruku sam večeras preneo i njegovom ocu, s kojim sam razgovarao o ovom incidentu i ponudio svu pomoć i podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju. On je slučaj prijavio i Kosovskoj policiji".

Petković je poručio da će o ovom incidentu obavestiti međunarodne predstavnike, te da će zahtevati da se bezbednosna situacija u Gojbulji, kao etnički mešovitoj sredini, podigne na još viši nivo.

"Šta još treba da se desi da međuna rodna zajednica najozbiljnije shvati kakvom su riziku, torturi, maltretiranju i šikaniranju svakodnevno izloženi Srbi na prostoru Kosova i Metohije? Da li još neko dete treba da bude meta obesti Albanaca, da bi međunarodne misije reagovale, ili će nastaviti da se prave da se ništa ne dešava, što je manir Prištine za koju srpske žrtve ne postoje", naveo je Petković.

On dodaje da do napada dolazi u danu kada na Kosovu boravi i generalni sekretar Nato-a Jens Stoltenberg, koji je očuvanje bezbednosti i mira zacrtao kao glavni prioritet misije Kfor i naveo da očekuje "da ta misija svoju dužnost i ispuni", zaključuje se u saopštenju Petkovića. 

Srpska lista osudila napad

Srpska lista osudila je napad na srpskog dečaka i navela da "zateva od odgovornih da bar u jednom slučaju pronađu i kazne odgovorne za napad na Srbe".

"Nastavlja se plansko maltretiranje, prebijanje i ugnjetavanje Srba na Kosovu i Metohiji u prisustvu Kfor-a, Unmik-a, Euleksa i sijaset drugih organizacija i institucija koje su još jednom pokazale nesposobnost da Srbima obezbede mir i sigurnost na tlu Evrope u 21. veku", navodi se u u saopštenju.

Iz ove partije ističu da svakoga dana po "neko od naših sunarodnika strada zbog svog imena, prezimena i vere".

"Da li je to mir i budućnost koju nam nude kosovske institucije i međunarodna zajednica koja zdušno govori o vladavini prava i evropskim vrednostima", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Rakić: Potrebna hitna reakcija

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić je apelovao povodom ovog incidenta na sve relevantne faktore da hitno reaguju.

"Pozivam sve međunarodne predstvanike na Kosovu, Kosovsku policiju i sve nadležne institucije da preduzmu odgovarajuće mere, privedu i osude počinioce ovakvog licemernog i huliganskog napada na maloletnog dečaka srpske nacionalnosti koji je povređen u napadu od strane albanaca", naveo je on.  

Rakić je uputio pitanje međunarodnim institucijama i organizacijama kao i institucijama na Kosovu zaduženim za očuvanje bezbednosti. 

"Kakva se ovo poruka šalje svima nama koji pozivamo svakoga dana na mir i suživot? Kakva se poruka šalje onima koji žele da se vrate u svoje domove?", zaključio je Rakić.Ostale vesti

Na Kosovu sutra Dan žalosti
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom žalosti zbog žrtava tragične nesreće u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Deca iz Gračanice u poseti Starom dvoru
Učenici osnovnih škola sa područja opštine Gračanica posetili su tokom jučerašnjeg dana Stari dvor u Beogradu, manastir Rakovicu, hram Svetog Save, Kalemegdan i Muzej vazduhoplovstva, saopšteno je iz Turističke organizacije Gračanice. 
  • 24.07.2021
Veselinović prebačen na saslušanje u Prizren
Srboljub Veselinović (80) koga je Кosovska policija više sati držala na administrativnom prelazu Jarinje, u kasnim poslepodnevnim satima prebačen je na saslušanje u Prizren, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 21.07.2021
Kancelarija za KiM: Veselinović zadržan na Jarinju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se Srboljub Veselinović (80), interno raseljeno lice sa Kosova i dalje se nalazi na prelazu Jarinje, gde ga je zadržala Kosovska policija, koja mu ne dozvoljava da nastavi put dok ne izvrše, kako je rečeno, "dodatne kontrole", iako je prethodo saopšteno da je Veselinović uhapšen. 
  • 21.07.2021
Petković razgovarao sa Bocan Harčenkom o dijalogu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, koga je upoznao sa poslednjom rundom dijaloga Beograda i Prištine, održanom juče u Briselu i sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.  
  • 20.07.2021
Vujičić: Vučić nas se seti samo tokom izbora

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić reagovao je na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Brisela da je od juče mnogo zabrinutiji za položaj Srba na Kosovu, dok je, kako navodi Vujičić, njegova briga za "kosovske Crnogorce koji su državljani Srbije kao i uvek do sada izostala".

  • 20.07.2021