Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Pretučen dečak u selu Gojbulja

Trinaestogodišnjeg dečaka N.P. večeras je u selu Gojbulja nadomak Vučitrna pretukla grupa Albanaca, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Direktor Kancelarije Petar Petković ističe da je do napada došlo dok se dečak sam vraćao sa fudbala kući, "kada su ga huligani napali, oborili na zemlju, pretukli ga i pokidali mu krstić koji je nosio oko vrata".
Kancelarija za KiM: Pretučen dečak u selu Gojbulja
Gojbulja (Foto Wikipedia)

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, naveo je da je dečak sa modricama i podlivima prevezen u Kliničko bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, gde je u toku dijagnostika povreda, te da će imati najbolju moguću negu.

"Tu poruku sam večeras preneo i njegovom ocu, s kojim sam razgovarao o ovom incidentu i ponudio svu pomoć i podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju. On je slučaj prijavio i Kosovskoj policiji".

Petković je poručio da će o ovom incidentu obavestiti međunarodne predstavnike, te da će zahtevati da se bezbednosna situacija u Gojbulji, kao etnički mešovitoj sredini, podigne na još viši nivo.

"Šta još treba da se desi da međuna rodna zajednica najozbiljnije shvati kakvom su riziku, torturi, maltretiranju i šikaniranju svakodnevno izloženi Srbi na prostoru Kosova i Metohije? Da li još neko dete treba da bude meta obesti Albanaca, da bi međunarodne misije reagovale, ili će nastaviti da se prave da se ništa ne dešava, što je manir Prištine za koju srpske žrtve ne postoje", naveo je Petković.

On dodaje da do napada dolazi u danu kada na Kosovu boravi i generalni sekretar Nato-a Jens Stoltenberg, koji je očuvanje bezbednosti i mira zacrtao kao glavni prioritet misije Kfor i naveo da očekuje "da ta misija svoju dužnost i ispuni", zaključuje se u saopštenju Petkovića. 

Srpska lista osudila napad

Srpska lista osudila je napad na srpskog dečaka i navela da "zateva od odgovornih da bar u jednom slučaju pronađu i kazne odgovorne za napad na Srbe".

"Nastavlja se plansko maltretiranje, prebijanje i ugnjetavanje Srba na Kosovu i Metohiji u prisustvu Kfor-a, Unmik-a, Euleksa i sijaset drugih organizacija i institucija koje su još jednom pokazale nesposobnost da Srbima obezbede mir i sigurnost na tlu Evrope u 21. veku", navodi se u u saopštenju.

Iz ove partije ističu da svakoga dana po "neko od naših sunarodnika strada zbog svog imena, prezimena i vere".

"Da li je to mir i budućnost koju nam nude kosovske institucije i međunarodna zajednica koja zdušno govori o vladavini prava i evropskim vrednostima", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Rakić: Potrebna hitna reakcija

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić je apelovao povodom ovog incidenta na sve relevantne faktore da hitno reaguju.

"Pozivam sve međunarodne predstvanike na Kosovu, Kosovsku policiju i sve nadležne institucije da preduzmu odgovarajuće mere, privedu i osude počinioce ovakvog licemernog i huliganskog napada na maloletnog dečaka srpske nacionalnosti koji je povređen u napadu od strane albanaca", naveo je on.  

Rakić je uputio pitanje međunarodnim institucijama i organizacijama kao i institucijama na Kosovu zaduženim za očuvanje bezbednosti. 

"Kakva se ovo poruka šalje svima nama koji pozivamo svakoga dana na mir i suživot? Kakva se poruka šalje onima koji žele da se vrate u svoje domove?", zaključio je Rakić.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022