Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Pretučen dečak u selu Gojbulja

Trinaestogodišnjeg dečaka N.P. večeras je u selu Gojbulja nadomak Vučitrna pretukla grupa Albanaca, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Direktor Kancelarije Petar Petković ističe da je do napada došlo dok se dečak sam vraćao sa fudbala kući, "kada su ga huligani napali, oborili na zemlju, pretukli ga i pokidali mu krstić koji je nosio oko vrata".
Kancelarija za KiM: Pretučen dečak u selu Gojbulja
Gojbulja (Foto Wikipedia)

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, naveo je da je dečak sa modricama i podlivima prevezen u Kliničko bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, gde je u toku dijagnostika povreda, te da će imati najbolju moguću negu.

"Tu poruku sam večeras preneo i njegovom ocu, s kojim sam razgovarao o ovom incidentu i ponudio svu pomoć i podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju. On je slučaj prijavio i Kosovskoj policiji".

Petković je poručio da će o ovom incidentu obavestiti međunarodne predstavnike, te da će zahtevati da se bezbednosna situacija u Gojbulji, kao etnički mešovitoj sredini, podigne na još viši nivo.

"Šta još treba da se desi da međuna rodna zajednica najozbiljnije shvati kakvom su riziku, torturi, maltretiranju i šikaniranju svakodnevno izloženi Srbi na prostoru Kosova i Metohije? Da li još neko dete treba da bude meta obesti Albanaca, da bi međunarodne misije reagovale, ili će nastaviti da se prave da se ništa ne dešava, što je manir Prištine za koju srpske žrtve ne postoje", naveo je Petković.

On dodaje da do napada dolazi u danu kada na Kosovu boravi i generalni sekretar Nato-a Jens Stoltenberg, koji je očuvanje bezbednosti i mira zacrtao kao glavni prioritet misije Kfor i naveo da očekuje "da ta misija svoju dužnost i ispuni", zaključuje se u saopštenju Petkovića. 

Srpska lista osudila napad

Srpska lista osudila je napad na srpskog dečaka i navela da "zateva od odgovornih da bar u jednom slučaju pronađu i kazne odgovorne za napad na Srbe".

"Nastavlja se plansko maltretiranje, prebijanje i ugnjetavanje Srba na Kosovu i Metohiji u prisustvu Kfor-a, Unmik-a, Euleksa i sijaset drugih organizacija i institucija koje su još jednom pokazale nesposobnost da Srbima obezbede mir i sigurnost na tlu Evrope u 21. veku", navodi se u u saopštenju.

Iz ove partije ističu da svakoga dana po "neko od naših sunarodnika strada zbog svog imena, prezimena i vere".

"Da li je to mir i budućnost koju nam nude kosovske institucije i međunarodna zajednica koja zdušno govori o vladavini prava i evropskim vrednostima", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Rakić: Potrebna hitna reakcija

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić je apelovao povodom ovog incidenta na sve relevantne faktore da hitno reaguju.

"Pozivam sve međunarodne predstvanike na Kosovu, Kosovsku policiju i sve nadležne institucije da preduzmu odgovarajuće mere, privedu i osude počinioce ovakvog licemernog i huliganskog napada na maloletnog dečaka srpske nacionalnosti koji je povređen u napadu od strane albanaca", naveo je on.  

Rakić je uputio pitanje međunarodnim institucijama i organizacijama kao i institucijama na Kosovu zaduženim za očuvanje bezbednosti. 

"Kakva se ovo poruka šalje svima nama koji pozivamo svakoga dana na mir i suživot? Kakva se poruka šalje onima koji žele da se vrate u svoje domove?", zaključio je Rakić.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021