Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Pretresanje srpskih kuća u Štrpcu nova pretnja

Današnje pretresanje srpskih kuća u Štrpcu, baš na Badnji dan, novi je pritisak i pretnja Srbima na Kosovu, saopštila je Kancelarija za KiM. 
Kancelarija za KiM: Pretresanje srpskih kuća u Štrpcu nova pretnja
Akcija policije u Å trpcu (Foto Kallxo)

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima, pod plaštom borbe protiv korupcije, vlasti u Prištini i danas su, na jedan od najznačajnijih verskih praznika za Srbe, u Štrpcu sprovodili "strahovladu i odmazdu".

"Umesto da Srbima čestitaju Badnji dan kako dolikuje, predstavnici privremenih vlasti u Prištini to su učinili oružjem i zastrašivanjem vernika", ističu iz Kancelarije za KiM. 

Dodaju da su tokom današnje akcije, pripadnici specijalnih policijskih snaga upali u četiri srpske kuće na Badnje jutro pod punim naoružanjem.

"Da je reč o istinskoj borbi protiv korupcije, a ne pritisku na preostali srpski narod u pokrajini, pokazuje trenutak koji je tendenciozno i namerno izabran za njeno sprovođenje i koji nedvosmisleno pokazuje da je reč o političkoj i etnički motivisanoj akciji", zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, u nastavku akcije „Brezovica” koja je danas sprovedena u Prištini, Uroševcu i Štrpcu uhapšeno je sedam osoba, od kojih dvoje službenika Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022