Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Pretresanje srpskih kuća u Štrpcu nova pretnja

Današnje pretresanje srpskih kuća u Štrpcu, baš na Badnji dan, novi je pritisak i pretnja Srbima na Kosovu, saopštila je Kancelarija za KiM. 
Kancelarija za KiM: Pretresanje srpskih kuća u Štrpcu nova pretnja
Akcija policije u Štrpcu (Foto Kallxo)

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima, pod plaštom borbe protiv korupcije, vlasti u Prištini i danas su, na jedan od najznačajnijih verskih praznika za Srbe, u Štrpcu sprovodili "strahovladu i odmazdu".

"Umesto da Srbima čestitaju Badnji dan kako dolikuje, predstavnici privremenih vlasti u Prištini to su učinili oružjem i zastrašivanjem vernika", ističu iz Kancelarije za KiM. 

Dodaju da su tokom današnje akcije, pripadnici specijalnih policijskih snaga upali u četiri srpske kuće na Badnje jutro pod punim naoružanjem.

"Da je reč o istinskoj borbi protiv korupcije, a ne pritisku na preostali srpski narod u pokrajini, pokazuje trenutak koji je tendenciozno i namerno izabran za njeno sprovođenje i koji nedvosmisleno pokazuje da je reč o političkoj i etnički motivisanoj akciji", zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, u nastavku akcije „Brezovica” koja je danas sprovedena u Prištini, Uroševcu i Štrpcu uhapšeno je sedam osoba, od kojih dvoje službenika Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture.Ostale vesti

Petković razgovarao sa Dmohovskim o ugroženim pravima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa Specijalnim izaslanikom predsedavajućeg OEBS-a Arturom Dmohovskim, sa kojim je razgovarao o ugroženim ljudskim i građanskim pravima srpskog naroda na Kosovu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 26.01.2022
Empirika: Nove mere Vlade Kosova utiču na slobodu kretanja građana
Članovi zagovaračke platforme Empirika pozivaju kosovsku vladu da preispita najnoviju odluku o epidemiološkim merama koja, kako navode, utiče na slobodu kretanja. „Potpuno je jasno da mere koje je uvela Vlada u Prištini, nisu adekvatne trenutku”, navode iz Empirike.
  • 26.01.2022
’’Odgovornost OEBS-a da organizuje glasanje na Кosovu 3. aprila’’
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković se sastao sa šefom Misije OEBS na Кosovu Majklom Davenportom. Na sastanku je razgovarano o ukupnoj situaciji na Kosovu, sa posebnim osvrtima na nedavnu zabranu Prištine da se organizuje srpski referendum, te na predstojeće aprilske izbore.
  • 25.01.2022
Petković: Predstojeći izbori test za međunarodnu zajednicu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će nastojanje premijera Kosova Aljbina Кurtija da na KiM i u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  • 24.01.2022
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić uputio je dopis ministru za zaštitu životne sredine Ljiburnu Aljiu i direktoru Nacionalnog parka „Šar planina“ Bajramu Kafedžoliju sa zahtevom da se ukine naplata ulaska automobila lokalnom stanovništvu u delu Nacionalnog parka na Brezovici jer je to bila praksa svih ranijih godina.
  • 24.01.2022
Usvojen budžet RTK za ovu godinu
Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je na današnjoj sednici usvojio projekciju budžeta za 2022. godinu u iznosu od preko 10,5 miliona evra.
  • 22.01.2022