Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Pretnje iseljenjem stanarima zgrada u Sočanici i Lešku

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je zamenik ministra za povratak i zajednice Radoica Radomirović sa svojim saradnicima danas upao u četiri stambene zgrade u Lešku i Sočanici u kojima, kako navode, žive majke sa malom decom, socijalno ugroženi i penzioneri i zapretio im nasilnim iseljavanjem.

Kancelarija za KiM: Pretnje iseljenjem stanarima zgrada u Sočanici i Lešku
Lešak (Foto Lešak.rs)

Iz Kancelarije za KiM tvrde da su stanirama saopštili da će ukoliko to ne učine imati problem s policijom.

Kako navode, reč je o zgradama koje su građene sredstvima Vlade Republike Srbije, preko Кancelarije za КiM i lokalne samouprave i "nikakve veze sa Prištinom nemaju, niti Priština ima pravo da njima raspolaže".

Takođe navode da je ovo samo nastavak namere kosovskog premijera Aljbina Кurtija da, kako ističu, zaposedne srpske objekte na severu i protera Srbe.

"Stanovnici ovih zgrada koji poseduju rešenja o stanovanju uznemireni su ovakvim postupanjem Кurtijevih emisara, i nema sumnje da bi svaki pokušaj njihovog iseljavanja doveo do novih tenzija i krize na severu КiM i eskalacije situacije", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM navode da je ista ova grupa "sinoć upala i u neuseljenu zgradu u Leposaviću", takođe građenu sredstvima Кancelarije za КiM i zamenili su brave i preoteli imovinu.

"O ovim neovlašćenim upadima u posed odmah smo obavestili i međunarodne predstavnike i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka. Srpski narod na severu КiM samo želi da živi u miru na svom kućnom pragu sa komšijama Albancima, ali je očigledno da Prištini takav scenario ne odgovara zbog čega svakodnevno povlači poteze koji nisu u duhu deeskalacije", ističe se u saopštenju.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023