Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Povratnica Mila Anđelković uhapšena na prelazu Merdare

Kosovska policija uhapsila je noćas na prelazu Merdare povratnicu Milu Anđelković (44) iz sela Novake kod Prizrena, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kancelarija za KiM: Povratnica Mila Anđelković uhapšena na prelazu Merdare
Merdare (Foto arhiva Kim)

Kako se navodi, Mila Anđelković uhapšena je oko ponoći zbog "navodno falsifikovanih papira za stan u Suvoj Reci, koji je njen otac dobio od Elektrokosmeta, još 1998. godine" i dodaje da je pod pratnjom policije sprovedena u stanicu u Suvoj Reci.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Mili Anđelković je obezbedila advokata, a o njenom hapšenju obavešteni su i svi relevantni predstavnici međunarodnih misija na Kosovu.

"Mila je uhapšena zbog stana koji je uzurpirao Albanac, inače bivši kolega njenog pokojnog oca. Iako je doneto rešenje o iseljavanju uzurpatora, napravljen je dogovor da on ostane u stanu i plaća kiriju. Međutim kiriju je platio samo jedan mesec, a posle toga je nastavio da bespravno živi u stanu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je hapšenje Mile Anđelković "još jedan je od brutalnih primera zastrašivanja Srba povratnika na Kosovo i Metohiju".

"Očigledna je namera vlasti u Prištini da se Srbi različitim mehanizmima pritisaka i pretnjama hapšenjem odvrate od povratka. U obnovljenom dijalogu Beograda i Prištine jedna od prvih tema bilo je i pitanje interno raseljenih lica, za koje nažalost još uvek ne postoje potrebni, pre svega bezbednosni preduslovi za njihov povratak. Najnoviji odnos prištinskih vlasti prema Mili Anđelković samo pokazuje da u Prištini ne postoji politička volja da se prognani vrate na svoja vekovna ognjišta", ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

Kancelarija za KiM napominje da očekuje reakciju "Brisela i međunarodnih misija na ovakva kršenja prava i praksu zastršivanja povratnika i traži da Mila Anđelković bude puštena na slobodu".



Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021