Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Počinju radovi na revitalizaciji mosta

Predstavnici Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, dogovorili su se da 14. avgusta otpočnu radovi na uređenju pešačke zone u ulici Kralja Petra i revitalizaciji mosta u Kosovskoj Mitrovici, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
Kancelarija za KiM: Počinju radovi na revitalizaciji mosta
Kosovska Mitrovica - most na Ibru (Foto arhiva Kim)

U saopštenju dostavljenom medijima piše da je ovim dogovorom, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, precizirano da radovi u ulici Kralja Petra i na mostu u Kosovskoj Mitrovici otpočnu istovremeno i da će most na Ibru biti otvoren za motorni saobraćaj nakon što bude potpuno završeno preuređenje ulice Kralja Petra u pešačku zonu i regulisano pitanje saobraćaja na pristupnim ulicama, za koje je usaglašen rok 20. januar 2017. godine.

“Za Beograd je najvažnija bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji i zbog toga je veoma značajno što je prihvaćena naša inicijativa da ulica Kralja Petra (od mosta do Trga Šumadija i spomenika knezu Lazaru) bude pretvorena u pešačku zonu, kao i da sa obe strane mosta budu izgrađeni kružni tokovi. Takođe, dobili smo i pisane garancije da će punkt Kfora biti postavljen na mostu sa severne strane Kosovske Mitrovice“, ističe se u saopštenju i dodaje da bi time bi bili stvoreni bezbednosni preduslovi koji bi sprečili pokušaj provokacija i napada na srpsko stanovništvo na severu Kosova.

“Otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici treba da postane simbol normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koji će omogućiti da što pre dođe do sprovođenja Sporazuma o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, kao suštinskom pitanju u ovom procesu, čime bi se srpskom narodu u pokrajini dozvolilo stvaranje neophodnih uslova za opstanak i napredak“.

U saopštenju se ističe da “na ovaj način, doslednim sprovođenjem postignutih dogovora od strane Beograda, Priština više nema nikakav izgovor da neformiranjem Zajednice nastavlja opstrukciju dijaloga“.Ostale vesti

Kfor dodelio šivaće mašine ženama žrtvama nasilja
Kfor je donirao profesionalne šivaće mašine i druge alate i opremu za krojenje nevladinoj organizaciji “Jeta” sa sedištem u Dečanima za žene koje su žrtve rodno zasnovanog nasilja.
  • 07.08.2020
U Osojanu obeležavanje 19 godina od povratka raseljenih i izbeglih Srba
U nedelju 9. avgusta u Osojanu će biti obeleženo devetnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiju, saopšteno je iz Doma kulture "Gračanica".
  • 07.08.2020
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020
Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020