Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Počinju radovi na revitalizaciji mosta

Predstavnici Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, dogovorili su se da 14. avgusta otpočnu radovi na uređenju pešačke zone u ulici Kralja Petra i revitalizaciji mosta u Kosovskoj Mitrovici, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
Kancelarija za KiM: Počinju radovi na revitalizaciji mosta
Kosovska Mitrovica - most na Ibru (Foto arhiva Kim)

U saopštenju dostavljenom medijima piše da je ovim dogovorom, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, precizirano da radovi u ulici Kralja Petra i na mostu u Kosovskoj Mitrovici otpočnu istovremeno i da će most na Ibru biti otvoren za motorni saobraćaj nakon što bude potpuno završeno preuređenje ulice Kralja Petra u pešačku zonu i regulisano pitanje saobraćaja na pristupnim ulicama, za koje je usaglašen rok 20. januar 2017. godine.

“Za Beograd je najvažnija bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji i zbog toga je veoma značajno što je prihvaćena naša inicijativa da ulica Kralja Petra (od mosta do Trga Šumadija i spomenika knezu Lazaru) bude pretvorena u pešačku zonu, kao i da sa obe strane mosta budu izgrađeni kružni tokovi. Takođe, dobili smo i pisane garancije da će punkt Kfora biti postavljen na mostu sa severne strane Kosovske Mitrovice“, ističe se u saopštenju i dodaje da bi time bi bili stvoreni bezbednosni preduslovi koji bi sprečili pokušaj provokacija i napada na srpsko stanovništvo na severu Kosova.

“Otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici treba da postane simbol normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koji će omogućiti da što pre dođe do sprovođenja Sporazuma o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, kao suštinskom pitanju u ovom procesu, čime bi se srpskom narodu u pokrajini dozvolilo stvaranje neophodnih uslova za opstanak i napredak“.

U saopštenju se ističe da “na ovaj način, doslednim sprovođenjem postignutih dogovora od strane Beograda, Priština više nema nikakav izgovor da neformiranjem Zajednice nastavlja opstrukciju dijaloga“.Ostale vesti

Održana vežba Kfora
Misija Kfor-a koju predvodi Nato sprovela je letačku obuku, u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država, ističe se u saopštenju Kfora.
  • 25.02.2021
Kfor sutra održava rutinsku vežbu
Pripadnici Kfora će sutra, 25. februara širom Kosova održati rutinsku vežbu u kojoj će učestvovati više helikoptera, navodi se u saopštenju.
  • 24.02.2021
Računari za mlade žene iz RAE zajednice
UN Women i Britanska ambasada podelilu su laptopove mladim ženama i devojkama iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, kako bi im olakšali učenje putem intereneta.
  • 23.02.2021
Srpska lista i Kancelarija za KiM: Tuča nema veze sa politikom

Iako su prvobitno osudili prebijanje osamnaestogodišnjeg Nikole Rašića, predstavnici Srpske liste i Kancelarije za Kosovo i Metohiju ubrzo su izdali nova saopštenja u kojima navode da Nenad Rašić i Aljbin Kurti ovaj događaj pokušavaju da zloupotrebe u političke svrhe.

  • 23.02.2021
Osmani sa koordinatorkom za razvoj UN o važnosti nabavke vakcina
V.d. predsednika Kosova Vjosa Osmani razgovarala je sa koordinatorkom za razvoj UN Urlike Ričardson, jedna od tema bila je i važnosti što skorijeg obezbeđivanja vakcina protiv koronavirusa, navodi se u saopštenju.
  • 22.02.2021
Kancelarija za KiM: Video nadzor za škole u srpskim sredinama

Kancelarija za Kosovo i Metohiju pokrenula je aktivnosti da sve osnovne i srednje škole, kao i predškolske ustanove u srpskim sredinama na Kosovu budu pokrivene video nadzorom, navodi se u saopštenju Kancelarije dostavljenom medijima.

  • 22.02.2021