Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM osuđuje akciju ROSU

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje jučerašnji upad pripadnika specijalne jedinice ROSU u kuće aktivista G.I. "Srpska", Slađana Mladenovića i Dragana Maksimovića u Pasjanu, na osnovu navodne dojave da oni poseduju ilegalno oružje.
Kancelarija za KiM osuđuje akciju ROSU
Pasjane (Foto arhiva KIM)

Oružje nije pronađeno, a incident se dogodio samo sat vremena pre početka mitinga u Pasjanu koji je G.I. "Srpska" organizovala povodom ponavljana izbora za gradonačelnika Parteša, koji treba da se održe sutra.

„Jasno je da se i ovoga puta radi o maltretiranju i zastrašivanju srpskog stanovništva pred nedeljne izbore, o pritiscima koji su uostalom pratili ceo predizborni i izborni proces na Kosovu i Metohiji u poslednjih mesec i po dana“.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju traži od međunarodne zajednice da konačno reaguje i zaustavi nasilje nad Srbima u Pasjanu.

„Zahtevamo da EULEKS i KFOR, shodno svojim mandatima, zaštite srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, koje je izloženo stalnim napadima i pritiscima, pri čemu su ugroženi životi i imovina Srba u Pokrajini“.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021