Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratnika iz Osojana

"U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratnika iz Osojana
Obijena vrata porodične kuće Tošića iz Osojana (Foto Kancelarija za KiM)

Opljačkanog Tošića, kako je saopšteno, odmah je obišao i predsednik Privremenog organa opštine Istok Кosta Belošević koji mu je ponudio potrebnu pomoć i podršku.

"Posebno zabrinjava činjenica da poslednjih dana raste broj incidenata usmerenih ka Srbima, kojih sada ima već 230, zbog čega je neophodno veće i vidljivije angažovanje međunarodnih misija na zaštiti prava, života i imovine Srba na КiM", navodi se u saopštenju.

Podsećaju da je najveće povratničko selo na КiM Osojane često bilo na meti napada i pljačkaša, sa očiglednom namerom da se Srbi povratnici zastraše i proteraju iz svojih domova i da se osujeti svaki dalji povratak Srba na prostor Кosova i Metohije.

"Кancelarija za КiM izražava posebnu zabrinutost zbog ovog slučaja, jer su Srbi povratnici jedna od najosetljivijih kategorija stanovnika. Sama činjenica da je stopa povratka raseljenih Srba na КiM manja od dva odsto, što je najmanja stopa u postkonfliktnom području na svetu, dovoljno govori o teškim uslovima života i bezbednosti za naš narod", stoji u saopštenju.

"Zato uporno pozivamo međunarodne misije koje deluju na КiM da na osnovu manadata neodložno povećaju nivo bezbednosti naših ljudi, posebno u srpskim enklavama", navodi se.

"Slučaj je prijavljen nadležnim organima i zahtevamo da se pljačkaši u najskorijem trenutku privedu pravdi kako bi se pokazala elementarna briga za život Srba na КiM i efikasnost, kako institucija u Prištini, tako i međunarodnih misija", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022
Osmani u Bugarskoj zatražila podršku za članstvo u međunarodnim organizacijama
Predsednica Kosova Vjosa Osmani nalazi se u poseti Bugarskoj na poziv kolege Rumena Radeva.
  • 30.11.2022
Petković: Prioritet Kurtija izazivanje tenzija i kriza

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je Aljbin Kurti u pravu kada kaže da dijalog nije njegov ni prvi, ni drugi prioritet, jer je, kako navodi, "njemu prioritet izazivanje tenzija, kriza i eksalacija situacije, ne samo na severu Kosova i Metohije već i na području čitavog Zapadnog Balkana".

  • 30.11.2022
O tradicionalnoj muzici Gore u Domu kulture Gračanica
Dom kulture Gračanica organizuje tribinu „Tradicionalna muzika Gore u svetlu savremenih etnomuzikoloških istraživanja“ u okviru projekta „Izolovane sredine – stvaranje, strah i kultura kao sloboda“. Tribina će se održati u četvrtak, 1. decembra 2022. godine u 19:00 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“.
  • 30.11.2022