Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratničke porodice kraj Istoka

U selu Kovrage, opština Istok, nepoznati počinioci su opljačkali kuću Miška Pumpalovića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Pljačka se dogodila dok je vlasnik bio na lečenju u centralnoj Srbiji, a juče je po povratku zatekao obijenu kuću.
Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratničke porodice kraj Istoka
Opljačkana kuća Miška Pumpalovića (Foto Kancelarija za KiM)

Ukraden je deo nameštaja, frižider, šporet, veš mašina, alat i posuđe, dodaje se u saopštenju.

Povratnička porodica Pumpalović je, kako navode iz ove vladine institucije, više puta bila na meti napada Albanaca, a Miškov brat Radoje šest puta je napadnut poslednjih godina.

Pumpalovićeve je obišao predsednik Privremenog organa opštine Istok Kosta Belošević koji je istakao da će sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju pomoći u nadoknadi šteti.

"Povratničke porodice Srba često su na meti napada i o stepenu njihove ugroženosti govori i podatak da je stopa povratka Srba na КiM manja od 2 odsto i najmanja je na jednom postkonfliktnom području", zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, pre samo par dana u selu Suvi Do u opštini Gračanica obijena su zadnja vrata školske zgrade, a prethodno su u istom selu na četiri kuće ispisani grafiti UQK (UČK) . Desetak dana ranije obijene su i opljačkane prodavnice u Skulanevu i Suvom Dolu.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022