Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Obijena crkvena kancelarija u Donjoj Gušterici

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je obijena crkvena kancelarija u Donjoj Gušterici, kao i 11 povratničkih kuća u selu Кlobukar u opštini Novo Brdo.
Kancelarija za KiM: Obijena crkvena kancelarija u Donjoj Gušterici
Obijena crkvena kancelarija u Donjoj Gušterici (Foto Kancelarija za KiM)

"Pljačku objekta SPC koji se nalazi u crkvenom dvorištu u Donjoj Gušterici primetio je i prijavio sveštenik koji je jutros zatekao razvaljena vrata, otvoren prozor i razbacane stvari po kancelariji. Ovo je 15 napad na objekte Srpske pravoslavne crkve od početka godine što nedvosmisleno pokazuje duboko nepoštovanje i nedopustiv odnos Albanaca prema vernicima i vrednostima SPC", navodi se u saopštenju.

"Prethodno, od 21 povratničke kuće u selu kod Novog Brda, čak 11 je obijeno proteklog vikenda, polomljeni su prozori, vrata i načinjena druga materijalna šteta".

Iz Kancelarije navode da se ovime broj zabeleženih etnički motivisanih incidenata za svega 48 sati na prostoru КiM popeo na šest.

Podsećaju, pored obijenih objekata, noćas su nožem izbodena dvojica mladića srpske nacionalnosti iz Parteša, opljačkane su dve prodavnice Srba u Velikoj Hoči, raseljenim vernicima iz Suve Reke nije dozvoljeno da prisustvuju slavi u Mušutištu, a razbojnici su pokušali da obiju parohijski dom u Osojanu.

"Ovakva statistika pokazuje da je po sredi sistemski napad na Srbe, njihovu imovinu i objekte SPC, a da talas nasilja svoj koren ima u Prištini i odnosu vlasti Aljbina Кurtija prema Srbima", navodi se u saopštenju.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju još jednom pita predstavnike međunarodnih organizacija koje deluju na prostoru Кosova da li će i kada dići glas protiv terorra kojem su izloženi Srbi na КiM i poslati poruku nulte tolerancije prema nasilju nad Srbima?

"Кancelarija za Кosovo i Metohiju nastaviće da gradi kuće na prostoru КiM, pomaže SPC u pokrajini, ekonomski osnažuje naš narod, ali će ovi incidenti ostati mrlja na licu međunarodnih predstavnika", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Agencija za sprečavanje korupcije poziva zvaničnike da prijave imovinu

Još jedan dan je ostao do isteka zakonskog roka za prijavu imovinskog stanja javnih zvaničnika, podsećaju iz Agencije za sprečavanje korupcije, te ih pozivaju da to učine.

  • 30.03.2023
UNS: Tužilaštvo za VTK da pronađe ko preti smrću Žaklini Tatalović

Udruženje novinara Srbije osuđuje preteće poruke koje je novinarka N1 Žaklina Tatalović dobila preko društvenih mreža i traži da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal otkrije ko stoji iza zastrašivanja i uvreda novinarke i pokrene postupak protiv osoba koje stoje iza pretnji, navodi se u saopštenju.

  • 29.03.2023
Zimovanje na Jahorini za učenike iz Kamenice
Za 40 socijalno ugrožene dece iz OŠ „Desanka Maksimović“, iz Кosovske Кamenice Кancelarija za Кosovo i Metohiju je u saradnji sa partnerima iz Republike Srpske organizovala sedmodnevni boravak na Jahorini.
  • 29.03.2023
Osmani virtuelno na Drugom samitu za demokratiju
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, na poziv predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajden, učestvovaće na Drugom samitu za demokratiju, koji danas virtuelno organizuje Bela kuća.
  • 29.03.2023
Izvršena primopredaja dužnosti direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a na Kosovu
Nemački brigadni general Ralf Peter Hamerstajn preuzeo je dužnost od odlazećeg direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a, sunarodnika i kolege brigadnog generala Joakima Hopea.
  • 28.03.2023
Todosijeviću stigao poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 28.03.2023