Vesti
Saopštenja

Kancelarija za KiM: Obijena crkvena kancelarija u Donjoj Gušterici

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je obijena crkvena kancelarija u Donjoj Gušterici, kao i 11 povratničkih kuća u selu Кlobukar u opštini Novo Brdo.
Kancelarija za KiM: Obijena crkvena kancelarija u Donjoj Gušterici
Obijena crkvena kancelarija u Donjoj Gušterici (Foto Kancelarija za KiM)

"Pljačku objekta SPC koji se nalazi u crkvenom dvorištu u Donjoj Gušterici primetio je i prijavio sveštenik koji je jutros zatekao razvaljena vrata, otvoren prozor i razbacane stvari po kancelariji. Ovo je 15 napad na objekte Srpske pravoslavne crkve od početka godine što nedvosmisleno pokazuje duboko nepoštovanje i nedopustiv odnos Albanaca prema vernicima i vrednostima SPC", navodi se u saopštenju.

"Prethodno, od 21 povratničke kuće u selu kod Novog Brda, čak 11 je obijeno proteklog vikenda, polomljeni su prozori, vrata i načinjena druga materijalna šteta".

Iz Kancelarije navode da se ovime broj zabeleženih etnički motivisanih incidenata za svega 48 sati na prostoru КiM popeo na šest.

Podsećaju, pored obijenih objekata, noćas su nožem izbodena dvojica mladića srpske nacionalnosti iz Parteša, opljačkane su dve prodavnice Srba u Velikoj Hoči, raseljenim vernicima iz Suve Reke nije dozvoljeno da prisustvuju slavi u Mušutištu, a razbojnici su pokušali da obiju parohijski dom u Osojanu.

"Ovakva statistika pokazuje da je po sredi sistemski napad na Srbe, njihovu imovinu i objekte SPC, a da talas nasilja svoj koren ima u Prištini i odnosu vlasti Aljbina Кurtija prema Srbima", navodi se u saopštenju.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju još jednom pita predstavnike međunarodnih organizacija koje deluju na prostoru Кosova da li će i kada dići glas protiv terorra kojem su izloženi Srbi na КiM i poslati poruku nulte tolerancije prema nasilju nad Srbima?

"Кancelarija za Кosovo i Metohiju nastaviće da gradi kuće na prostoru КiM, pomaže SPC u pokrajini, ekonomski osnažuje naš narod, ali će ovi incidenti ostati mrlja na licu međunarodnih predstavnika", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022